to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 11.03.2021

Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διέλυσε το επιτελικό προφίλ Μητσοτάκη η αποτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας

Αντιφάσεις σε εξαγγελία και εφαρμογή αμήχανων μέτρων εντοπίζει το 71% - Σχεδόν 1 στους 2 αμφισβητεί ότι βοηθούν - Πάνω από τους μισούς βλέπουν κοινωνική αδικία.


Στα «Τάρταρα» κατευθύνεται ταχύτατα το επικοινωνιακό προφίλ «επιτελικής» αποτελεσματικότητας που χτίζει συστηματικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη ελέγχοντας τα ΜΜΕ, καθώς μετά τον αρχικό «ενθουσιασμό» για την αποτελεσματικότητα του πρώτου lockdown που όπως φαίνεται δεν αντιμετώπισε μεγάλο κύμα κρουσμάτων, ακολούθησαν η καταστροφική καθυστέρηση επιβολής μέτρων στην βόρεια Ελλάδα το Φθινόπωρο που εκτίναξε τους νεκρούς από τις λίγες εκατοντάδες σε σχεδόν 5.000 μέσα σε ένα δίμηνο, η αλλοπρόσαλλη ανακοίνωση και αναστολή μέτρων στα σχολεία, το λιανεμπόριο, την εστίαση και συνολικά την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και κυρίως η ασφυξία στο σύστημα Υγείας της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας σήμερα, αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης επιλογής να μην ενισχυθεί αυτό άμεσα με προσωπικό, κεφάλαια και υποδομές.

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Κύκλου Ιδεών» την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου (δηλαδή πριν εκδηλωθεί η πλήρης ασφυξία στις ΜΕΘ της Αττικής), καταγράφει σαφώς αυτή την ανατροπή. Το 71% των ερωτηθέντων τονίζει ότι μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τα «πήγε καλά στην πρώτη φάση», αλλά στη συνέχεια «δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων». Έτσι, ενώ την περασμένη Άνοιξη ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη ξέρει τι κάνει και αξιοποιεί τους ειδικούς, ένα χρόνο μετά, μόνο ένας στους δύο συνεχίζει να έχει αυτή την εντύπωση, ενώ σχεδόν η μισή ελληνική κοινωνία πιστεύει πλέον ότι τα μέτρα που λαμβάνονται «δεν βοηθάνε». Και αυτό δεν πρέπει να ξενίζει ιδιαίτερα, καθώς η εικόνα στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό και το τραμ, αλλά και στους πολυπληθείς χώρους εργασίας, η απουσία ουσιαστικών μέτρων μείωσης του συνωστισμού καθιστά φαιδρές τις αρχικές επικλήσεις Μητσοτάκη στην «ατομική ευθύνη».

Η καταγραφόμενη επιδείνωση της εικόνας της κυβέρνησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν η έρευνα πραγματοποιείτο σήμερα, αντί των τελών Φεβρουαρίου. Τα τελευταία περιστατικά αστυνομικής βίας, η προκλητική επαναφορά των «κοινωνικών φρονημάτων» με δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων θύματος βίας από την ΝΔ, η συνολική προσπάθεια επίδειξης της λογικής «νόμος και τάξη» ακόμη και με εισβολή ΜΑΤ σε καταλήψεις ΑΕΙ ξημερώματα γιατί... θα έληγαν λίγες ώρες μετά, φουντώνει την αίσθηση κοινωνικής αδικίας. Και είναι σε αυτό το πεδίο που η πλειοψηφία πλέον «ενοχοποιεί» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα μέτρα που εφαρμόζει. Το 52% δηλώνει ότι η κυβερνητική πολιτική για την πανδημία είναι κοινωνικά άδικη. Ακόμη περισσότερο, είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο του 45% το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί για τους δημοκρατικούς κανόνες. Για την Δημοκρατία για τον Έλληνα πολίτη παραμένει το καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης με 83%, προς μεγάλη δυσφορία αρκετών...

Δείτε αναλυτικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)