to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:56 | 07.09.2015

πηγή: in.gr

Οικονομία

Δημοσίευμα των New York Times για τα δομημένα ομολόγα της ΤΙΜ

Στην υπόθεση των δύο αμερικανικών funds - Apax και Texas Pacific Group - που μέσω δομημένων ομολόγων άδειασαν τα ταμεία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ το 2006 αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα των New York Times.


 

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας Γκρέτσεν Μόργκενσον υπενθυμίζει στο εν λόγω δημοσίευμα πώς τα ομόλογα εισπράχθηκαν με κέρδος σχεδόν 1 δισ. ευρώ - 35 φορές η ονομαστική τους αξία - και πώς αυτό αποσταθεροποίησε την εταιρεία που, αφού πουλήθηκε στον Αιγύπτιο Σαουίρις, μετέφερε την έδρα της στο Λονδίνο όπου πτώχευσε τρία χρόνια αργότερα.

Σήμερα, με άλλο μάνατζμεντ και μετόχους, η άλλοτε ΤΙΜ έχει μετεξελιχθεί στη Wind που ακολουθεί άλλο δρόμο.

Το δημοσίευμα έχει ως αφορμή την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης να προχωρήσει η εκδίκαση της αγωγής των ομολογιούχων για απάτη, παρά την αυγουστιάτικη βροχή ενστάσεων των Apax και ΤPG.

Η δίκη αναμένεται στις αρχές του 2016. Αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις του Μπερτράν ντε Παλιέρ - διευθύνοντος της SPQR Capital, που είχε επενδύσει στα ομόλογα αυτά -, ότι Apax και TPG είχαν επίγνωση του ότι η ρευστοποίηση των δομημένων ομολόγων θα έκανε ζημιά στην εταιρεία.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης μνεία στην έρευνα των Αρχών του Λουξεμβούργου για το αν υπήρξε φοροαποφυγή κατά τη ρευστοποίηση των δομημένων ομολόγων καθώς και στο αν εισπράχθηκαν οι δέοντες φόροι από τα μπόνους των διευθυντών που την ενέκριναν.

Η Μόργκενσον αναφέρεται και στη σχετική προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της ΤΙΜ που παρήγγειλε το καλοκαίρι ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Την εξέλιξή της, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times παρακολουθεί και ο Αντριου Χόσκινγκ, ο σύνδικος της πτώχευσης που έγινε το 2009 στο Λονδίνο.

Η αμερικανίδα δημοσιογράφος κλείνει με την εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον για την υπόθεση - σε Βρετανία, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ και Ελλάδα - θα συνεχίσει να αυξάνεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)