to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 02.12.2016

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Δημόσια Υγεία: Από το ξήλωμα των εργολάβων στην υποδοχή με λουλούδια στην Πάτρα

Η εφαρμογή της πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας να απομακρύνει τους εργολάβους που δραστηριοποιούνταν στους τομείς σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας από τα νοσοκομεία, πέραν ότι εξοικονόμησε για το δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, έθεσε παράλληλα κανόνες στις εργασιακές σχέσεις προς όφελος των εργαζομένων.


Καθαρίστριες του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέα που γλύτωσαν από τους εργολάβους, υποδέχθηκαν χθες τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό με λουλούδια:



Στην Πάτρα βρέθηκε χθες (σ.σ.: την Πέμπτη) ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στα πλαίσια της περιοδείας του στην Δυτική Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, και μέχρι πρότινος διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιώργο Γιαννόπουλο. Πρώτος σταθμός του ήταν το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» 

Ύστερα από ολιγόλεπτη συνάντηση, που είχε με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, στην συνέχεια συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση στο αμφιθέατρο με την διοίκηση, τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και με τους εργαζόμενους, με τον ίδιο να τονίζει:

«Παρά τα γνωστά προβλήματα , παρά τις δυσκολίες, παρά τα ελλείμματα τα διαχρονικά, τα οποία επιδεινώθηκαν στα χρόνια της κρίσης , τα νοσοκομεία χάρη στο φιλότιμο , την υπερπροσφορά του ανθρώπινου δυναμικού τους, εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου αναβαθμισμένες υπηρεσίες, πρωτοβάθμιας ,δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτή είναι μια εξαιρετική κοινωνική προσφορά και την χρειαζόμαστε , όσο ποτέ άλλοτε αυτή την δύσκολη περίοδο για την χώρα. Πρόθεσή μας είναι λοιπόν είναι αυτό το έργο να το στηρίξουμε και να το αναβαθμίσουμε. Αυτό, που δεσμευόμαστε είναι ότι στις κατανομές των πόρων, στα πλαίσια της διαμόρφωσης τους νέου προϋπολογισμού του 2017, θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ενίσχυσης των νοσοκομείων , έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν με εύρυθμο τρόπο.»

Η πολιτική απόφαση απομάκρυνσης των εργολάβων που δραστηριοποιούνται στους τομείς σίτισης φύλαξης και καθαριότητας,  από τα νοσοκομεία  είναι οριστική και αμετάκλητη είχε τονίσει σε παλιότερη συνέντευξή του στον ρ/σ στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός είχε εξηγήσει το πώς οι υπηρεσίες  σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας πέρασαν  σε εργολάβους αλλά και το πώς η δαπάνη για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες εκτινάχθηκε από το 2011 που ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ σε 320 εκατομμύρια το 2015.
 
Παράλληλα είχε τονίσει ότι με τη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να απομακρυνθούν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι της καθαριότητας να συνάψουν ατομικές συμβάσεις, το δημόσιο θα έχει διπλό όφελος. Κατά πρώτον οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερους όρους εργασίας, όπως υψηλότερες ετήσιες αποδοχές, αλλά και δικαιώματα και κατά δεύτερον το δημοσιονομικό όφελος από τη σύναψη των συμβάσεων αυτών υπολογίζεται στο 30% της έως τώρα ετήσιας δαπάνης για το πρώτο έτος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη.
 
Όπως είπε από 320 εκ που δόθηκαν πέρυσι (2015) στις εργολαβικές εταιρίες, φέτος (2016) θα δοθούν 230 εκ.  για όλα τα νοσοκομεία της χώρας παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται καλύτερα.
 
Τέλος, να προσθέσουμε ότι μόνο από τον προϋπολογισμό της βουλής θα εξοικονομηθούν 478.000 ευρώ από τις δαπάνες για καθαριότητα, λόγω του ξηλώματος των εργολάβων.
 
Οι μειώσεις των δαπανών επιτυγχάνονται από το γεγονός ότι η Βουλή κατάργησε το καθεστώς των εταιρειών καθαριότητας (εργολάβοι) και προσέλαβε καθαρίστριες ορισμένου χρόνου από τις δομές κακοποιημένων γυναικών καθώς και μακροχρόνια άνεργες, καθώς δόθηκε έμφαση σε ομάδες που έχουν μεγάλη ανάγκη.


Π.Τ.Κ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)