to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 03.10.2016

Διεθνή

Κολομβία: Η συμφωνία ειρήνης απορρίφθηκε - Ο ΟΗΕ δηλώνει προσηλωμένος στην ειρηνευτική διαδικασία

Ο Σάντος διαβεβαίωσε ότι η αμοιβαία και οριστική κατάπαυση του πυρός η οποία κηρύχθηκε την 29η Αυγούστου «είναι ακόμη έγκυρη και θα παραμείνει σε ισχύ» - Ο ΟΗΕ δηλώνει πως παραμένει προσηλωμένος στην ειρηνευτική διαδικασία


Αντίθετα με ό,τι αναμενόταν, οι ψηφοφόροι στην Κολομβία απέρριψαν χθες, με μικρή διαφορά, τη συμφωνία ειρήνης την οποία υπέγραψαν η κυβέρνηση και η οργάνωση FARC, όμως ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης, που διαρκεί 52 χρόνια.Ο ΟΗΕ δηλώνει πως παραμένει προσηλωμένος στην ειρηνευτική διαδικασία

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι πλήρως προσηλωμένα στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να επιτύχει μια συμφωνία με τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε από τον ειδικό αντιπρόσωπο του παγκόσμιου οργανισμού Ζαν Αρνό να μεταβεί αμέσως στην Κούβα για διαβουλεύσεις. «Ο γενικός γραμματέας έχει την πεποίθηση πως όλοι οι Κολομβιανοί θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του κοινού στόχου για μια βιώσιμη και σταθερή ειρήνη», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Στην Κολομβία, η ισοτιμία του νομίσματος της χώρας, του πέσο, σημείωσε πτώση 2,8% έναντι του δολαρίου κατά τις πρώτες χρηματιστηρικές συναλλαγές σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), καθώς το χρηματιστήριο αντέδρασε αρνητικά στο απροσδόκητο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με το οποίο απορρίφθηκε η ειρηνευτική συμφωνία που είχε συνάψει η κυβέρνηση με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Λίγο μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου, η ισοτιμία του πέσο έναντι του δολαρίου ήταν 2,964.

 Ο πρόεδρος Σάντος δεν αποκλείει συνάντησή του με τηνFARC

«Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια, θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη για το υπόλοιπο της θητείας μου, διότι αυτός είναι ο τρόπος να αφήσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας», δήλωσε ο πρόεδρος Σάντος, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα, από το οποίο θα αποχωρήσει τον Αύγουστο του 2018.

Ο Σάντος διαβεβαίωσε ότι η αμοιβαία και οριστική κατάπαυση του πυρός η οποία κηρύχθηκε την 29η Αυγούστου «είναι ακόμη έγκυρη και θα παραμείνει σε ισχύ».

«Σας κάλεσα να αποφασίσετε εάν υποστηρίζετε ή όχι αυτό που συμφωνήθηκε για τον τερματισμό του πολέμου με την οργάνωση FARC, και η πλειοψηφία, έστω κι αν είναι μια πολύ μικρή πλειοψηφία, είπε "όχι"», δήλωσε ο Σάντος, προσθέτοντας «η άλλη μισή χώρα είπε "ναι"».

«Αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) θα καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις—και ιδίως εκείνες που τάχθηκαν υπέρ του "όχι—για να τις ακούσω, για να αρχίσω έναν διάλογο και να αποφασίσω ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε», πρόσθεσε ο Σάντος.

Επικεφαλής του στρατοπέδου του «όχι» είναι ο δεξιός πρώην πρόεδρος, νυν γερουσιαστής, Άλβαρο Ουρίμπε.

«Έδωσα οδηγίες στον επικεφαλής διαπραγματευτή της κυβέρνησης (Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε) και στον ύπατο επίτροπο για την ειρήνη (Σέρχιο Χαραμίγιο) να μεταβούν αύριο στην Αβάνα για να ενημερώσουν τους διαπραγματευτές των FARC για τα αποτελέσματα αυτού του πολιτικού διαλόγου», διευκρίνισε ακόμη ο Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Το δημοψήφισμα, η συμμετοχή στο οποίο δεν ήταν υποχρεωτική και το αποτέλεσμα του οποίου δεν είναι δεσμευτικό, οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Σάντος για να δοθεί «η μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση» στην ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.

Farc rebels in the Yari plains during the group's conference, 22 Sep

Ο Άλβαρο Ουρίμπε, σφοδρός επικριτής της συμφωνίας ειρήνης, ειδικά της «ατιμωρησίας» των ανταρτών, κάλεσε από την πλευρά του να υπάρξει μια «μεγάλη εθνική συμφωνία». «Θέλουμε να συμβάλλουμε σε μια μεγάλη εθνική συμφωνία. Μας φαίνεται θεμελιώδες ότι δεν πρέπει, στο όνομα της ειρήνης, να τεθούν σε κίνδυνο οι αξίες που την καθιστούν εφικτή», είπε ο πρώην αρχηγός του κράτους (2002-2010) από το Ριονέγρο, στη βορειοδυτική Κολομβία, αντιδρώντας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο ηγέτης της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) Ροντρίγκο Λοντόνιο δήλωσε ότι η παράταξή του συνεχίζει να επιθυμεί την ειρήνη, παρά την απόρριψη από τους πολίτες της συμφωνίας που υπέγραψε με τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη χθες Κυριακή. «Οι FARC επαναλαμβάνουν ότι προτίθενται πλέον να χρησιμοποιούν μόνο τις λέξεις ως όπλα για την οικοδόμηση του μέλλοντος», τόνισε ο Λοντόνιο, γνωστός και με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο. «Προς τον λαό της Κολομβίας που ονειρεύεται την ειρήνη, (λέμε) βασιστείτε πάνω μας, η ειρήνη θα θριαμβεύσει», πρόσθεσε ο ίδιος.Με το 99,98% των ψήφων καταμετρημένο, το «όχι» επικρατεί (50,21%) του «ναι» (49,78%). Η συμμετοχή στην ψηφοφορία δεν ξεπέρασε το 37,43%.

Supporters of the peace accord between the Colombian government and Farc rebels look at a giant screen as results of a referendum arrive in Bogota (02 October 2016)

Για την Κέρστι Μπράιμελοου, βρετανίδα δικηγόρο, διευθύντρια της Bar Human Rights Committee, η οποία διευκόλυνε τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στις συμφωνίες ειρήνης, είναι σαφές ότι «η αποχή κέρδισε και η χώρα έχασε». Το αποτέλεσμα «θυμίζει το Brexit», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο δημοψήφισμα του Ιουνίου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προκάλεσε πολιτική κρίση στη Βρετανία.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η έτερη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, αντέδρασε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καλώντας να συνεχιστεί η αναζήτηση μιας «λύσης μέσω διαπραγματεύσεων» στην ένοπλη σύρραξη που σπαράσσει τη χώρα επί μισό αιώνα και πλέον.

Ο ELN τόνισε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «παρά το αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος, πρέπει να «συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την ειρήνη». «Καλούμε την κοινωνία της Κολομβίας να συνεχίσει να επιδιώκει τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε η οργάνωση, που επίσης αναμένεται να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Σάντος, όπως είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

A woman cries after knowing the results of a referendum on whether to ratify a historic peace accord to end a 52-year war between the state and the communist FARC rebels, Colombia, on 2 October 2016

Ο ELN είχε εκφράσει τη διαφωνία του με ορισμένα από τα σημεία της συμφωνίας ειρήνης στην οποία κατέληξαν η Μπογοτά και οι FARC. Ωστόσο, διεβεβαίωσε ότι θα τη σεβαστεί και κήρυξε μονομερώς κατάπαυση του πυρός από την 30ή Σεπτεμβρίου ως την 5η Οκτωβρίου, με σκοπό να διευκολύνει τη συμμετοχή των Κολομβιανών στο χθεσινό δημοψήφισμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)