to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα του «Όχι»

Σύμφωνα με έρευνα της ProRata που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών καταγράφεται προβάδισμα του «Όχι». Το ποσοστό του όχι μειώθηκε μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο των τραπεζών (από το 57% στο 46%). Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (86%) προτίθεται να προσέλθει στις κάλπες


Όπως αναφέρει ο συντάκτης της ΕφΣυν, Τάσος Τσακίρογλου:

Σωστή θεωρεί ο ένας στους δύο (50%) την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε δημοψήφισμα, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό (51%) στο σύνολο του πληθυσμού δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την κυβερνητική εισήγηση, ψηφίζοντας «όχι» στην πρόταση των θεσμών. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε θεαματικά μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο των τραπεζών (από το 57% στο 46%). Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (86%) προτίθεται να προσέλθει στις κάλπες, πρόθεση που καταδεικνύει το υψηλό ενδιαφέρον των πολιτών για το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων.

Το 38% των πολιτών χαρακτηρίζει λανθασμένη την επιλογή για προσφυγή σε δημοψήφισμα, το 7% «ούτε σωστή, ούτε λανθασμένη», ενώ το 5% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Στο σύνολο του πληθυσμού το 34% επιλέγει το «ναι» και το 15% δηλώνει «Δ.Ξ/Δ.Α». Δεν θα προσέλθει στις κάλπες το 8%, ενώ το 6% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α». Σ’ εκείνους που δηλώνουν πρόθεση να προσέλθουν στις κάλπες το 54% θα ψηφίσει «όχι», το 33% «ναι» και το 13% απαντά «Δ.Ξ/Δ.Α».

Είναι σαφές ότι το κλείσιμο των τραπεζών ανακόπτει μία δυναμική υπέρ του «όχι» και ενισχύει τη θέση του «ναι». Πριν από το κλείσιμο των τραπεζών το «όχι» υποστήριζε το 57% και το «ναι» το 30%· μετά το κλείσιμο των τραπεζών το «όχι» πέφτει στο 46% και το «ναι» ανεβαίνει στο 37%. Είναι γεγονός, επομένως, ότι η τραπεζική αργία και ο έλεγχος κεφαλαίων θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή των πολιτών.

♦ Ολόκληρη η έρευνα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί



Ανάλογα με την κομματική τους τοποθέτηση, βάσει της ψήφου του Ιανουαρίου του 2015, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ λένε σε ποσοστό 77% «όχι» και 15% «ναι». Στη ΝΔ το 65% απαντά «ναι» και 22% «όχι», στο Ποτάμι 68% «ναι» και 21% «όχι», στο ΚΚΕ 57% «όχι» και 20% «ναι», στους ΑΝ.ΕΛ. 60% «όχι» και 31% «ναι», στο ΠΑΣΟΚ 65% «ναι» και 21% «όχι» και στη Χρυσή Αυγή 80% «όχι» και 20% «ναι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)