to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 22.07.2017

πηγή: Αυγή

Αθλητισμός

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Περάματος «Γ. Κασιμάτης» επιστρέφει καινούργιο στους πολίτες

Επισκευάστηκε από ανέργους στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και σε λίγους μήνες αναμένεται να είναι προσβάσιμο για τους κατοίκους και όχι μόνο της περιοχής


του  

********

Στις αρχές τους 2018 θα είναι έτοιμο να αποδοθεί το Δημοτικό Κολυμβητήριο Περάματος «Γ. Κασιμάτης» στην τοπική κοινωνία, όπως δεσμεύτηκε χθες με δηλώσεις του από την επισκευασμένη σε μεγάλο βαθμό πλέον εγκατάσταση, ο υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Για την ολοκλήρωση του έργου θα συνεχιστεί η συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο υλοποιεί τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας όπως και με τη δημοτική αρχή. Παρούσα στο Πέραμα ήταν και η Ράνια Αντωνοπούλου, αν. υπουργός αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας και ο δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκης, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για τη χτεσινή συνάντηση, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο κολυμβητήριο.

Ομορφιά, ιστορία, πολιτισμός

Το κολυμβητήριο μαζί με το ανοιχτό θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και το πρόσφατα κατασκευασμένο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, με θέα τη θάλασσα που έγινε η ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας, εκτός από την πολύτιμη διέξοδο που αναμένεται να δώσουν στην τοπική κοινωνία, προσδοκάται να αποτελέσουν μια τριλογία - σημείο αναφοράς για την περιοχή, που θα αναδεικνύει την ομορφιά, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Είναι μια άφαντη πλευρά του Περάματος, το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν γνωστό μόνο για την ναυπηγοεπισκευαστική του ζώνη και στη συνέχεια μόνο για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

Μικρό ιστορικό

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Περάματος δημιουργήθηκε το 1991 και κατασκευάστηκε με ολυμπιακές προδιαγραφές. Χαρακτηριστικά διαθέτει πισίνα οκτώ διαδρομών που έχουν διαστάσεις 50 μέτρα μήκος και 21 μέτρα πλάτος, θερμαινόμενη πισίνα εκμάθησης για παιδιά και αγωνιστικούς βατήρες εκκίνησης με 75 εκατοστά πλατφόρμα αντιολισθητικές και αντικυματικές διαδρομές (κουλουάρ). Με αντίστοιχη λογική είχε διαμορφωθεί και το κτήριο του κολυμβητηρίου με χώρους υποδοχής, αναμονής, γραφεία διοίκησης και γυμναστήριο. Υπήρχε ακόμη ειδική πρόβλεψη για τα αποδυτήρια με ξεχωριστούς χώρους για τα μικρά παιδιά (αγόρια - κορίτσια), για τους ενήλικους (άνδρες-γυναίκες) για τους προπονητές και τα άτομα με αναπηρία.

Το κολυμβητήριο, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκης στη χθεσινή συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, είχε χρησιμοποιηθεί μόνο συγκυριακά τις περιόδους 2006/2007 και 2008/2009 και στη συνέχεια απαξιώθηκε και παρατήθηκε με αποτέλεσμα, να καταστραφούν και να κλαπούν πολλές από τις υποδομές του. “Πολλά από αυτά που βλέπετε, όπως τα κάγκελα, προστέθηκαν τώρα” ήταν μία από τις πρώτες κουβέντες του δημάρχου στους υπουργούς κατά την περιήγησή τους στον χώρο, ο οποίος δεν προκαλούσε πλέον το συναίσθημα εγκατάλειψης, το αποτύπωμα του οποίου πλέον υπάρχει ως υπόλειμμα σε ελάχιστα σημεία του χώρου, όπως στην σκουριασμένη ταμπέλα μίας από τις εισόδους.

Δέσμευση Τσίπρα

Όλα τα παραπάνω ήρθαν ως αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών διαφορετικών πλευρών, τονιζόταν χθες ξανά και ξανά. Αρχικά υπήρξε η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που είχε επισκεφθεί πέρυσι τον Ιανουάριο το Πέραμα και είχε εξαγγείλει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτά και η ανακαίνιση του κολυμβητηρίου.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν να υλοποιούνται τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας οκτώ μηνών, τα οποία δίνουν έμφαση στις πιο οικονομικά ευάλωτες περιοχές, όπως το Πέραμα.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορούσε 237 ανέργους, με ένα από τα αντικείμενα εργασίας την επισκευή δημόσιων υποδομών. Έτσι τους τελευταίους μήνες αναζωογονήθηκαν στην περιοχή σχολεία, παιδικές χαρές, πάρκα και βέβαια το κολυμβητήριο. Εκεί διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι, ότι δούλευαν κάποιοι από τους ανέργους που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, από το πόστο της φύλαξης. Το δεύτερο πρόγραμμα που θα τρέξει στο Πέραμα θα ξεκινήσει περίπου τέλη Αυγούστου -η διορία για την υποβολή αιτήσεων είναι στις 24 Ιουλίου- και αφορά 280 περίπου εργαζόμενους, κάποιοι από τους οποίους θα απασχοληθούν και στο κολυμβητήριο.

Εξοπλισμός

Εκείνο που απομένει για να μπορέσει να λειτουργήσει το κολυμβητήριο, είναι η επιδιόρθωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, που είναι απαραίτητος για να μπορέσει το κολυμβητήριο να λειτουργεί, καθώς έτσι θα ανανεώνεται το νερό, θα απολυμαίνεται και θα φιλτράρεται σε καθημερινή βάση. Ο Γ. Βασιλειάδης δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και από τις αρχές του 2018, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, θα μπορεί ο κόσμος να χρησιμοποιεί το κολυμβητήριο και θα πραγματοποιηθεί το σχολικό πρόγραμμα κολύμβησης για τους μαθητές. Η διαδικασία που έπεται είναι να υποβληθεί η σχετική μελέτη από τον δήμο, να ακολουθήσει η έγκριση από το υπουργείο και η χρηματοδότηση. Σε σχέση με την ανάγκη για πρόσληψη εργαζομένων, θα αξιοποιηθούν τόσο τα τρέχοντα κοινωφελή προγράμματα κι επίσης υπάρχει δυνατότητα για συμβάσεις με προσωπικό όπως γυμναστές, με την κάλυψη του μισθολογίου από το υπουργείο Αθλητισμού.

"Να γίνει πρότυπο"

“Η ιστορία του κολυμβητηρίου του Περάματος επί της ουσίας αντικατοπτρίζει την εικόνα του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις μας κόστισαν πολλά χρήματα για να κατασκευαστούν χωρίς παράλληλα να υπάρξει ο απαραίτητος σχεδιασμός για τη συντήρησή τους με αποτέλεσμα οι περισσότερες να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης” σημείωσε ο Γ. Βασιλειάδης. Το σημαντικό όπως τόνισε από εδώ κι έπειτα είναι η αλλαγή φιλοσοφίας για τη λειτουργία αυτών των χώρων. “Να λειτουργήσει επί της ουσίας αυτή η υποδομή πιλοτικά για την υπόλοιπη χώρα. Να καταφέρουμε αυτή η αθλητική εγκατάσταση να μπορεί να συντηρηθεί μόνη της χωρίς να φέρει επιπλέον χρέη στον δήμο. Και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας με βάση το μοντέλο που αυτή η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της και λειτουργεί, ιδίως αυτές τις πολύ κρίσιμες οικονομικές συνθήκες”, είπε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά της η Ράνια Αντωνοπούλου ανέφερε ότι με τα κοινωφελή προγράμματα εργασίας δόθηκε η δυνατότητα σε ανθρώπους ηλικίας 46-60, που ήταν για καιρό άνεργοι και κανείς δεν τους έπαιρνε λόγω ηλικίας, να επιστρέψουν σε μια προσωρινή κανονικότητα και ταυτόχρονα να παραδώσουν με τα χέρια τους έργα στη γειτονιά τους, έργα που είναι και για εκείνους, συμβάλλοντας έτσι σε αυτό που λέμε παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Ράνια Αντωνοπούλου στάθηκε στην ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των υπουργείων και των δημοτικών αρχών και τόνισε ότι μέσα από την ενδυνάμωση του πολιτισμού αλλά και της εργασίας, θα ενδυναμωθεί και ο κοινωνικός ιστός, για τη συνοχή του οποίου είχε πει νωρίτερα ο Γ. Λαγουδάκης ότι απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά ακόμη το κομμάτι του Πολιτισμού, από τη δημοτική αρχή εκφραζόταν η άποψη ότι αν μπορέσει το Πέραμα να αναδείξει την αθέατη και παλιότερα πλήρως απαξιωμένη πολιτισμική του πλευρά, τότε θα μπορέσει να έχει οφέλη και από ένα τομέα που κανείς δεν θα περίμενε και μέχρι πρότινος ήταν εντελώς ξεχασμένος, τον τουρισμό. «Μόνο... ψιχουλάκια να μας έρθουν από τα 6-7 εκατομμύρια τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο στην Αθήνα μας φτάνει», λεγόταν χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)