to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:56 | 18.05.2019

Διεθνή

Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Πρώτος ο ΔΗΣΥ αλλά μειώνει την ψαλίδα το ΑΚΕΛ

Παραμένει πρώτος ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην πρόθεση ψήφου των πολιτών ενόψει των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, με το ΑΚΕΛ να μειώνει, ωστόσο, την ψαλίδα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη δεύτερη δημοσκόπηση που παρουσίασε την Παρασκευή το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.



Η 29η Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας και Εκλογικής Συμπεριφοράς, που πραγματοποιήθηκε από την CMRC-Cypronet Ltd για λογαριασμό του ΡΙΚ σε δείγμα 1.400 ατόμων παγκύπρια, διεξήχθη μεταξύ 2 και 14 Μαΐου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου, το 19% των ερωτηθέντων απάντησε ΔΗΣΥ (σε σχέση με 18,5% τον Απρίλιο), το 16,5% απάντησε ΑΚΕΛ (14% τον Απρίλιο), το 9% ΔΗΚΟ (χωρίς μεταβολή από τον Απρίλιο), το 5% ΕΔΕΚ (από 4% τον περασμένο μήνα), το 4,5% ΕΛΑΜ (από 4% τον Απρίλιο), το 3,5% Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών (από 3% τον Απρίλιο) και το 3% λοιπά κόμματα (από 2% τον προηγούμενο μήνα).

Έτσι, η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώνεται στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με 4,5 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο.

Σε σχέση με την πρόθεση ψήφου και τη βεβαιότητα συμμετοχής στις Ευρωεκλογές, το 24% απάντησε ΔΗΣΥ (από 25% τον Απρίλιο), το 20,5% ΑΚΕΛ (από 18,5% τον Απρίλιο), το 11,5% ΔΗΚΟ (από 12% τον Απρίλιο). Ακολουθούν με ίδια ποσοστά ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, έκαστο με 6% (από 5,5% τον Απρίλιο), το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών με 3,5% (από 4% τον Απρίλιο) και τα λοιπά κόμματα με 2% (από 1,5% τον περασμένο μήνα).

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι με 37% παραμένει σταθερό το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει τις εκλογές με μικρή διαφορά, ενώ αυξημένο κατά 2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά (22% τον Μάιο - 20% τον Απρίλιο). Συνολικά, η παράσταση νίκης φέρνει πρώτο τον ΔΗΣΥ με 59% (από 57% τον Απρίλιο), ενώ στο ίδιο ερώτημα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απαντούν ΑΚΕΛ ανέρχεται σε 7%, από 6% τον Απρίλιο. Χωρίς γνώμη είναι το 29% των ερωτηθέντων, από 33% που ήταν τον Απρίλιο.

Η συσπείρωση των κομμάτων ανέρχεται στο 72% για τον ΔΗΣΥ (από 73% τον Απρίλιο), 87% για το ΑΚΕΛ (από 72% τον Απρίλιο), στο 67% για το ΔΗΚΟ (από 66% τον προηγούμενο μήνα), στο 88% για την ΕΔΕΚ (από 72% τον Απρίλιο), στο 64% για το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών (από 42% τον Απρίλιο) και στο 88% για το ΕΛΑΜ (από 83% τον περασμένο μήνα).

Τόσο το ενδιαφέρον των ερωτηθέντων, όσο και η πρόθεση συμμετοχής τους στις Ευρωεκλογές καταγράφει άνοδο σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. Το 50% σημειώνει το ενδιαφέρον του για τις Ευρωεκλογές (σε σχέση με 42% τον Απρίλιο) ενώ το 74% λέει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές (από 63% τον Απρίλιο).

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 39% δηλώνουν αισιόδοξοι/ες για το μέλλον, το 44% απαισιόδοξοι/ες και το 17% απαντά ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τάσσεται το 35% των ερωτηθέντων, κατά το 21%, ούτε υπέρ ούτε κατά το 29%, ενώ χωρίς γνώμη παραμένει το 15%.

Το 64% λέει ότι έχει τύχει να επισκεφτεί τα κατεχόμενα, ενώ το 36% δεν τα έχει επισκεφτεί.

Σε ό,τι αφορά την ωφέλεια της Κύπρου από την ένταξη στην ΕΕ, το 58% απαντά ότι ωφελήθηκε, το 23% ότι δεν ωφελήθηκε, ενώ το 19% δεν έχει γνώμη. Για το Ευρώ, το 33% πιστεύει ότι η Κύπρος ωφελήθηκε, το 50% ότι δεν ωφελήθηκε, ενώ το 17% δεν έχει γνώμη.

Εξάλλου, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει, σε ποσοστό 56%, ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ είναι μια εξέλιξη που δεν συμφέρει την Κύπρο, το 7% λέει ότι συμφέρει ενώ το 20% λέει πως ούτε συμφέρει, ούτε δεν συμφέρει. Χωρίς γνώμη παραμένει το 17%.

Για τη δημοσκόπηση ακολουθήθηκε η μέθοδος της τυχαίας πολυδιάστατης στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού. Το τυπικό σφάλμα υπολογίζεται σε +/- 2,6%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)