to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 21.09.2016

Κοινωνία

Διόδια με κάρτα μέσω POS με παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Θετική ήταν η ανταπόκριση του συνόλου των ιδιωτικών εταιρειών λειτουργίας διοδίων (παραχωρησιούχων) στην πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής "Συνήγορος του Καταναλωτή", σχετικά με την εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών (POS), σε σταθμούς διοδίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.


   Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνήγορου του Καταναλωτή, λαμβάνοντας αφορμή από την υποβολή σχετικών ερωτημάτων, αλλά και παραπόνων από καταναλωτές, η Αρχή επικοινώνησε με τις εταιρείες, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης POS σε τουλάχιστον μία καμπίνα σε κάθε σταθμό διοδίων, έτσι ώστε, κατ' αυτόν τον τρόπο, να παρασχεθεί στους οδηγούς η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε όλα τα διαθέσιμα μέσα πληρωμής για την καταβολή του απαιτούμενου αντιτίμου.

   Η πρόταση της Αρχής στηρίχθηκε στην ανάγκη να μπορεί, εκτός των Ελλήνων καταναλωτών, να εξυπηρετηθεί και μεγάλος αριθμός τουριστών, από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιούν διελεύσεις από τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μας, αλλά δεν είναι εφοδιασμένοι με μετρητά, όντας στις περισσότερες περιπτώσεις συνηθισμένοι από την εκτεταμένη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στις δικές τους χώρες.

   Επισημαίνεται ότι, όπου στα κράτη-μέλη υπάρχουν διόδια, η αποδοχή όλων των μέσων πληρωμής, των καρτών συμπεριλαμβανομένων, είναι υποχρεωτική. Πέραν αυτού, η διεύρυνση των μέσων πληρωμής προς την κατεύθυνση της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων, όπως οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικών πολιτικών που προωθούνται συστηματικά σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

   Οι εταιρείες λειτουργίας διοδίων, τοποθετούμενες επί της πρότασης της Αρχής μας, αναγνώρισαν την αξία της ανάγκης κάλυψης των καταναλωτών που θα ήθελαν να εξυπηρετηθούν με τη χρήση κάρτας και δεσμεύθηκαν για την εξέταση της δυνατότητας ύπαρξης ενός τουλάχιστον τερματικού POS σε κάθε σταθμό διοδίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)