to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 14.01.2014

Πολιτική

Δημόσια διαβούλευση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο έγκλημα της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ

Δημόσια διαβούλευση πραγματοποίησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ - θυγατρική της ΔΕΗ, αρμόδια για τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας


Φωτογραφία από τη συνάντηση

. Στο πλαίσιο της συνάντησης σημειώθηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη ανατροπής των καταστροφικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και της τρόικας για τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ. Παράλληλα, σημειώθηκε το κοινό πλαίσιο αγώνα και κινητοποιήσεων που πρέπει να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να μείνει στα χαρτιά το ισοπεδωτικό νομοσχέδιο και τονίσθηκε ότι η εταιρεία είναι υπόθεση ολόκληρου του ελληνικού λαού και πρέπει να αγκαλιαστεί από αυτόν. 

Παρόντες στη διαβούλευση ήταν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος Ευγενία Ουζουνίδου, Αποστόλης Αλεξόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Νίκος Συρμαλένιος και Αλέξης Μητρόπουλος 

Στη διαβούλευση πήραν μέρος εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ, της Ένωσης Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ, του Σωματείου Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ/ ΛΑΓΗΕ, του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών, του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών, της ΠΑΣΕΒ/ΔΕΗ, της ΕΤΕ/ΔΕΗ, του Σωματείου Εργαζομένων ΑΗΣ Λαυρίου, του Σωματείου Ορυχείων- Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης, του Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοδηγών ΔΕΗ, του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ, του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Ένωση» και του Σωματείου «Σπάρτακος». 

«Εθνικό και κοινωνικό έγκλημα» 

Ο υπεύθυνος του τμήματος Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, υπογράμμισε την κατηγορηματική θέση του κόμματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και χαρακτήρισε «εθνικό και κοινωνικό έγκλημα» το νομοσχέδιο για την εταιρεία. Ταυτόχρονα τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι μια οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση, αλλά πρόκειται για τη μητέρα των μαχών, καθώς αφορά την εκποίηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, τη ΔΕΗ. 

Ο Θ. Πετράκος προειδοποίησε τους «επίδοξους πλιατσικολόγους να μη προσδοκούν κέρδη από το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης» και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ακυρώσει μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και ανέφερε τη θέση του κόμματός του για ενιαία, δημόσια και καθετοποιημένη ΔΕΗ. Επίσης είπε ότι «όλοι μας οφείλουμε να εξηγήσουμε και να πείσουμε τους πολίτες ότι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι κοινή υπόθεση και αφορά το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας» και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει όλες τις κοινοβουλευτικές δυνατότητες που έχει και θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, ώστε όλοι οι βουλευτές να τεθούν προ των ευθυνών τους. 

Τέλος, ο ίδιος τόνισε ότι η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ζήτημα που αφορά στο σύνολό του τον ελληνικό λαό και για το λόγο αυτό πρέπει να αγκαλιαστεί –και με δεδομένες τις δυσκολίες στο συνδικαλιστικό επίπεδο της εταιρείας- από όλους μας, προτού τα αποτελέσματα ενός νέου ξεπουλήματος κληθούν να τα πληρώσουν οι επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, όλες οι πλευρές στάθηκαν αρνητικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και επισήμαναν την ανάγκη κοινής πάλης για να την αποτροπή της πώλησης του ΑΔΜΗΕ. Τέλος ετέθη από τους εκπρόσωπους του Σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» η πρόταση για δημοψήφισμα. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα και θα την εξετάσουν στην Κ.Ο.

 
tags: ΑΔΜΗΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)