to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:16 | 04.03.2016

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Δημοσκόπηση: To Podemos δεύτερο κόμμα και η Αριστερά με πλειοψηφία… τον Ιούνιο

Του Αργύρη Παναγόπουλου


Λίγες ως πριν από τη δεύτερη αποτυχία του Σάντσεθ να εκλεγεί πρωθυπουργός το Podemos φαίνεται ότι είναι ήδη το δεύτερο κόμμα στην Ισπανία, ενώ η πιθανή συνεργασία του με την Ενωμένη Αριστερά σε πρόωρες εκλογές στις 26 Ιουνίου θα έδινε μια άνετη πλειοψηφία στις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις της χώρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JM&A. Μεγάλοι χαμένοι η δεξιά του Ραχόι και οι σοσιαλιστές του Σάντσεθ.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στις 26 Ιουνίου το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι θα αντιμετώπιζε άλλο ένα καταστροφικό τσουνάμι γιατί θα  έχανε άλλο ένα εκατομμύρια ψήφους, μόνο που χάρις στο ληστρικό εκλογικό νόμο θα κατάφερνε να εξασφαλίσει 112 βουλευτές, χάνοντας πάντως άλλους 11. Τη βουτιά του Λαϊκού Κόμματος θα την αντιστάθμιζε πάντως η άνοδος των δεξιών λαϊκιστών «Πολιτών» κατά περίπου 3%, από 40 σε 61 βουλευτές, που θα οδηγούσε τα δύο δεξιά κόμματα να κοντά στη πολυπόθητη… πλειοψηφία.

Σε αυτή τη περίπτωση οι «Πολίτες» θα είχαν μόλις 8 βουλευτές λιγότερους από το Podemos, που θα παρέμενε με τους 69 βουλευτές του, παρόλο που το κόμμα του Ιγκλέσιας θα είχε σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφους περισσότερους από τους «Πολίτες», σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων των τελευταίων 12 βασικών μετεκλογικών δημοσκοπήσεων.

Oι «Πολίτες|» θα αποτελούσαν το μεγάλο νικητή των εκλογών, διαμέσου μιας αφαίμαξης 800.000 ψήφων από το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και 115.000 από τους σοσιαλιστές του Σάντσεθ.

Την ίδια στιγμή η αποχή θα εκτινασσόταν στα ύψη, γιατί υπολογίζεται ότι άλλα 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα επέλεγαν να βλέπουν τις εξελίξεις από το… καναπέ τους.

Έτσι τον Ιούνιο μια συμμαχία Λαϊκού Κόμματο και «Πολιτών» θα είχε το 43,4%, ενώ μια συμμαχία των προοδευτικών και αριστερών κομμάτων θα είχε το 44,4%.

Podemos και ΕΑ… hasta la victoria 

Το Podemos  εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε ψήφους τους σοσιαλιστές, αλλά θα εξέλεγε λιγότερους βουλευτές γιατί η ψήφος του συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα. Η Ενωμένη Αριστερά θα εξέλεγε ένα μόνο βουλευτή, παρόλο που θα έπαιρνε σχεδόν 750.000 ψήφους, γιατί θα καταγραφόταν μια μετατόπιση ψήφων της προς το Podemos. Προσοχή όμως γιατί σε αυτό το σημείο μπορεί να δημιουργηθεί η πραγματική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και των κεντροδεξιών σεναρίων, γιατί στην Αριστερά 1+1 έχει ιδιότητες… πολλαπλασιασμού. Σε περίπτωση κοινής καθόδου Podemos και Ενωμένης Αριστεράς το νέο σχήμα θα μπορούσε να εκλέξει από 10 έως 15 βουλευτές επιπλέον, ανατρέποντας κάθε προηγούμενο συντηρητικό ή μετριοπαθές σενάριο.  Ο Ιγκλέσιας πάντως σήμερα Παρασκευή υπογράμμισε από το Radiocable ότι στο Podemos και η Ενωμένη Αριστερά έχουν «διαφορετικά πολιτικά σχέδια», αλλά θα μπορούσε να κάνει μια πρόταση ανάλογη με αυτή των εκλογών του Δεκεμβρίου «γιατί υπάρχει πολύς αξιόλογος κόσμος που προέρχεται από την Ενωμένη Αριστερά». ¨Εάν είχαμε νέες εκλογές θα ήθελα να είχα δίπλα μου ανθρώπους όπως ο Γκαρθόν», τόνισε ο Ιγκλέσιας.

Ανατριχίλα σοσιαλιστών από στάση… Podemos

Οι σοσιαλιστές φοβούνται μια πραγματική ρήξη με το Podemos στη βουλή, γιατί μπορεί να χάσουν τον έλεγχο 5 τοπικών κυβερνήσεων, της Εστρεμαδούρα, της Καστίλης Λα Μάντζα, της Βαλένθια, των Βαλεαρίδων Νήσων και της Αραγονίας,  και αρκετών μεγάλων δήμων και επαρχιών. Με πιο απλά λόγια χωρίς την υποστήριξη του Podemos οι σοσιαλιστές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον χάρτη των οργανισμών τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, γιατί είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που έχουν απόλυτη πλειοψηφία ή έχουν κάνει συμμαχία με άλλα κόμματα.

Ο Αντόνιο Ερνάνδο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου τη Πέμπτη ότι οι σοσιαλιστές και το Podemos συνεργάζονται στους οργανισμούς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως μια πρώτη προσπάθεια υποχώρησης των τόνων της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δυο κόμματα και μάλιστα ενόψει της ανάγκης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το Σάββατο το πρωί για το σχηματισμό κυβέρνησης.  

Από τη πλευρά του το συντηρητικό και διεφθαρμένο τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος επέστρεψε με μια νέα επίθεση εναντίον του Ιγκλέσιας και μάλιστα διαμέσου του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Γκονθάλεθ που τόνισε στον Ιγκλέσας ότι «είναι ένας καλός μαθητής του Αγκίτα [του πρώην συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς και πρώην γενικού γραμματέα του ΚΚ της Ισπανίας] , αλλά η χώρα έχει ανάγκη συμφωνίες δεν έχει ανάγκη το θυμό ούτε το μίσος». 

«Η μνήμη δεν είναι θυμός ούτε μίσος», απάντησε ο Ιγκλέσιας αναφερόμενος στο γεγονός ότι επί πρωθυπουργίας Γκονθάλεθ οι μυστικές «παρακρατικές» υπηρεσίες GAL δολοφόνησαν δύο μέλη της ΕΤΑ το 1985 και πέταξαν τις σωρούς τους σε λάκκο με ασβέστη.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)