to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 07.09.2012

πηγή: https://left.gr/94

Κοινωνία

“Δημοσιονομικό βάρος” η δημόσια υγεία

Να ανατάξουν τη θανατηφόρα ασθένεια της “δημοσιονομικής προσαρμογής” και των περικοπών που πλήττουν το δημόσιο σύστημα υγείας επιχειρούν οι γιατροί του ΕΣΥ οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Η αρχή θα γίνει με 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας την προσεχή Τετάρτη και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στις 17 Σεπτεμβρίου με επισχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία που οφείλουν επί μήνες την καταβολή εφημεριών.


Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Δημόσιων Νοσοκομείων Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρθηκε στην πολιτική διάλυσης των νοσοκομείων. “Καταγράφονται 6.000 κενές θέσεις γιατρών και 20.000 θέσεις νοσηλευτών, κενά τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν με τις 450 ετήσιες συμβάσεις επικουρικών γιατρών, ενώ εκκρεμούν στο εθνικό τυπογραφείο 1.200 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που δεν προχωρούν”, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και παράλληλα αναφέρθηκε στις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμής εφημεριών που σε κάποια νοσοκομεία εκκρεμούν από τον Ιούλιο του 2011.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Παπαστεργίου χαρακτήρισε “πλασματικά” και προσαρμοσμένα στα ψαλιδισμένα κονδύλια τα προγράμματα εφημερίας που καταθέτουν οι διοικήσεις νοσοκομείων, αφού πρώτα αλλοιώσουν τη σύνθεσή τους ως προς το είδος και τον αριθμό των εφημεριών του προγράμματος που έχουν καταρτίσει οι επιστημονικά αρμόδιοι γιατροί και οι διευθυντές των κλινικών. “Πρόκειται για τακτική που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εφημεριών”, τόνισαν οι γιατροί οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την τακτική των συμβολικών καταλήψεων σε γραφεία διοικητών νοσοκομείων από τους οποίους ζητούν απαντήσεις για την πολιτική υποβάθμισης των υγειονομικών υπηρεσιών που εφαρμόζουν.

Η αρχή των καταλήψεων έγινε με το “ΑΧΕΠΑ” και χθες ακολούθησε το “Θεαγένειο”, όπου διαπιστώθηκαν εκτός των άλλων και ελλείψεις σε φάρμακο χημειοθεραπείας της οικογένειας των πλατινών, το οποίο “οι ασθενείς αναγκάζονται να αναζητούν και να αγοράζουν από την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Παχυλές αμοιβές

Κοινή διαπίστωση των γιατρών είναι ότι την ίδια στιγμή που περικόπτονται δαπάνες που αφορούν την επείγουσα περίθαλψη και νοσηλεία, διογκώνονται οι “γραφειοκρατικές, μη αναγκαίες δαπάνες”, όπως είπε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Θ. Εξαδάχτυλος. Στις δαπάνες που δεν περικόπτονται περιλαμβάνονται οι αμοιβές των διοικητών των νοσοκομείων (3.300 ευρώ καθαρές μηνιαίες αποδοχές, ενώ ο μισθός διευθυντή του ΕΣΥ με 25 χρόνια προϋπηρεσίας δεν ξεπερνά τα 1.900 ευρώ), υποδιοικητών, επιτροπών, στελεχών των υγειονομικών περιφερειών, συμβούλων του υπουργείου Υγείας, δημοσίων κονδυλίων για τη διαφήμιση των νέων τηλεφωνικών αριθμών για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ, το κόστος κλήσης των οποίων συγκρίνεται με τις “ροζ” γραμμές, κτλ.

Το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ Θοδωρής Ζδούκος υπογράμμισε ότι η επίθεση στους γιατρούς είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στις κοινωνικές κατακτήσεις που έχει οδηγήσει ήδη σε συνθήκες της δεκαετίας του '70 και έθεσε στο επίκεντρο το αδιέξοδο που βιώνουν στις δημόσιες υπηρεσίας υγείας οι ολοένα και περισσότεροι φτωχοί ασθενείς, οι οποίοι είτε είναι ανασφάλιστοι είτε ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν το κόστος της θεραπείας τους. Υπογράμμισε τον άμεσο κίνδυνο να μπουν λουκέτα στα νοσοκομεία ΙΚΑ “Παναγία” (όπου οι εργαζόμενοι διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18 Σεπτεμβρίου), στο “Λοιμωδών” και στο Δερματολογικό στο πλαίσιο του σχεδίου κλεισίματος 661 τμημάτων και κλινικών που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας.

Πανευρωπαϊκή εβδομάδα υγείας

Από την 1η Οκτωβρίου οι γιατροί του ΕΣΥ συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή εβδομάδα υγείας στο πλαίσιο της οποίας θα αναδειχθεί η ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες, τη στιγμή που το 30% των προσερχομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι φτωχοί, άνεργοι και μετανάστες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)