to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 10.05.2012

πηγή: https://left.gr/94

Πολιτική

Δημοτικό Συμβούλιο Θεσ/νίκης : Δεν καταδίκασαν όλοι την Χρυσή Αυγή

Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ δε στήριξαν το ψήφισμα καταδίκης του ναζισμού.


Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίαζε χθες το ψήφισμα καταδίκης της ναζιστικής συμπεριφοράς και ιδεολογίας στη χώρα μας με αφορμή την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. To  ψήφισμα κατατέθηκε μετά το τέλος των εκδηλώσεων μνήμης για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την  νίκη επί του ναζισμού στο Γ’ Σώμα Στρατού .Εντύπωση προκάλεσε η αρνητική στάση δημοτικών συμβούλων της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ, οι περισσότεροι από τους οποίους ψήφισαν λευκό. Άλλοι επικαλέστηκαν  νομικούς λόγους, άλλοι έθεσαν θέμα διατύπωσης του κειμένου και κάποιοι ανέφεραν  απλά ότι «δεν είναι ώρα να θέτουμε τέτοια θέματα»!
Αρνητική στάση σε σχέση με το ψήφισμα κράτησε και η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε με δικιά της δήλωση σχετικά με το θέμα αυτό.
Αίτημα κατέθεσαν επίσης πενήντα πολιτικοί κρατούμενοι της Χούντας που ζητούσαν την καταδίκη της φασιστικής ιδεολογίας και την ανάδειξη της ιστορίας του ΓΣΣ (που λειτουργούσε ως ανακριτικά γραφεία και αποτελούσε τόπο βασανιστηρίων την περίοδο της Χούντας)   με την λειτουργία αρχείου για την επτάχρονη δικτατορία. Όπως αναφέρεται στην επιστολή "με αφορμή την αποφράδα 21η Απριλίου 1967, με πρωτοβουλία αγωνιστών της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, της «Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-’74 Κ.- Δ. Μακεδονίας» και της οικογένειας του Γιώργη Τσαρουχά, επισκεφτήκαμε τα πρώην ανακριτικά γραφεία-άντρο της Μονάδας 4551 της χουντικής ΚΥΠ στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στο Γ΄ Σώμα Στρατού, Σ’ αυτό το κολαστήριο είχε το στρατηγείο του ο Διοικητής της ΚΥΠ, ο διαβόητος στρατηγός Στέφανος Καραμπέρης. Εδώ κατέστρωνε τα σχέδιά του για την εξόντωση των αντιπάλων της χούντας. Από εδώ κινούσε τα νήματα των ασφαλιτών, των ΕΣΑτζήδων και των υφισταμένων του βασανιστών-αξιωματικών. Για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε μαζί με τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος.Στα μπουντρούμια και τα κελιά της ΚΥΠ πόνεσαν, μάτωσαν και σακατεύτηκαν δεκάδες αγωνιστών. Ανάμεσά τους και ο Γιώργης Τσαρουχάς, βουλευτής της ΕΔΑ, που το πρωί της 9ης Μαΐου 1968 άφησε την τελευταία του πνοή από τα φρικτά βασανιστήρια, στα 56 του μόλις χρόνια. (Σας επισυνάπτουμε και το τοπογραφικό διάγραμμα του κολαστήριου της Μονάδας 4551 της χουντικής ΚΥΠ στο Γ΄ Σ.Σ., το οποίο κατέθεσε στις 4-11-1975 ο συνταγματάρχης Σταύρος Αναστασιάδης, από τους βασικούς κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Γ. Τσαρουχά).Δυστυχώς στα χρόνια της μεταπολίτευσης, παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε υπουργών Άμυνας ότι ο χώρος αυτός επρόκειτο να αναδειχθεί σε τόπο ιστορικής μνήμης –όπως συνέβη με το πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ στην Αθήνα–, μετατράπηκε σε πολεμικό μουσείο, αφού σβήστηκαν επιμελώς τα ίχνη των εγκλημάτων της χούντας. Έτσι, σε μια πόλη που πλήρωσε βαρύ τίμημα την περίοδο της χούντας -τρεις δολοφονημένοι αγωνιστές, πεντακόσιοι «προληπτικώς» εκτοπισμένοι, εκατοντάδες καταδικασμένοι από τα Έκτακτα Στρατοδικεία-, η Αντιδικτατορική Αντίσταση παραμένει ακόμα «άστεγη». "

Πηγή: alterthess

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)