to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 22.06.2013

Πολιτική

Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Ανακαλέστε την ΠΝΠ για την ΕΡΤ

Την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την άμεση επαναλειτουργία και κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της, ζητεί με ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα.


«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητεί την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία αποφασίστηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ, θεωρώντας ότι η χώρα δεν είναι δυνατό να κυβερνάται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς συζήτηση και λήψη αποφάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τέτοιες πρακτικές, όπως το «μαύρο» στις οθόνες ,καταλύουν τους δημοκρατικούς κανόνες  και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Η αστική δημοκρατία έχει θεσμούς, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να παραβιάζονται με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως συνέβη στην περίπτωση της ΕΡΤ, με την υπέρβαση δηλαδή των ορίων της νομιμότητας.

Η κατάργηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης αλλά και όποιες μεταρρυθμίσεις τα αφορούν, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζονται με απόφαση δύο υπουργών, χωρίς προηγουμένως να συζητούνται στη Βουλή των Ελλήνων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας.

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός σχεδίου για την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, το οποίο όμως σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία υλοποιείται  μόνο με ουσιαστικό διάλογο μεταξύ της διοίκησης ,των εργαζομένων και της κοινωνίας, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Ως προϋπόθεση για το διάλογο αυτό θεωρείται η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η διατήρηση και κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της, αλλά με διαδικασίες συναίνεσης και συμφωνίες και όχι υπό το κράτος βίας και αυταρχικών αποφάσεων.

Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εντέλλει τη Διοίκηση και το Γενικό Διευθυντή της ΔΕΠΘΕ  να αναλάβουν άμεσα τη διεξαγωγή συζήτησης με τους εκπροσώπους της ΕΡΤ3, με σκοπό να φιλοξενούνται δημοσιογράφοι της στο ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα των δημοτικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης, ο ρόλος και η παρουσία της ΕΡΤ3 αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αναγκαίας περιφερειακής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης ,αφού ήταν και πρέπει να είναι ο στίβος του δημόσιου δημοκρατικού διαλόγου. Η ΕΡΤ3 αποτελεί άλλωστε το μέσο προβολής της ιστορίας, του πολιτισμού, των οικονομικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής περιφέρειας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)