to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δημοκρατικός άνεμος σε Χιλή, Περού και Κολομβία

Στον Ισημερινό αυτόχθονες της περιοχής του Αμαζονίου απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου της δημόσιας εταιρείας Petroecuador


Η Χιλή οδηγείται σε μια μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική στροφή, το Περού οδεύει στην εκλογή αριστερού Προέδρου, ενώ στην Κολομβία το απεργιακό κύμα φαίνεται ότι θα σαρώσει το καθεστώς του Ίβαν Ντούκε.

Η Συνταγματική Εθνοσυνέλευση που θα ενταφιάσει το αιματοβαμμένο και υπερ-νεοφιλελεύθερο σύνταγμα του Πινοσέτ θα έχει μια ισχυρή προοδευτική, αριστερή και οικολογική πλειοψηφία, αφού μόνο οι υποψήφιοι της Αριστεράς φαίνεται να λαμβάνουν το 33,19% σε σχέση με το 21,37% που λαμβάνουν οι υποψήφιοι της Δεξιάς με καταμετρημένο πάνω από το 54% των ψήφων. Οι προοδευτικές δυνάμεις αναμένεται να εκλέξουν 99 από τα 155 μέλη της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης για να γράψουν το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα από την εποχή του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Στο Περού ο εκπαιδευτικός συνδικαλιστής της ριζοσπαστικής Αριστεράς Πέδρο Καστίγιο συνεχίζει να έχει σε όλες τις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι της Κέικο Φουχιμόρι, της κόρης του διεφθαρμένου και φυλακισμένου πρώην Προέδρου της χώρας.

Η αυτοκτονία 17χρονης νεαρής κοπέλας την επομένη της καταγγελίας διαμέσου βίντεο ότι τη στιγμή της σύλληψής της δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από τέσσερις ή πέντε άνδρες των τοπικών ΜΑΤ και γλίτωσε από πιθανό βιασμό όταν κατάλαβαν ότι είναι κόρη αστυνομικού ενίσχυσε το κύμα διαμαρτυρίας εναντίον του ακροδεξιού Προέδρου Ίβαν Ντούκε, που προσπαθώντας να επιβάλει μια φορολογική μεταρρύθμιση έχει οδηγήσει εδώ και δύο εβδομάδες την Κολομβία σε ένα απεργιακό κύμα που έχει προκαλέσει πάνω από 50 νεκρούς και περίπου 500 εξαφανίσεις ανθρώπων από τις δυνάμεις της τάξης.

Στον Ισημερινό αυτόχθονες της περιοχής του Αμαζονίου απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου της δημόσιας εταιρείας Petroecuador, που ζήτησε την παρέμβαση του στρατού για τον εφοδιασμό της από αέρος με τρόφιμα και εξοπλισμό. Οι αυτόχθονες απαιτούν αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους από την παραγωγή 30.000 βαρελιών την ημέρα στην περιοχή τους, ενώ τόσο ο απερχόμενος Πρόεδρος Λενίν Μορένο όσο και ο νέος Πρόεδρος Γκουλιέλμο Λάσο, που θα τον διαδεχθεί την επόμενη εβδομάδα, δεν έχουν δείξει καμία διάθεση ουσιαστικού διαλόγου με τους αυτόχθονες κατοίκους.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)