to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 15.10.2012

πηγή: https://left.gr/95

Διεθνή

Δημοψήφισμα στη Σκοτία για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο

Συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014 υπέγραψαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο Σκοτσέζος πρωθυπουργός Αλεξ Σάλμοντ.


Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό στη χώρα που επιθυμεί την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται μεταξύ 30% και 40%. Το δημοψήφισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2014. Όπως αναφέρει το BBC σε αυτό θα συμμετέχουν και οι 16χρονοι και οι 17χρονοι.
 
«Αυτή είναι η σωστή απόφαση για τη Σκοτία αλλά και για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό στο λαό της Σκοτίας που ψήφισε ένα κόμμα το οποίο είχε στο πρόγραμμά του τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αυτό το δημοψήφισμα είναι καθοριστικό, είναι νόμιμο και είναι δίκαιο».
 
«Τώρα θα πρέπει να παρουσιαστούν εκατέρωθεν τα επιχειρήματα και προσωπικά πιστεύω πως η Σκοτία θα είναι καλύτερα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι καλύτερα αν η Σκοτία παραμείνει σε αυτό», ανέφερε ο Κάμερον.
 
Από την πλευρά του ο Αλεξ Σάλμοντ τόνισε πως με αυτή τη συμφωνία δίνεται το «θεμελιώδες δικαίωμα στο λαό της Σκοτίας να αποφασίσει για το μέλλον του».
 
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ωστόσο το σημαντικό είναι πως κατά συνέπεια συμφώνησαν να σεβαστούν και να αποδεχτούν εκατέρωθεν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό», σχολίασε ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Brian Taylor.
 

Η Σκοτία και η Αγγλία έχουν κοινό μονάρχη από το 1603 και κοινό κοινοβούλιο στο Λονδίνο από το 1707. Το 1999 και μετά από δημοψήφισμα, ιδρύθηκε σκοτσέζικο κοινοβούλιο το οποίο αποφασίζει για συγκεκριμένα θέματα που είναι στη δικαιοδοσία του.


Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)