to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 28.02.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Οι πολίτες λένε ναι στις προτάσεις Τσίπρα, όχι στης κυβέρνησης

Ικαρία, ισοτίμηση κολλεγίων με ΑΕΙ, αστυνομία στα πανεπιστήμια απορρίπτονται από τους πολίτες


Παρά τη σκανδαλώδη αποσιώπηση από τα συστημικά ΜΜΕ των αλλεπάλληλων κρουσμάτων "ανεμελιάς" του πρωθυπουργού, παρά την εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης από τα κανάλια και παρά τα μπετά που ρίχνουν για να στηρίξουν διάφορες νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι πολίτες δεν πείθονται, κάθε άλλο μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα της Palmos Analysis για την ΑΥΓΗ.

Για παράδειγμα, στην ερώτηση για το αν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις εικόνες συνωστισμού στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία είναι δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, οι απαντήσεις στην έρευνα είναι ένα επιβλητικό 62% εναντίον του κ. Μητσοτάκη και ακριβώς οι μισές, 31%, υπέρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δικαιολογημένες τις αντιδράσεις χαρακτηρίζουν πλειοψηφικά και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., όλες οι ηλικιακές ομάδες, με το εμφατικό 73% στην ομάδα 17 - 34 ετών.

Γκάλοπ πίνακας
 

Απορριπτική είναι και η στάση των πολιτών στην ερώτηση "Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την αναγνώριση ισοτιμίας των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με τα αντίστοιχα των δημοσίων πανεπιστημίων". Αντίθετοι δηλώνουν το 63% των ερωτηθέντων, με το 52% να διαφωνούν απόλυτα. Το ποσοστό όσων συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν δεν ξεπερνάει το 28%. Και εδώ, κατά της απόφασης της κυβέρνησης τάσσεται το 47% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και υπέρ το 41%. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, στο συγκεκριμένο ερώτημα, ο Κ. Μητσοτάκης δεν χάνει μόνον το Κέντρο, αλλά καταγράφεται και χειρότερα στη Δεξιά, έναντι της Κεντροδεξιάς. Η απόρριψη της ισοτίμησης των κολεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια ξεκινάει από το 42% των αποφοίτων Δημοτικού και φτάνει στο 70% στους κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών.

Αρνητική για την κυβέρνηση είναι η γνώμη των πολιτών και στην ερώτηση "Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη δημιουργία αστυνομικών τμημάτων μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα" και αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελεί κομβική ιδεολογικοπολιτική επιλογή της κυβέρνησης με μακρόχρονη βρόμικη προπαγανδιστική προετοιμασία. Και εδώ αυτοί που διαφωνούν είναι περισσότεροι, 52% έναντι 46%, ενώ αξιοπρόσεκτο είναι ότι ελάχιστοι από τους ερωτηθέντες, μόλις το 1%, αρνήθηκαν να εκφράσουν γνώμη. Και σε αυτήν την επιλογή, η κυβέρνηση χάνει το Κέντρο, παρά το γεγονός ότι η ιδέα είχε ισχυρή διείσδυση, της τάξης του 28%, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα όμως βρίσκει αντίθετο το 31% των ψηφοφόρων της ίδιας της Ν.Δ. Και σε αυτήν την ερώτηση, η επιλογή της κυβέρνησης βρίσκει κατά πλειοψηφία σύμφωνους μόνον τους αποφοίτους Δημοτικού.

Αντίθετα, δεκτή και μάλιστα με πλειοψηφική διείσδυση και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. γίνεται η πρόταση του Αλ. Τσίπρα "η Διοίκηση της ΕΡΤ να διορίζεται συναινετικά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής". Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται το 59% των ερωτηθέντων και το 54% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Το αίτημα γίνεται δεκτό απ' ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα, ακόμα και απ' όσους δηλώνουν δεξιοί σε ποσοστό 47% (36% κατά). Η συμφωνία με την πρόταση του Αλ. Τσίπρα πιθανόν να σχετίζεται και με τη συντριπτικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια τηλεόραση, σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)