to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:27 | 20.01.2020

Κοινωνία

Δήμος Αθηναίων: «Ύποπτες κινήσεις» στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών

Ο επικεφαλής της Ανοιχτή Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση από τη σχολική επιτροπή όσων ήταν διαχειριστές του επίμαχου λογαριασμού


Μήνυση κατά παντός υπευθύνου έχει υποβάλει από τις 3 Ιανουαρίου ο δήμος Αθηναίων, για τις «ύποπτες κινήσεις», που δυο ώρες νωρίτερα εκείνη την ημέρα είχαν διαπιστωθεί στο λογαριασμό της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής της Α' δημοτικής κοινότητας.

Για το θέμα ενημέρωσαν σχετικά το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στη σημερινή του συνεδρίαση, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο αρμόδιος αντιδημάρχος, Μανώλης Καλαμπόκας. Ο κ. Καλαμπόκας ανέφερε, ότι μόλις ενημερώθηκε για τις «ύποπτες κινήσεις», προέβη αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες και «μπλοκαρίστηκε» ο λογαριασμός. 

Απαντώντας στους επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νάσου Ηλιόπουλου και Νίκου Σοφιανού, για το πόσα χρήματα λείπουν, είπε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό το ακριβές ποσό και αναμένουν την επίσημη ενημέρωση από την τράπεζα που ήταν ανοιγμένος ο λογαριασμός. 

«Μόλις μας σταλεί, θα ενημερώσουμε αμέσως τους επικεφαλής» τόνισε ο κ. Καλαμπόκας, σημειώνοντας ότι η διοίκηση αναζητεί «έναν καλύτερο τρόπο εποπτείας της σχολικής επιτροπής». 

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπογράμμισε την αμεσότητα με την οποία αντέδρασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, σημειώνοντας ότι το «σωστό και θεσμικό είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Στο αίτημα του κ. Ηλιόπουλου για άμεση απομάκρυνση από τη σχολική επιτροπή, όσων ήταν διαχειριστές του επίμαχου λογαριασμού, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα τους στοχοποιούσε ως ενόχους και ενώ ακόμη είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. 

Τέλος, η επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα», Ντίνα Ρέππα, έκανε λόγο για «αρχιερείς της αδιαφάνειας».

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

Δημοτικό γυμναστήριο 3ης κοινότητας

Επισημάναμε την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται με το κλείσιμο του δημοτικού γυμναστηρίου της 3ης κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, καθώς μεγάλος αριθμός δημοτών που έκανε χρήση των υποδομών του δεν διαθέτει εναλλακτική λύση σωματικής άσκησης. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να εγκαταλείψει την ολιγωρία που έχει επιδείξει μέχρι τώρα στο ζήτημα και να μεριμνήσει για την άμεση επαναλειτουργία του γυμναστηρίου, αξιοποιώντας τους χώρους που είναι διαθέσιμοι στο Σεράφειο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας. Το ζήτημα των αθλητικών υποδομών του Δήμου είναι δυστυχώς ευρύτερο. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει σε παρεμβάσεις μας, σε πολλές γειτονιές της Αθήνας οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εγκατάλειψης που τις καθιστούν μη λειτουργικές, στερώντας έτσι τους κατοίκους από μια βασική διέξοδο αναψυχής. Ιδιαίτερη αναφορά έχουμε κάνει πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο για τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι περισσότερες αθλητικές υποδομές της 5ης κοινότητας, όπου μόλις 6 από τα 27 γήπεδα είναι σε λειτουργία.

Αθλητικός χώρος Ποδονίφτη

Σχετικά με τον αθλητικό χώρο της περιοχής Ποδονίφτη, παρά το ότι η παρέμβασή μας στο δημοτικό συμβούλιο έφερε κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με τους κατοίκους την ολική ανακατασκευή των ταρτάν των δύο γηπέδων. Το έργο είναι ενταγμένο στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής από το 2018 με το ποσό των 1.900.000 ευρώ, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες από τον ΟΠΑΝΔΑ. Μέχρι τότε, ο Δήμος οφείλει να προβεί σε απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στη φύλαξη και καθαριότητα του χώρου, στο φωτισμό και την ύδρευσή του, καθώς και στην εγκατάσταση νέας παιδικής χαράς. Για τον υπόλοιπο χώρο πρασίνου συνεχίζουμε να ζητάμε τη διαμόρφωσή του σε χώρο περιπάτου με την τοποθέτηση παγκακίων και τη δημιουργία πλακόστρωτων διαδρόμων. Ως Ανοιχτή Πόλη επιδιώκουμε να είμαστε σε διαρκή επαφή με τις ανάγκες των κατοίκων και να ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες τους για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Πολιτικές για τα αδέσποτα

Επισημάναμε την απαράδεκτη κατάσταση που συντηρείται από την απουσία πολιτικής του Δήμου στο θέμα των αδέσποτων ζώων. Στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Σόφτεξ φιλοξενείται τριπλάσιος αριθμός ζώων από τον προβλεπόμενο, σε συνθήκες που ξεφεύγουν πλέον από τα όρια της νομιμότητας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ελάχιστων δημοτικών υπαλλήλων που απασχολούνται εκεί. Οι σκύλοι δεν καταγράφονται, οι υιοθεσίες δεν ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ δεν υφίσταται ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Η κατάσταση αυτή δεν τιμά το Δήμο Αθηναίων. Η Ανοιχτή Πόλη έχει διατυπώσει ένα πλαίσιο δράσεων για τα αδέσποτα ζώα, το οποίο περιλαμβάνει: δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, σύγχρονου καταφυγίου, κινητής μονάδας περίθαλψης και χώρων προσωρινής φιλοξενίας, σύγχρονο σύστημα προώθησης των υιοθεσιών με παροχή κινήτρων, εφαρμογή του νόμου στις πωλήσεις ζώων και περιορισμό τους. Επίσης επείγει η επαρκής στελέχωση και στήριξη των σχετικών υπηρεσιών που πρέπει να πάψουν να λειτουργούν στις σημερινές συνθήκες αυθαιρεσίας και περιφρόνησης των αναγκών των ζώων.

Ατομικά μέσα προστασίας

Υπογραμμίσαμε την δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο θέμα της παραλαβής ατομικών μέσων προστασίας στους υπαλλήλους της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Φαινόμενα κακής οργάνωσης και ανεπαρκούς ελέγχου των διαδικασιών δείχνουν ότι η δημοτική αρχή δεν έχει επιμεληθεί όπως θα έπρεπε ένα τόσο σημαντικό για τους εργαζόμενους ζήτημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)