to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δημοτικό Συμβούλιο ανοιχτό στους δημότες

Ο Γάλλος φιλόσοφος Jacques Ranciere επιμένει ότι «η πολιτική συναντά παντού την αστυνομία».


Ο Γάλλος φιλόσοφος Jacques Ranciere επιμένει ότι «η πολιτική συναντά παντού την αστυνομία». Φυσικά, η αστυνομία στο έργο του δεν ταυτίζεται με την αστυνομία ως σώμα ασφαλείας. Η σκέψη ωστόσο αυτή του Γάλλου φιλοσόφου ήρθε στον νου μου σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του ΟΑΣΘ και τις εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Αυτό που καθιστά σημαντική τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι η δεύτερη –μετά τη συνεδρίαση-παρωδία για το μετρό Θεσσαλονίκης-κακοστημένη παράσταση που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή και η οποία δεν επιτρέπει ουσιαστικά στους πολίτες να σχηματίσουν άποψη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα της καθημερινότητάς τους.

Δεν είναι η φίμωση της αντίθετης άποψης που επιτυγχάνεται είτε με τον αποκλεισμό εκπροσώπων της αντίθετης πλευράς από τους «εκλεκτούς προσκεκλημένους», είτε με τους τραμπουκισμούς που εξελίχθηκαν χθες ανεμπόδιστα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε εκπροσώπους της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» και εκπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι καν η χειραγώγηση της Δημοτικής Τηλεόρασης TV100 από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του αξιώματός του. Το γεγονός αυτό το κατήγγειλαν άλλωστε δημοσιογράφοι της πόλης που τιμούν το λειτούργημα που υπηρετούν. Η συνεδρίαση καταγράφεται στις μαύρες σελίδες της δημαρχίας Ζέρβα διότι η πολιτική συναντά την αστυνομία κατά κυριολεξία. Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδιζαν τους πολίτες να φτάσουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, αφαιρώντας τους το αυτονόητο δικαίωμα να μπουν στο «σπίτι» τους.

Προχώρησαν σε αναίτιους ελέγχους στα προσωπικά τους αντικείμενα. Ενστολοι αστυνομικοί στο φουαγιέ της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου φρουρούσαν μια ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση. Η εικόνα αυτή των φρουρούμενων εισόδων και των αποκλεισμένων δημοτών είναι προσβολή στη δημοκρατία.

Ενώ λοιπόν είχαν αποκλειστεί οι πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες από τη λειτουργία του ΟΑΣΘ και το σκάνδαλο που λέγεται «αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης», μέσα στην αίθουσα οι «αγανακτισμένοι» μικρομέτοχοι του ΟΑΣΘ προπηλάκιζαν ανενόχλητοι αιρετούς και εκπροσώπους της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΣΘ. Ο προεκλογικά ανεξάρτητος υποψήφιος και μετέπειτα δήμαρχος όλων των Θεσσαλονικέων έχει εξελιχθεί στον πιο πιστό κομματικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Η τυφλή πρόσδεση του κ. Ζέρβα στο άρμα της Νέας Δημοκρατίας δεν του επιτρέπει να διαχωρίσει τη θέση του ούτε στο ελάχιστο.

Απεκδύεται τον πολυδιαφημισμένο φιλελεύθερο μανδύα του για χάρη των πιο συντηρητικών και αυταρχικών διαστάσεων της κυβερνητικής πολιτικής. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθέτησαν τη στάση της σιωπηλής αναρμοδιότητας, υπερασπιζόμενοι μόνο την αστυνομική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς δεν θα του επιτρέψουμε να υποκαταστήσει τους πολίτες με τους αστυνομικούς. Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι ανοικτή στους δημότες και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου θα μεριμνά για την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δεν θα συνεδριάζει ούτε κρυφά και σε απόσταση από τους δημότες ούτε με την αστυνομική προστασία σε καθεστώς φόβου. Εμείς αντλούμε τη δύναμή μας από τον λαό της Θεσσαλονίκης και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του με κάθε τρόπο. Η «Θεσσαλονίκη Μαζί» είναι η φωνή των πολιτών εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι η δυναμική προοδευτική αντιπολίτευση στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

*βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)