to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 30.03.2014

Διεθνή

Τα αποτελέσματα από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις διαμαρτυρίες για τη φίμωση του Twitter και του YouTube, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί την εκλογική του δύναμη στα επίπεδα του 45%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.


Νεότερη ενημέρωση:

Δευτέρα 31/1

Ο υποψήφιος του κόμματος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημαρχία της Άγκυρας δήλωσε σήμερα το πρωί πως νίκησε τον αντιπαλό του υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

"Κύριε πρωθυπουργέ, μας ανοίξατε το δρόμο. Ο λαός της Άγκυρας και της Τουρκίας ακολούθησε το δρόμο σας σε ποσοστό 45%. Ο δρόμος είναι ανοικτός", δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Μελίχ Γκιοκτσέκ, σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Εμρουλάχ Ισλέρ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Μετά την καταμέτρηση του 99,65% των ψηφοδελτίων,ο Γκιοκτσέκ συγκεντρώνει το 44,74% των ψήφων, έναντι 43,81% του αντιπάλου του του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μανσούρ Γιαβάς.

Οι δύο αντίπαλοι ανακοίνωσαν διαδοχικά χθες το βράδυ αμφότεροι τη νίκη τους σε μια ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη από κατηγορίες για νοθεία.

Το κόμμα του Ερντογάν, παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία φέρεται να εμπλέκεται, κατήγαγε μια μεγάλη νίκη στις χθεσινές δημοτικές εκλογές, κερδίζοντας στο σύνολο της χώρας το 45,5% των ψήφων, με μεγάλο προβάδισμα από τον κύριο αντίπαλό του, το CHP, που κέρδισε 27,9%.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, υποσχέθηκε αμέσως στους αντιπάλους του ότι θα τους κάνει "να πληρώσουν το τίμημα".

----

Ολονύκτιο θρίλερ και ένταση στην αμφίρροπη μάχη της Αγκυρας.

Σε εθνικό επίπεδο ο Ερντογάν διατηρεί τις δυνάμεις του πάνω από 45%, επανακάμπτουν στην πολιτική σκηνή οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), τα κέρδη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είναι περιορισμένα και οι νοτιοανατολικές επαρχίες κατακτώνται από τους Κούρδους υποψηφίους.

Το κόμμα του Ερντογάν αποκόπτεται από το σύνολο σχεδόν των νομών κατά μήκος των παραλίων στη δυτική και νότια Τουρκία, με εξαίρεση την Αττάλεια, και διατηρεί τις δυνάμεις του στην ενδοχώρα. Από αυτή την άποψη δεν αλλάζει η εικόνα του εκλογικού χάρτη σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του  2009.

Σε σύγκριση ωστόσο με το ποσοστό του 38% που είχε λάβει τότε, φέτος βγαίνει ενισχυμένο. Χάνει ωστόσο σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2011, στις οποίες είχε πάρει 49%. Η σύγκριση αυτών των αποτελεσμάτων δεν οδηγεί όμως σε ορθά συμπεράσματα, καθώς είναι διαφορετική η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις εθνικές εκλογές από ό,τι είναι στις τοπικές.

Με ενσωματωμένο το 92,05% των εκλογικών τμημάτων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν λαμβάνει στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας ποσοστό 45,18%, το CHP φθάνει ασθμαίνων στο 28,61το ΜΗΡ αγγίζει το 15,326και το κουρδικό κόμμα BDP που κατήλθε στις εκλογές στις ανατολικές επαρχίες το 6,25%.
 

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», με καταμετρημένο το 70,98% των τμημάτων, το ΑΚΡ λαμβάνει 46,72%, το CHP 28,36%, το ΜΗΡ 14,44% και το BDP 2,8%.

Ο εκλογικός χάρτης με ενσωματωμένο το 92,21% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με το CNNTurk. ΑΚΡ: Κίτρινο, CHP: Κόκκινο, MHP: Γαλάζιο, BDP/ανεξάρτητος Κούρδος: Μωβ/Γκρι
 

Ολονύκτιο θρίλερ στην Αγκυρα

Σε επίπεδο μεγάλων δήμων, ο υποψήφιος του ΑΚΡ, Καντίρ Τοκμπάς, σε μία αμφίρροπη μάχη κατακτά και πάλι την  Κωνσταντινούπολη, όπου η εκλογική μάχη είχε ιδιαίτερη συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο δήμο της χώρας και είναι εδώ και δεκαετίες προπύργιο του Ερντογάν, στο οποίο εκλέχτηκε τη δεκαετία 'του 90 και ο ίδιος δήμαρχος. Νωρίτερα, η ροή των αποτελεσμάτων έφερε προς στιγμήν νικητή τον υποψήφιο του CHP, Mουσταφά Σαριγκιούλ.

Στην Αγκυρα, η μάχη δινόταν έως τα ξημερώματα στήθος με στήθος. Στις 5:15 τα ξημερώματα και με ενσωματωμένο το 97,5 των εκλογικών τμημάτων στην τουρκική πρωτεύουσα, η διαφορά μεταξύ του υποψηφίου του ΑΚΡ και νυν δήμαρχου, Μελίχ Γκιοκτσέκ (44,51%), από τον υποψήφιο του CHP, Μανσούρ Γιαβάς (44,11%), ήταν μόλις 12 χιλιάδες ψήφοι υπέρ του πρώτου.

Ο Γιαβάς και το επιτελείο του δήλωναν νικητές και εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος της καταμέτρησης το αποτέλεσμα θα άλλαζε υπέρ τους, καθώς όπως υποστήριζαν υπολείπονταν τα εκλογικά τμήματα της περιοχής Τσάνκαγια, όπου ευελπιστούσαν ότι τα ποσοστά του CHP θα φτάσουν το 70%. Οι ίδιο κατηγόρησαν την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις, ότι αφήνει δηλαδή επίτηδες τελευταία την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων από τα εν λόγω εκλογικά τμήματα, προκειμένου να φύγουν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, αποδεχόμενοι την ήττα, για να μπορέσει στη συνέχεια να αλλοιώσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο δήμος της Σμύρνης, όπως όλα δείχνουν και με ελάχιστα τμήματα να μην έχουν ακόμη ενσωματωθεί στο τελικό αποτέλεσμα, παραμένει προπύργιο του CHP.

Εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψη των Γκρίζων Λύκων οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις κατακτούν μεγάλους δήμους της Ανατολίας, μεταξύ των οποίων τα Αδανα, η Μερσίνα, το Αρνταχάν, το Καρς και η Μαγνησία.

(Πηγή: in.gr)

-----------------------------

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Τουρκία με καταμετρημένο περίπου το 10% των ψήφων, το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν κερδίζει περίπου το 49% στις τοπιές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 27,9% και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13%.

Παρόλο που αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, η εκτίμηση είναι ότι οι υποψήφιοι του κόμματος του Ερντογάν προηγούνται και εκεί με διαφορά που προς το παρόν κυμαίνεται.

--------------

 Το κόμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της κυβέρνησής του, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εμφανίζεται να συγκεντρώνει συγκεντρωτικά ποσό περίπου 49% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 27,9% και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13%. Τα ποσοστά αυτά αφορούν τα νομαρχιακά συμβούλια, όπου οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κόμματα και ως εκ τούτου το ποσοστό θεωρείται ισάξιο με αυτό των βουλευτικών εκλογών.

Τα αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο πρώτες πόλεις της χώρας που θα καθορίσουν την τελική νίκη, δείχνουν μάχη "στήθος με στήθος" του ΑΚΡ και του βασικού αντιπάλου του, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

(κίτρινο: Ερντογάν, κόκκινο: κεμαλιστές, κεραμιδί: εθνικιστές, μπλε: κούρδοι)

Στον τρίτο μεγαλύτερο νομό, τη Σμύρνη είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι κερδίζει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, όπως αναμενόταν.

Στην Κωνσταντινούπολη όπου υπάρχουν 9,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι επί συνόλου 52 εκατομμυρίων, τα αποτελέσματα που μεταδίδονται εμφανίζουν τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος πρώτο με ποσοστό 50% και ακολουθεί ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με 37%. Ωστόσο μεταδίδονται και αποτελέσματα που δείχνουν μικρότερη διαφορά.

Στην Άγκυρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα, αφού προηγείται μεν ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, αλλά με μικρότερη διαφορά. ( the pressproject)

----------------

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες που υποστηρίζουν αντίπαλους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία και οι οποίες έχουν μετατραπεί σ' ένα δημοψήφισμα για τη διακυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη με πυροβόλα όπλα ανάμεσα σε δύο οικογένειες στο χωριό Γιουβατσίκ στην ανατολική επαρχία Σανλιούρφα, που συνορεύει με τη Συρία. Υπάρχουν επίσης πέντε τραυματίες, η κατάσταση μερικών από τους οποίους είναι σοβαρή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. 

Στην επαρχία Χατάι, η οποία συνορεύει επίσης με τη Συρία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη με πυροβόλα όπλα που ξέσπασε ανάμεσα σε συγγενείς δύο υποψηφίων στο χωριό Γκομπασί, δήλωσαν αξιωματούχοι. Εννέα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από μαχαίρι κατά την ίδια σύγκρουση.

Παράλληλα, ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen «αναστάτωσαν» για λίγο την ψηφοφορία σε μια συντηρητική περιοχή της Κωνσταντινούπολης όπου είχε ψηφίσει ο Ερντογάν. Οι δύο νέες γυναίκες μπήκαν το μεσημέρι σε εκλογικό τμήμα της συνοικίας Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης και αποκάλυψαν το πάνω μέρος του σώματός τους, όπου είχαν γράψει το σύνθημα "να απαγορεύσουμε τον Ερντογάν", πριν συλληφθούν από την αστυνομία, ανακοίνωσαν μέλη της οργάνωσης στο λογαριασμό τους στο Twitter.

Αναλυτικά:

Περισσότεροι από 52,7 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, στις δημοτικές εκλογές που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί να αποκρούσει τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του σε σκάνδαα διαφθοράς.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.00 (ώρα Ελλάδας) στις ανατολικές επαρχίας και η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 18.00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ.

Οι δημοτικές εκλογές έχουν πάρει μορφή δημοψηφίσματος για την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Ερντογάν που κυβερνά την Τουρκία από το 2002. Ο πρωθυπουργός έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς, που πλήττει προσωπικά τον ίδιο καθώς και πολλούς συνεργάτες και συγγενείς του.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατηγορεί τη θρησκευτική οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην υποστηρικτή του, ότι τον ενέπλεξε σε αυτήν την υπόθεση για να τον βλάψει πολιτικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)