to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δημοσκόπηση Palmos Analysis για την «Αυγή»: Ανεπαρκή μέτρα στήριξης και ευθύνες για τους εμβολιασμούς

Η αποδοκιμασία της κυβέρνησης έχει αποκτήσει σταθερή καταγραφή και εκφράζεται ξεκάθαρα και με ένταση


Aπαισιοδοξία, αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και μεγάλη ανησυχία για την επόμενη μέρα είναι τα κύρια στοιχεία που καταγράφει η έρευνα της Palmos Analysis που διενεργήθηκε από τις 18 έως τις 24 Ιουνίου σε όλη την χώρα για λογαριασμό της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η τάση παγιώνεται, όπως προκύπτει από τη σύγκριση μεταξύ των ερευνών της Palmos Analysis από τον Οκτώβριο του 2020 έως και σήμερα, με μικρές αυξομειώσεις που μπορούμε να πούμε ότι σχετίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την πορεία της πανδημίας και των lockdown.

Παρά την προσπάθεια από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που στηρίζουν το αφήγημα του Μαξίμου να φιλοτεχνηθεί ένα success story και μια εικόνα παντοκρατορίας του Κ. Μητσοτάκη, η πραγματικότητα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι διαφορετική. Δύο σχεδόν χρόνια μετά την εκλογική επικράτηση της Ν.Δ. και έναν χρόνο πανδημίας και αποτυχημένων lockdown, το 48% των πολιτών θεωρούν πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 35% απαντάει πως η Ν.Δ., κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, τα έχει πάει χειρότερα σε σχέση με τις προσδοκίες πριν από τις εκλογές, με ένα 31% να θεωρεί πως δεν τα έχει πάει ούτε χειρότερα ούτε καλύτερα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σταθερή αποδοκιμασία στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη που σχετίζονται με την πανδημία, τόσο στο υγειονομικό σκέλος όσο και στο οικονομικό. Τη διαχείριση δηλαδή της κρίσης που γέννησε η πανδημία και τα παρατεταμένα lockdown. Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων καταλογίζει στην κυβέρνηση και στην Πολιτεία την ευθύνη για την ενίσχυση των αντιεμβολιαστών και των επιφυλάξεων για τα εμβόλια. Ειδικότερα, το 72% θεωρεί ότι ο χειρισμός του θέματος των εμβολίων της AstraZeneca από τις Αρχές έχει ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τις επιφυλάξεις των πολιτών για τον εμβολιασμό. Μόλις 21% πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν ευθύνες των Αρχών. Εύρημα που δικαιώνεται από την πραγματικότητα των αργών ρυθμών εμβολιασμού, την απομάκρυνση του τείχους ανοσίας από τον Αύγουστο, όπως είχε αρχικά υποστηρίξει ο Κ. Μητσοτάκης, και, βέβαια, τις ακυρώσεις της δεύτερης δόσης με το AstraZeneca από νέους και νέες 30-39.

Ένα από τα πιο σταθερά ευρήματα από το φθινόπωρο του 2020 και έπειτα έχει να κάνει με την εκτίμηση πως τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων και της εργασίας είναι ανεπαρκή. Στο σχετικό ερώτημα, το 58% των ερωτηθέντων απαντά πως τα μέτρα δεν είναι ούτε αποτελεσματικά ούτε επαρκή. Μόλις ένα 33% θεωρεί το αντίθετο. Με λίγα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι η αποδοκιμασία της κυβέρνησης έχει αποκτήσει σταθερή καταγραφή και εκφράζεται ξεκάθαρα και με ένταση στα πεδία όπου η πολιτική της Ν.Δ. έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα της Palmos, το 47%, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρόσχημα την πανδημία, μοιράζει χρήματα χωρίς έλεγχο και λογοδοσία.

Εργασία και μισθοί τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας

Τα οικονομικά προβλήματα πάνω από τα θέματα της πανδημίας στην ιεράρχηση των πολιτών. Θετική αποδοχή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τα χρέη των κομμάτων και τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις

Ένα από τα ποια ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας της Palmos Analysis για την ΑΥΓΗ της Κυριακής είναι η κατάταξη των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, άρα και οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Εδώ καταγράφεται μια πολύ χαρακτηριστική μεταβολή της ανησυχίας, της αγωνίας και του φόβου των ερωτηθέντων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο όπως έχει καταγράψει η Palmos.


Φαίνεται λοιπόν ότι οι πολίτες ιεραρχούν πλέον τα προβλήματά τους όχι γύρω από το ζήτημα της Υγείας και της πανδημίας, αλλά γύρω από τα οικονομικά ζητήματα.  Έτσι, ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τη χώρα αναδεικνύεται η ανεργία με 34% έναντι 27% τον περασμένο Μάρτιο. Ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας με 28%, η υγεία με 26%, η οικονομική ανάπτυξη με 21%.

Η πανδημία συγκεντρώνει μόλις 18% από 49% του Μαρτίου. Κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί από το ότι έχουμε πλέον φύγει από τα λοκντάουν και τους σκληρούς περιορισμούς, ενώ αντίθετα μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου το κρίσιμο ερώτημα είναι η ανάκαμψη, η διαβίωση, το αν θα υπάρχει δουλειά και μισθός την επόμενη μέρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η εκτίναξη της ανησυχίας των πολιτών σε σχέση με την ασφάλεια και την εγκληματικότητα. Από το 8% του Μαρτίου, πλέον αγγίζει το 21%. Η πλήρης διάψευση του προεκλογικού αφηγήματος της Ν.Δ. για περισσότερη ασφάλεια, αλλά και αποδόμηση του κυβερνητικού έργου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Βέβαια δεν αποδοκιμάζεται μόνο το έργο του Χρυσοχοΐδη στον τομέα της ασφάλειας, αφού καταγράφεται μεγάλη ανησυχία και αποδοκιμασία των πολιτών για την εργασιακή μεταρρύθμιση Χατζηδάκη. Ειδικότερα το 65% απαντά ότι ο νέος νόμος περιορίζει και πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα, έναντι του 19% που εκτιμά ότι τα προστατεύει. Επίσης το 64% θεωρεί ότι πλήττονται οι μισθοί ενώ το 18% πιστεύει ότι προστατεύονται.

Η έντονη διαφωνία της κοινωνίας με τον νόμο Χατζηδάκη, το ξήλωμα του οκταώρου και των εργασιακών δικαιωμάτων, τη φθηνή και ευέλικτη εργασία καταγράφεται σχεδόν σε κάθε έρευνα που έχει δημοσιευτεί τον τελευταίο μήνα. Τι αντίκτυπο θα έχει αυτό το επόμενο διάστημα που θα αρχίσει ο νόμος να εφαρμόζεται; Μένει να φανεί. Εξάλλου είναι ένας κρίσιμος αστάθμητος παράγοντας και πρόκληση που θα βρει απέναντί της η κυβέρνηση αλλά και η ίδια η κοινωνία.

Τέλος, σε ακόμη μια έρευνα καταγράφεται η θετική αποδοχή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Για παράδειγμα, στο ερώτημα εάν οι ερωτηθέντες συμφωνούν με την πρόταση νόμου που κατατέθηκε για τα τραπεζικά χρέη των κομμάτων, να παρακρατείται το 75% της κρατικής χρηματοδότησης και το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών τους, προκειμένου να αποπληρώνονται τα χρέη τους, συμφωνεί το 70% έναντι του 18% που διαφωνεί.

Επίσης θετικά, αν και με πιο μοιρασμένες τις απαντήσεις (48% έναντι 40%), βλέπουν οι ερωτηθέντες την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην εφαρμοστεί για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 στη σχολική χρονιά και την προετοιμασία των μαθητών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)