to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 13.07.2020

Roger Martelli

Διεθνή

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία: Μια εκλογική διαδικασία με πολλά πρόσωπα

Την ανάλυση του διευθυντή έκδοσης του Regards, Roger Martelli δημοσιεύει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο των θεματικών του σειρών "Θεσμοί - Δημοκρατία - Πολιτική" και "Ευρώπη - Κόσμος"


Την ανάλυση του διευθυντή έκδοσης του Regards, Roger Martelli, με τίτλο Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία: Μια εκλογική διαδικασία με πολλά πρόσωπα, δημοσιεύει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο των θεματικών του σειρών "Θεσμοί - Δημοκρατία - Πολιτική" και "Ευρώπη - Κόσμος".

Στο άρθρο του, ο R. Martelli παραθέτει αναλυτικά στοιχεία των δύο γύρων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, με ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα της Αριστεράς. Όπως σημειώνει στην εισαγωγή της η Δ. Κολτσίδα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, η οποία έκανε και τη μετάφραση του άρθρου, "από την ανάλυση, αξίζει να κρατήσουμε τουλάχιστον τα εξής συμπεράσματα : Πρώτον, ότι τα κόμματα που πρωταγωνίστησαν εκλογικά στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2017 δεν έχουν (τουλάχιστον όχι ακόμη) καταφέρει να «ριζώσουν» σε τοπικό επίπεδο και να σταθεροποιήσουν τους δεσμούς τους με το εκλογικό σώμα και, κατ’ επέκταση, τις επιδόσεις τους. Δεύτερον, ότι οι Πράσινοι κατέγραψαν μία ιστορική επιτυχία στις μεγάλες πόλεις, όμως και εκείνων η παρουσία είναι ακόμα εύθραυστη. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν και εκλογικά το κομμάτι της κοινωνίας που ευαισθητοποιήθηκε και κινητοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα γύρω από τα οικολογικά ζητήματα. Και τρίτον, ότι παρά τις ελπίδες του προηγούμενου διαστήματος και παρά το γεγονός ότι η συμμαχία των δυνάμεων της Αριστεράς και των Πρασίνων επιβραβεύθηκε εκλογικά, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, η πτωτική τάση που ακολουθούν εδώ και αρκετό καιρό οι επιδόσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας (PCF) – του φαινομένου που ο R. Martelli αποκαλεί «δημοτικό κομμουνισμό» – δεν κατέστη εφικτό να ανακοπεί".

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ανάλυση στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://poulantzas.gr/yliko/roger-martelli-dimotikes-ekloges-sti-gallia-mia-eklogiki-diadikasia-me-polla-prosopa/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)