to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 19.09.2013

Διεθνή

Δημοσκόπηση Bild: Μέσα στη Βουλή οι Ευρωσκεπτικιστές, αδύναμοι Μέρκελ-FDP

Νέα δημοσκόπηση, μερικές ημέρες πριν τις γερμανικές εκλογές, δείχνει το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) να μπαίνει οριακά στη Βουλή. Εντός Μπούντεσταγκ δείχνει η δημοσκόπηση και το FDP, με τον συνασπισμό όμως Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων να μην έχει αυτοδυναμία.


H δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το INSA για λογαριασμό της Bild μεταξύ 15 και 18 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτήν, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) εμφανίζονται στο 38%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο 28%, η Linke στο 9%, οι Πράσινοι στο 8% και οι Φιλελεύθεροι στο 6%.

Το «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εμφανίζεται στο 5%, πιάνοντας δηλαδή το όριο για είσοδο στο Μπούντεσταγκ. Δημοσκόπηση του INSA είχε επίσης εμφανίσει το κόμμα να πιάνει το όριο τον περασμένο Απρίλιο, με το ποσοστό του όμως έπειτα να πέφτει.

Εάν τα ποσοστά διαμορφώνονταν όπως στη δημοσκόπηση, ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός CDU και FDP δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει. Το όριο αυτοδυναμίας θα βρισκόταν στο 47%, αλλά Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι θα βρίσκονταν μόνο 44%.

Το AfD ιδρύθηκε μόλις πρόσφατα και ουσιαστικά είναι κόμμα μονοθεματικής πλατφόρμας -το πολιτικό του πρόγραμμα περιορίζεται στην αντίθεση στη γερμανική συνεισφορά στα προγράμμα ευρω-διασώσεων. 

Ως εκ τούτου, το AfD θα ήταν, εάν έμπαινε στο Μπούντεσταγκ, αδρανές «μπλοκ» στους μετεκλογικούς υπολογισμούς για κυβέρνηση συνασπισμού: Από τα υπόλοιπα κόμματα, όλα έχουν στηρίξει τις ευρωδιασώσεις εκτός από την Linke (και άρα δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί αρχικά με κανέναν).

Επιπλέον, με το AfD υπάρχει ενδεχομένως ένα δημοσκοπικό ζήτημα. Σε αρκετές αναλύσεις τον τελευταίο καιρό στο γερμανικό τύπο επισημαίνεται ότι ναι μεν το κόμμα κυμαίνεται μεταξύ 3% και 4%, αλλά δεν αποκλείεται να φανεί στην κάλπη είτε ότι θα έχει συγκεντρώσει αρκετές ψήφους διαμαρτυρίας της τελευταίας στιγμής είτε ότι αρκετοί ερωτώμενοι στις δημοσκοπήσεις δεν δήλωναν την προτίμησή τους εξαιτίας του ευρω-σκεπτικιστικού στίγματος του AfD στη δημόσια σφαίρα.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)