to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 08.01.2021

Διεθνή

Προκαλεί και πάλι ο Τραμπ: Δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Μπάιντεν (liveblog)

Ορατό πλέον το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του Ντόναλντ Τραμπ, 12 μέρες πριν την επίσημη λήξη της θητείας του - Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε μια τέτοια ιστορική κίνηση καθώς εξετάζουν την περίπτωση παραπομπής του προέδρου, δύο ημέρες αφού οι ψευδείς ισχυρισμοί του περί εκλογικής νοθείας ενθάρρυναν το πλήθος που εισέβαλε στο Καπιτώλιο.- Ο Τραμπ έχει συζητήσει με συνεργάτες του το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές


Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, ζήτησαν να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες παραπομπής, εάν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ αρνηθούν να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες για την απομάκρυνση του Τραμπ από την εξουσία. «Οι επικίνδυνες και στασιαστικές ενέργειες του προέδρου καθιστούν απαραίτητη την άμεση απομάκρυνσή του από την προεδρία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους αργά χθες, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι υποκίνησε «εξέγερση».

Δείτε όλες τις εξελίξεις, στο liveblog του left.gr λίγο παρακάτω

Ενώ χθες δυνάμωναν οι φωνές που ζητούσαν την απομάκρυνσή του, ο Τραμπ δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο αποκηρύττει τις βιαιότητες, που είχαν ως αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε μία κίνηση που μέχρι στιγμής είναι ό,τι πιο κοντινό στην παραδοχή της ήττας του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, υποσχέθηκε μια ομαλή μετάβαση στη «νέα κυβέρνηση». Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Προκαλεί και πάλι ο Τραμπ: Δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου, του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, που θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Ιανουαρίου, όπως έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter, μόλις λίγες ώρες μετά την υπόσχεσή του για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Αντίπαλος ο χρόνος

Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες έως τη λήξη της θητείας του Τραμπ, δεν είναι ακόμα σαφές εάν υπάρχει επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία παραπομπής του. Εάν παραπεμφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ θεωρητικά θα βρεθεί ενώπιον της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία, οι εργασίες της οποίας έχουν διακοπεί έως τις 19 Ιανουαρίου. Σύμβουλοι του Μιτς Μακόνελ, του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Γερουσίας, δεν έχουν αποσαφηνίσει τι θα κάνει εκείνος, εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει τα άρθρα παραπομπής.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019 με την κατηγορία ότι πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν, αλλά η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία τον απήλλαξε από τις κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2020. Μόνο δύο άλλοι πρόεδροι στην αμερικανική Ιστορία έχουν παραπεμφθεί, ενώ κανείς δεν έχει παραπεμφθεί δύο φορές.

Ελεγχόμενη από τους δημοκρατικούς η Γερουσία

Οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας αφού εξασφάλισαν δύο έδρες στην Τζόρτζια στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν εκεί την Τρίτη, αλλά οι δύο νέοι γερουσιαστές, ο Τζον Όσοφ και ο Ράφαελ Γουόρνοκ, δεν θα ορκιστούν πριν από την επικύρωση των αποτελεσμάτων από τις πολιτειακές αρχές. Η προθεσμία για την επικύρωση αυτή είναι η 22α Ιανουαρίου, αν και μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

Η Πελόσι και ο Σούμερ κάλεσαν τον Πενς και το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ να επικαλεστούν την 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που τους επιτρέπει να αφαιρέσουν από τον πρόεδρο τις εξουσίες του, εάν ο ίδιος δεν μπορεί να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, ο Πενς, σύμφωνα με σύμβουλο, αντιτίθεται στην ιδέα αυτή.

Τουλάχιστον δύο Ρεπουμπλικάνοι, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν και ο βουλευτής Άνταμ Κίνζιγκερ, έχουν πει ότι ο Τραμπ πρέπει να αποχωρήσει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συζητήσει με συνεργάτες του το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του 

  
Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναφερθεί κατά τη διάρκεια συζητήσεων με συνεργάτες του τις τελευταίες εβδομάδες στο ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Πέμπτη. Την ίδια πληροφορία δημοσίευσε νωρίτερα χθες η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη δύο πηγές, τις οποίες επίσης δεν κατονόμασε.

Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για πολύ ασυνήθιστη χρήση αυτού του προνομίου του Τραμπ, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 και θα παραδώσει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου. Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία.

Ο Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απένειμε χάρη ή έδειξε επιείκεια σε διάφορους πολιτικούς συμμάχους και φίλους του, ανέφερε το 2018 σε ανάρτησή του στο Twitter πως έχει «το απόλυτο δικαίωμα» να «απονείμει χάρη στον εαυτό του».

Συνταγματολόγοι επισημαίνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του. Κανένας πρόεδρος δεν έχει αποπειραθεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει επομένως νομικό ή δικαστικό προηγούμενο.  «Όταν ο κόσμος με ρωτάει αν ένας πρόεδρος μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του, η απάντησή μου είναι πάντα ‘λοιπόν, μπορεί να το δοκιμάσει’», χαριτολόγησε ο Μπράιαν Καλτ, συνταγματολόγος στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)