to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:47 | 21.10.2014

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Δημοσιογραφικές υπερβολές για τον Έμπολα

Ο κίνδυνος προσβολής από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι εξαιρετικά μικρός. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει ορισμένα μέσα ενημέρωσης να «σπέρνουν» τον πανικό.


Η εξάπλωση του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική εντείνει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, που αναζητά τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας. Συναγερμό σήμαναν χθες κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συμφώνησαν στην ενίσχυση των προσπαθειών τους για την καταπολέμηση του ιού, τονίζοντας ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός για τη διάθεση της βοήθειας των κρατών-μελών και της Κομισιόν στις πληττόμενες περιοχές. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό πρόκειται να οριστεί προσεχώς ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ, το πρόσωπο του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστό.

«Ανεύθυνη» η στάση ορισμένων δημοσιογράφων

Τον Έμπολα με την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωσης ISIS παρομοιάζει ρεπορτάζ του CNN

Τον Έμπολα με την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωσης ISIS παρομοιάζει ρεπορτάζ του CNN

Το ζήτημα έχει κυριαρχήσει στο μεταξύ και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Πολλά ρεπορτάζ και σχόλια, ειδικά των αμερικανικών μίντια, επιδίδονται σε άτυπο διαγωνισμό υπερβολών, τις οποίες συνοδεύουν με μουσική αντίστοιχου χαρακτήρα και την απειλητική φωνή του δημοσιογράφου να προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού εκτός Αφρικής.

Ο Μάιλς Ο' Μπράιεν, δημοσιογράφος του αμερικανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου PBS, χαρακτηρίζει ανεύθυνη τη στάση ορισμένων συναδέλφων του, ασκώντας κριτική και στο CNN. Όπως δήλωσε, «οφείλουν να κάνουν το καθήκον τους και να ενημερώνουν με συνετό τρόπο. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο χώρο των μίντια και ορισμένοι σκέφτονται ότι διογκώνοντας την απειλή μπορούν να τραβήξουν την προσοχή. Ντρέπομαι για αυτούς τους συναδέλφους».

Σχεδόν μηδαμινός ο κίνδυνος προσβολής σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη βοήθεια για τις χώρες της δυτικής Αφρικής

Οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη βοήθεια για τις χώρες της δυτικής Αφρικής

Οι δημοσιογραφικές υπερβολές εντείνουν τον φόβο των πολιτών έναντι του Έμπολα. Ωστόσο, η ποιότητα των ρεπορτάζ δεν διαμορφώνει τη στάση των ανθρώπων που τα παρακολουθούν, εκτιμά ο Όρτβιν Ρεν, καθηγητής Περιβαλλοντικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. «Δεν έχει σημασία πόσο καλή είναι η ενημέρωση. Όσο περισσότερο γίνεται λόγος για το θέμα, τόσο περισσότερο θεωρεί κανείς πιθανό ότι θα πληγεί ο ίδιος».

Ο γερμανός καθηγητής επισημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερεκτιμούν ασθένειες όπως ο Έμπολα λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας, που αγγίζει το 70%. Ο φόβος για τον Έμπολα μοιάζει να εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα από τον ίδιο τον ιό, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο κίνδυνος προσβολής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι σχεδόν μηδαμινός.

Peter Hille / Άρης Καλτιριμτζής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)