to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:41 | 02.04.2019

Πολιτισμός

Δημόσια συζήτηση για το θέατρο στην περιφέρεια οργανώνει το υπ. Πολιτισμού

Δημόσια συζήτηση για την ιστορία και το μέλλον του θεάτρου στην περιφέρεια, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Μυρσίνης Ζορμπά για μια ουσιαστική συνάντηση που εντάσσεται στη σειρά των εκδηλώσεων με τίτλο «25 χρόνια μετά, Μελίνα σε θυμόμαστε», με τις οποίες το υπουργείο τιμά τη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη και το έργο της.

Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ είναι συνυφασμένα με το όνομα της Μελίνας, που πρώτη εμπνεύστηκε και έκανε πράξη ένα περιφερειακό θεατρικό δίκτυο, το οποίο εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές προσπάθειες για πολιτιστική αποκέντρωση και εκδημοκρατισμό της θεατρικής ζωής.

«Από τη δημιουργία του θεσμού έχουν περάσει 36 χρόνια σημαντικών αλλαγών και νέων πολιτισμικών συνθηκών, οι οποίες δημιουργούν την ανάγκη, όχι μόνο να θυμηθούμε το παρελθόν, αλλά και να εστιάσουμε στο μέλλον του θεάτρου στην περιφέρεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ΥΠΠΟΑ.

Όπως τονίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, η δημόσια συζήτηση για τα ΔΗΠΕΘΕ είναι «μια ευκαιρία να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη δεκαετία να βρούμε ένα πλαίσιο αναφοράς. Ένα πλαίσιο, στο οποίο η περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού, είναι απαραίτητη παράμετρος συγκρότησης ενός νέου πολιτισμικού μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής. Μέσα σ' αυτό, το θέατρο, το βιβλίο αλλά και όλες οι τέχνες θα πρέπει να κατέχουν κεντρικό ρόλο». 

Στη σύσκεψη θα εκπροσωπηθούν ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από όλη την Ελλάδα και θα συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου, συνδεδεμένα με την ιστορική εξέλιξη των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό στην περιφέρεια. Για τους θεματικούς άξονες στο τραπέζι του διαλόγου, η Μυρσίνη Ζορμπά σημειώνει ότι «θα συνδυάσουμε τις τέχνες με τη διεύρυνση του πεδίου του πολιτισμού, ώστε να συμπεριλαμβάνει τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τη βιωμένη κουλτούρα, την ενθάρρυνση της συμμετοχής καλλιτεχνικών ομάδων και νέων δημιουργών, τις συμμετοχικές πρακτικές, τη βιωσιμότητα και τη ζωντανή και συνεχώς ανατροφοδοτούμενη σχέση με την τοπική κοινωνία».  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)