to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 28.12.2016

Κοινωνία

Τα αλλάζει ο δήμος Αθηναίων: Ζητά την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της Ρόδας

Την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της Ρόδας Παρατήρησης από την πλατεία Συντάγματος ζητάει τώρα, ο δήμος Αθηναίων.


 Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του "ακολουθώντας την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεαμάτων, ο δήμος Αθηναίων απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία".

Λίγες ώρες νωρίτερα, συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων είχαν πάντως διαβεβαιώσει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ρόδα θα λειτουργήσει «χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση, απ’ οπουδήποτε». 

   

Όπως ανέφεραν, ο δήμος είναι ταυτόχρονα σε δύο θέσεις, από τη μία πλευρά θα ήθελε η ρόδα να λειτουργεί ήδη, από την άλλη, ως ελεγκτικός μηχανισμός που πρέπει να αδειοδοτήσει τη συγκεκριμένη ρόδα, «δεν θα αφήσει να γίνει αυτό, αν δεν τηρούνται μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια όλες οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για τη νόμιμη λειτουργία της. Δηλαδή, δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στην ασφάλεια, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση απ’ οπουδήποτε» ξεκαθαρίζουν.

Η απόφαση για την τοποθέτηση της ρόδας ελήφθη αρχικά από το δήμο Αθηναίων με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο καθώς η χρήση της θα ήταν δωρεάν για την περίοδο των γιορτών». Οι συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη, αναφερόμενοι στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, επαναλαμβάνουν ότι «όπως ισχύει διεθνώς, αυτές οι κατασκευές πρώτα στήνονται και μετά αξιολογούνται. Αυτή η κατασκευή ελέγχεται από έναν διεθνή οργανισμό πιστοποίησης, τον TUV, ο οποίος πράγματι την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε την έκθεση ελέγχου στην αρμόδια Επιτροπή Θεαμάτων, της οποίας προεδρεύει ο δήμος Αθηναίων, αλλά συμμετέχουν υπουργεία, η πυροσβεστική, η αστυνομία και άλλοι φορείς. Η έκθεση είχε όμως, πράγματα που ήταν σε εκκρεμότητα και δεν επέτρεπε στην επιτροπή να δώσει το πράσινο φως ώστε να αρχίσει να λειτουργεί η ρόδα».

Σε ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία της εταιρείας που έφερε τη ρόδα, απαντούν ότι «εκπροσωπεί μια μεγάλη πολυεθνική, της οποίας βασική δουλειά είναι οι ρόδες. Δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας της και αμφισβήτησης. Η εταιρεία από τη στιγμή που έφερε τη ρόδα εδώ, έπρεπε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, κινήσεις ρουτίνας, για τη συγκεκριμένη κατασκευή. Αποδείχθηκε όμως, ότι δεν είναι ρουτίνας, οι ελληνικές υπηρεσίες ήθελαν περισσότερα στοιχεία, τα οποία είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, μια μεγάλη κατασκευή, έχει τοποθετηθεί σε ένα σημείο όπου το έδαφος έχει κλίση, είμαστε μια χώρα με σεισμικότητα, έχουμε ισχυρούς ανέμους». Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, τα βαγόνια έχουν ήδη αφαιρεθεί από χθες το βράδυ, λόγω των ανέμων ενώ, όπως ενημερώθηκαν στις προδιαγραφές της ρόδας, περιλαμβάνεται η αφαίρεση του πάνω μέρους της, αν η ένταση των ανέμων ξεπεράσει τα 8 μποφόρ.

Οι αργίες των γιορτών έχουν συμβάλει στην καθυστέρηση από την πλευρά της εταιρείας να προχωρήσει στις παρεμβάσεις που χρειάζονται και όπως ενημερώθηκε ο δήμος «ανακαλούνται άδειες των ειδικών μελετητών της εταιρείας έτσι ώστε σήμερα, ή τα επόμενα 24ωρα να δοθούν τα χαρτιά και να γίνουν οι παρεμβάσεις για να λειτουργήσει η ρόδα». «Υπάρχει το κόστος της γκρίνιας αλλά μπροστά στην ασφάλεια, δεν είναι κάτι που το αξιολογούμε ως πρώτο. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε όταν ανέβει πάνω ο πολίτης με το παιδάκι του να είναι απολύτως βέβαιος και σίγουρος ότι ανεβαίνει σε μια ασφαλή κατασκευή» υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του δημάρχου .

Όταν περάσει η περίοδος δωρεάν χρήσης της ρόδας, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η ρόδα θα ξεστηθεί και θα υπάρξει διαγωνισμός για το ποιος θα διαχειριστεί τη ρόδα αυτή ή άλλη. Προβλέπεται η λειτουργία της ρόδας παρατήρησης για δύο μήνες, με κανονική μίσθωση και εισιτήριο, που επιδίωξη του δήμου είναι να μην υπερβαίνει η τιμή του τα 4 με 5 ευρώ.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υψηλό κόστος του εορτασμού της παραμονής της Πρωτοχρονιάς που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων, οι συνεργάτες του δημάρχου, απαντούν: «Το συνολικό κόστος για τον εορτασμό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι φθηνότερο από πέρυσι και πάντως, στο 10% του κόστους των γιορτών που έκαναν οι δήμαρχοι, τα χρόνια πριν τη δημαρχία Καμίνη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)