to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 14.03.2017

πηγή: dailythess

Κοινωνία

Διωκόμενοι φοιτητές από την Ξάνθη: «Στοχοποιηθήκαμε γιατί διεκδικήσαμε καλύτερους όρους σπουδών»

Δυο από τους εννιά διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής της Ξάνθης βρέθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στα αμφιθέατρα της Νομικής σχολής του ΑΠΘ σε εκδήλωση του οικείου συλλόγου φοιτητών, προκειμένου να μοιραστούν με τη φοιτητική κοινότητα τις πρόσφατες δικαστικές περιπέτειες τους.


 Οι εννιά φοιτητές, μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων, της ΕΑΑΚ και αυτόνομων σχημάτων, κλήθηκαν προς απολογία –και κατέθεσαν γραπτό υπόμνημα- από την Εισαγγελία Ξάνθης ύστερα από καταγγελίες που έκανε εις βάρος τους ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Γ. Παύλος με αφορμή περσινές φοιτητικές κινητοποιήσεις. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί εάν ο εισαγγελέας θα προχωρήσει σε διώξεις ή θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο, ωστόσο, φορείς απ’ όλη την Ελλάδα έχουν εκδώσει ανακοινώσεις συμπαράστασης στους φοιτητές, θεωρώντας ότι με αυτήν την κίνηση ποινικοποιείται το δικαίωμα όλων στους συλλογικούς αγώνες αλλά και ζητώντας να μην προχωρήσουν οι διώξεις.

Όπως δήλωσε λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση στη DailyThess ο φοιτητής Στέφανος Ματσούκας, ένας από τους διωκόμενους, οι συγκεκριμένες κινήσεις στοχοποιούν το αγωνιστικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα των φοιτητών κόντρα στο καθηγητικό κατεστημένο, καθώς οι καταγγελίες αφορούν εννιά φοιτητές που συνδικαλίζονται και ανήκουν σε πολιτικές συλλογικότητες αλλά δεν σχετίζονται με τα γεγονότα. «Βγήκαμε μπροστά στις περσινές κινητοποιήσεις και διεκδικήσαμε καλύτερους όρους σπουδών. Η καθηγητική αυθαιρεσία προσωποιείται στο πρόσωπο του καθηγητή, Γ. Παύλου γιατί την εξέφρασε με έντονο τρόπο (μαζικά κοψίματα σε εξετάσεις, παρουσίες, προσβλητική –ρατσιστική συμπεριφορά σε φοιτητές με συνεχείς στοχοποιήσεις και χαρακτηρισμούς, αλλά και γενικότερη φασιστική ρητορεία κλπ). Οι διώξεις συνδέονται συνολικά με την γενικότερη πολιτική φασιστικοποίησης του πανεπιστημίου αλλά και της κοινωνίας, π.χ. οι διώξεις στις Σκουριές, ο συνδικαλιστικός νόμος που θέλει να περάσει η κυβέρνηση», σημείωσε ο Σ. Ματσούκας.

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά τις δηλώσεις του Σ. Ματσούκα

Την εκδήλωση με τους διωκόμενους φοιτητές, Σ. Ματσούκα και Δ. Καπούλα διοργάνωσε ο σύλλογος φοιτητών Νομικής ΑΠΘ σε μια προσπάθεια να σταθεί αλληλέγγυος στους εννιά διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής της Ξάνθης. «Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα μας στους συλλογικούς αγώνες, ξέρουμε πως το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι η συνήθης τακτική του συστήματος για να ποινικοποιήσει τους αγώνες, να περιστείλει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία», ανέφερε ο Θάνος Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος του συλλόγου, προσθέτοντας ότι καταγγέλλουν τις μηνύσεις και τις δικαστικές διώξεις με ανυπόστατες κατηγορίες εννιά φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής της Ξάνθης. «Οι διώξεις αυτές αποτελούν στην ουσία δίωξη της συνδικαλιστικής και αντιφασιστικής δράσης, αφού έρχονται σαν αποτέλεσμα της πάλης των φοιτητών ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία, την αλλαγή του τρόπου σπουδών μας αλλά και τις φασιστικές προκλήσεις από μεριάς του καθηγητή του τμήματος ΗΜΜΥ, Γ. Παύλου», τόνισε.

Παρόμοια περιστατικά –σύμφωνα με το σύλλογο φοιτητών- συμβαίνουν και στη Νομική του ΑΠΘ. Όπως υποστηρίζει, χαρακτηριστική είναι η επίμονη άρνηση της Κοσμητείας να παραχωρήσει αίθουσα για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης του συλλόγου, η άρνηση ακύρωσης μαθημάτων για τη διεξαγωγή τακτικής Γ.Σ., το κατέβασμα πολιτικού υλικού, η οριοθέτηση και ο περιορισμός των χώρων των συνδικαλιστικών δυνάμεων, η απαγόρευση πραγματοποίησης πολιτιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων μέσα στη σχολή

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)