to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 29.05.2020

Κοινωνία

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα της κοινωνικής ανησυχίας

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και την νίκη της Νέας Δημοκρατίας, δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega που δημοσιεύτηκε εχτές (Πέμπτη 28/05) βρίσκει μικρές διαφορές στους βασικούς πολιτικούς δείκτες που καταγράφηκαν καθόλη αυτή την περίοδο. Μετά την μεγάλη παρένθεση του κορωνοϊού, οι κοινωνικοί δείκτες επιστρέφουν στη δική τους κανονικότητα που δεν είναι άλλη από την εργασιακή ανασφάλεια, την διάψευση των προσδοκιών στο μακεδονικό και την αγωνία για την Παιδεία.


Πολιτικές αποκατάστασης του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους επικροτεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού όπως είναι για παράδειγμα τα θέματα της δημόσιας υγείας – αντιμετώπισης του κορωνοϊού, του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, της αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Forum της Metron Analysis για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega. Πρόκειται για μια εικόνα που δημιουργεί μια εγγενή αντίφαση, εφόσον ο Πρωθυπουργός υλοποιεί πολιτικές μακριά απο την ιδεολογική του αναφορά. Ιδιαίτερη πίεση δέχεται απο ένα μέρος του εκλογικού σώματος η κυβέρνση στο Μακεδονικό λόγω της διάψευσης των προσδοκιών που δημιούργησε, στα εργασιακά εξαιτιας των μέτρων που επιτείνουν την επισφάλεια και το μεταναστευτικό που φαίνεται να βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοσο, κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πολίτες αφήνουν πίσω τους την πανδημία και φαίνεται να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην τσέπη τους και την επόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, ο κοροναϊός περνά, ο… ιός της οικονομικής κρίσης όμως έρχεται. Το 41% λέει ότι η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα (δέκα μονάδες πάνω από τον Απρίλιο που ήταν στο 31%). Για την ιατρική περίθαλψη – επιδημία του κοροναϊού, ανησυχεί μόνο το 20% από 40% πριν από ένα μήνα. Η ανεργία όμως έχει ανέβει στο 14% από 9% τον Απρίλιο ενώ το Προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι για το 7% το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στο ερώτημα αν η χώρα κινείται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 64% λέει προς τη σωστή (από 76% τον Απρίλιο) σημειώνοντας ελαφριά κάμψη και συγκλίνοντας προς το 25% που λέει ότι πάει σε λάθος κατεύθυνση (16% τον Απρίλιο). Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει) είναι στο -38. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε φτάσει στο 14. Ενδιαφέρον παρουσιάζει εδώ ότι το 53% είναι δυσαρεστημένο από το έργο της κυβέρνησης στα εργασιακά και το 51 % δηλώνει δυσαρεστημένο από το έργο της στην οικονομία. Η άποψη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει αρνητική. Συγκεκριμένα, το 53% έχει αρνητική άποψη, έναντι 40% θετική.

Στους αμιγώς πολιτικούς δείκτες το συντριπτικό 84% λέει όχι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώ μόλις το 13% είναι υπέρ. Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,3% έναντι 42,5% έχει χάσει δηλαδή περί τις 2,2 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του βρίσκεται στο 20,9% έναντι 21,4% τον Απρίλιο, δηλαδή χάνει μόλις 0,5 μονάδες.

Ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται στις προτιμήσεις κεφαλαιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την εκλογική νίκη κατά το τέυταιο μέρος της περιόδου χάριτος λαμβάνοντας το 67% των θετικών γνωμών ενώ έχει  32% αρνητικές γνώμες. Σημειώνουν σηλαδή αύξηση οι αρνητικές γνώμες σε σχέση με τον Απρίλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει σχετική σταθερότητα στη μακροσκοπική του εικόνα με 38% θετικές γνώμες και 61% αρνητικές γνώμες. Εκπληξη αποτελεί η δεύτερη σε δημοφιλία αρχηγός που δεν είναι άλλη από τη Φώφη Γεννηματά με 40% θετικές γνώμες και 56% αρνητικές. Στην προηγούμενη έρευνα τα ποσοστά ήταν 44% και 54% αντίστοιχα.

Μ.Τ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)