to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:48 | 05.09.2022

Κοινωνία

Δημοσιογραφικές ενώσεις: Επιστολές στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για το άρθρο 29

Πάνδημο «όχι» των δημοσιογραφικών ενώσεων στο άρθρο 29 του νομοσχεδίου για τον Τύπο - Θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την ενημέρωση - Για «νέο δώρο στους καναλάρχες» από την κυβέρνηση κάνουν λόγο οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μ. Κάτσης και Ν. Γκαρά


Με δύο επιστολές, προς τον πρωθυπουργό και προς τους αρχηγούς των κομμάτων,  τις οποίες υπογράφει το σύνολο των δημοσιογραφικών ενώσεων και η ΠΟΕΣΥ οι δημοσιογράφοι ζητούν την άμεση απόσυρση του άρθρου 29 από το νομοσχέδιο για τον Τύπο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά κανάλια να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους μετατρέποντάς τους σε εργαζόμενους σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η εκτόξευση του ποσοστό των εξωτερικών ή και εργολαβικών εργαζόμενων στο 40% «θα επιφέρει δραματική επιδείνωση στις ήδη εξαιρετικά βεβαρημένες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς» επισημαίνουν οι επιστολές και θα αποτελέσει «καίριο πλήγμα στην ενημέρωση». 

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό

«Προς
τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Κοινοποίηση: Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Δεκαοκτώ μήνες μετά την τελευταία δυσμενή νομοθετική αλλαγή όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ο κύριος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό έθεσε σε δημόσια διαβούλευση νέα ρύθμιση επί του συγκεκριμένου θέματος. Σύμφωνα με το άρθρο 29 του νομοσχεδίου για τον Τύπο οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου στο εξής θα απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 240 εργαζομένους και οι υπόλοιποι 160 θα εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό του σταθμού. Κατά συνέπεια οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί που έλαβαν άδεια για τη χρήση του εθνικού πόρου των συχνοτήτων, υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι άμεσα τετρακόσιους (400) εργαζόμενους θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση.

Ήδη πριν από 18 μήνες η κυβέρνησή σας παρά τις δικαιολογημένες και σθεναρές αντιρρήσεις μας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας στα τηλεοπτικά κανάλια νομοθέτησε τη μείωση των άμεσα εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 15%. Η εκτόξευση του ποσοστού αυτού στο 40% θα επιφέρει δραματική επιδείνωση στις ήδη εξαιρετικά βεβαρημένες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς οι συνάδελφοί μας εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς που τους καθιστούν όμηρους στις επιλογές των εργοδοτών τους. Είναι επείγουσα η ανάγκη να υπογραφεί ΣΣΕ ώστε να ισορροπήσουν οι εργασιακές σχέσεις. Ο κατακερματισμός του προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών σε πολλές διαφορετικές εταιρείες θα αποτελέσει παράγοντα περαιτέρω αποσταθεροποίησης.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ανωτέρω ρύθμιση επιφέρει ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην αδειοδοτημένη ιδιωτική τηλεόραση και στην πράξη συρρίκνωση θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση καίριο πλήγμα στην ενημέρωση.

Το σχετικό άρθρο 29 δεν πρέπει να φθάσει στην Βουλή, πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.  Η ΕΣΗΕΑ και οι λοιπές δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας ζητάμε την δική σας παρέμβαση ώστε η ανωτέρω προβληματική διάταξη να απαλειφθεί ολοσχερώς».

Η επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Δεκαοκτώ μήνες μετά την τελευταία νομοθετική δυσμενή αλλαγή όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, η κυβέρνηση επανέρχεται με νέα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιφέρει περαιτέρω εργασιακή επιδείνωση στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι για εμάς προφανές ότι πρόκειται για ικανοποίηση αιτήματος των καναλαρχών, οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν αρκέστηκαν στην μείωση του προσωπικού που απασχολείται άμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 15% και τώρα ζητούν να προσμετρώνται στο δυναμικό του σταθμού εργαζόμενοι άλλων συνεργαζόμενων με αυτούς εταιρειών, σε ποσοστό που φθάνει το 40%. Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, συγκεκριμένα το άρθρο 29, οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, στο εξής θα απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 240 εργαζομένους και οι υπόλοιποι 160 μπορούν να εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό του σταθμού. Κατά συνέπεια οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί που έλαβαν άδεια για τη χρήση του εθνικού πόρου των συχνοτήτων, υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι άμεσα τετρακόσιους (400) εργαζόμενους θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση.

Η ΕΣΗΕΑ και όλες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, σε ενιαίο μέτωπο, καθώς και οι δημοσιογράφοι των έξι αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας θα αντισταθούμε ώστε η συγκεκριμένη ρύθμιση να  αποσυρθεί και να μην γίνει ποτέ νόμος του κράτους.

Ζητάμε την στήριξη του κόμματός σας και την αμέριστη συμπαράστασή σας, κύριε Πρόεδρε, στον δίκαιο αγώνα μας ώστε η συγκεκριμένη απαράδεκτη διάταξη να αποσυρθεί άμεσα».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Νωρίτερα η ΠΟΕΣΥ είχε βγάλει ανακοίνωση για το ίδιο θέμα επισημαίνοντας ότι η «μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους Τ/Σ πανελλαδικής εμβέλειας πλήττει ευθέως την ενημέρωση και ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022, έχει προκηρυχθεί 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ: 

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους Τ/Σ πανελλαδικής εμβέλειας πλήττει ευθέως την Ενημέρωση Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την παρουσία του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και δεκαοκτώ μήνες μετά από την μείωση του αριθμού των εργαζόμενων, που απασχολούνται απευθείας στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας κατά 15%, το αρμόδιο Υπουργείο επανέρχεται προωθώντας νέα ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους Καναλάρχες να απασχολούν το 40% των εργαζομένων μέσω συνδεδεμένων επιχειρήσεων και εταιριών παραγωγής. Εν ολίγοις, εάν η εν λόγω ρύθμιση ψηφιστεί, από τους 400 εργαζόμενους, που εκ του νόμου απασχολούνται υποχρεωτικά σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, μόλις οι 240 θα προσλαμβάνονται από αυτούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της Ενημέρωσης και των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση με την ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων.

Αντίστοιχη προσπάθεια μείωσης του αριθμού των απευθείας απασχολούμενων κατά ποσοστό 30% είχε αντιμετωπιστεί δυναμικά πριν από 18 μήνες με απεργιακές κινητοποιήσεις από σύσσωμο τον κλάδο, ο οποίος καλείται για μία ακόμα φορά σε απεργιακή ετοιμότητα, για να αντιμετωπίσει και αυτή την αυθαίρετη και χαριστική ρύθμιση εις βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της διατάξεως. Καμία μείωση του αριθμού των απευθείας απασχολούμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Καμία παρέμβαση στην ζωή και το μέλλον των συναδέλφων στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας δεν πρόκειται να περάσει. Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Μέλη της βρίσκονται ήδη σε απεργιακή ετοιμότητα και όλος ο κλάδος καλείται να στηρίξει τον αγώνα μας για διασφάλιση της εργασίας των εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Την ανακοίνωση όπως και τις επιστολές υπογράφουν οι:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)
ΈΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)
ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ (ΕΣΗΕΜΘ)
ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)
ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΕΥΒΟΙΑΣ (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε)
ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ (ΕΣΗΕΠΗΝ)

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Το νέο δώρο Μητσοτάκη στους καναλάρχες αποδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανανεώσει πάση θυσία την επικοινωνιακή ασπίδα προστασίας που προσφέρουν τα συστημικά ΜΜΕ της χώρας, η κυβέρνηση κάνει νέο δώρο στους καναλάρχες τη μείωση του προσωπικού που απασχολείται άμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε 240 εργαζόμενους από 400 που ίσχυε στον νόμο Παππά. Η διάταξη περιέχεται σε νομοσχέδιο που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου, με την ΕΣΗΕΑ να αντιδρά κηρύσσοντας 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τρίτη 6/9/2022 στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, προδίδει τον πανικό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ευελπιστεί στη διατήρηση της εύνοιας των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών την ώρα που έρχεται αντιμέτωπος με τις αποκαλύψεις που δείχνουν τις ευθύνες του για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η ρύθμιση που φέρνει ο κ. Οικονόμου, έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχης η οποία είχε ψηφιστεί προ 2ετίας και είχε μειώσει το προσωπικό στους 340 εργαζόμενους. Τότε, η ρύθμιση είχε έρθει εν μέσω του πρωθυπουργικού κορωνοπάρτι στην Ικαρία, όταν η ΕΡΤ είχε απαγορεύσει να προβάλλονται πλάνα του κ. Μητσοτάκη από το γλέντι στην Ικαρία και στιγμιότυπά του με τον κ. Λιγνάδη. Πρακτική που είχαν ακολουθήσει και οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί. Η διάταξη αυτή δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το μόνο δώρο που κάνει η κυβέρνηση στους καναλάρχες. Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από χαριστικές ρυθμίσεις όπως, η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες, το χάρισμα των δόσεων για τη κατοχή τηλεοπτικής άδειας και φυσικά τις Λίστες Πέτσα.

Η ψήφισή της θα φέρει νέες απολύσεις εργαζομένων, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων ενώ αυξάνει τον έλεγχο, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το έργο των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, η σημερινή 108η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου, σε λίγο θα φαντάζει ως απόγειο της δημοσιογραφικής ελευθερίας.

Ο Πρωθυπουργός προσφέρει δώρα στους καναλάρχες, προσδοκώντας ανταλλάγματα, νομίζοντας πως θα σωθεί ποντάροντας στην επικοινωνία. Ξεχνάει, όμως, πως αυτό που θα βάλει τέλος στην τραγική διακυβέρνηση του είναι η ουσία. Η ουσία της πολιτικής του που οδηγεί την κοινωνία σε απόγνωση και κάνει την ανάγκη για πολιτική αλλαγή ακόμη πιο επιτακτική.

ΠΟΣΠΕΡΤ: Ν’ αποσυρθεί άμεσα η διάταξη για τα ιδιωτικά ΜΜΕ

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΟΣΠΕΡΤ, ζητώντας επίσης την άμεση απόσυρση του άρθρου 29 και δηλώνοντας τη στήριξή της στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε την 1η Σεπτέμβρη και είναι σε διαβούλευση έως τις 15 του μήνα, επιχειρεί ν' αυξήσει το ποσοστό των εργαζομένων που προσμετρώνται σε συνδεδεμένες ή και συνεργαζόμενες εταιρείες στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας από 15% που είχε νομοθετήσει η ίδια πριν από περίπου 1,5 χρόνο σε 40%.

Παρέχει λοιπόν το δικαίωμα στους καναλάρχες, από τους 400 εργαζόμενους που υποχρεούνται να απασχολούν βάσει άδειας γενικού περιεχομένου, οι 240 να είναι άμεσα εργαζόμενοί τους και οι υπόλοιποι 160 να εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής.

Σε σχέση με το ισχύον καθεστώς (του 15% που αντιστοιχεί σε 60 εργαζόμενους) τους δίνει τη δυνατότητα να απολύσουν επιπλέον 100 εργαζόμενους από κάθε αδειοδοτημένο τηλεοπτικό σταθμό. Στέλνοντας αυτούς τους εργαζόμενους είτε στην ανεργία, είτε ως αντικαταστάτες των εαυτών τους σε εταιρείες παραγωγής και συνδεδεμένες εταιρείες με υποβαθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ συντάσσεται και στηρίζει την απόφαση όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων που συμμετέχουν στην προειδοποιητική 24ωρη απεργία στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας την Τρίτη 6/9 και ζητά την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας

Η ΕΤΕΡ στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων στους τηλεοπτικούς σταθμούς

Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας στηρίζει των αγώνα των δημοσιογράφων και των τεχνικών και την εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας που κήρυξαν οι Ενώσεις του Τύπου.

Ενώνουμε και εμείς την φωνή μας με τους συναδέλφους μας και ζητάμε την κατάργηση του άρθρου που μειώνει τεχνηέντως, για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα «κανάλια». Ακόμη ένα δώρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στους «πτωχούς» καναλάρχες ώστε να συνεχίσουν να την χαϊδεύουν παρά τα πρωτοφανή ατοπήματά της.

Είναι πλέον φανερό πως μόνο μέσω της ύπαρξης ισχυρών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα απλωθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους απέναντι στην ακόρεστη δίψα των εργοδοτών για υπερκέρδη σε όποιο τομέα της οικονομίας και αν δραστηριοποιούνται. Για την ανυπαρξία των Συλλογικών Συμβάσεων στον Κλάδο φέρουμε πρωταρχική ευθύνη όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Είναι όμως αλήθεια πως ευθύνη αναλογεί και σε όλους τους εμπλεκομένους : πολιτικά κόμματα, εργαζόμενους, «ανεξάρτητες» αρχές κτλ.

Μόνο με την συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε κινητοποιήσεις για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ορθή εφαρμογή τους θα αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση. Ειδάλλως θα βρισκόμαστε πάντα μπροστά σε τέτοιες «εκπλήξεις», χωρίς κανένα φραγμό ή σταματημό από τους εργοδότες.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)