to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μιας δημοκρατικής εναλλακτικής

Ενάντια στην αρχή ενός ανδρός, η πρότασή μας είναι μια ισχυρή τοπική δημοκρατία βασισμένη στον πλουραλισμό και τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. Ενάντια στην κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών, στοχεύουμε σε μια δημοκρατία που θα σέβεται τη εκτελεστική, δικαστική και νομοθετική εξουσία, με σεβασμό στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.


Ως εδώ!

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου είναι ένα σταυροδρόμι για την Τουρκία. Ο στόχος της συμμαχίας AKP-MHP είναι η συγκέντρωση της απόλυτης εξουσίας στο πρόσωπο του Ερντογάν, με όλα τα δεινά που θα φέρει αυτή. Οι λόγοι για την επιλογή των αιφνιδιαστικών εκλογών από την κυβέρνηση είναι πολύ προφανείς.
Πρώτον, οι οικονομικές πολιτικές δεν είναι πλέον βιώσιμες. Είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων, ειδάλλως είναι αναπόφευκτη μια οικονομική κρίση. Τα μέτρα που αναμένεται να παρθούν θα είναι επώδυνα για την κοινωνία. Η κυβέρνηση που θα τα εφαρμόσει δεν θα έχει καμιά επιτυχία στις εκλογές του 2019.
Δεύτερον, τα λάθη στην εξωτερική πολιτική (Συρία και Ιράκ) και το φιάσκο των αποτελεσμάτων της, επίσης, δεν είναι βιώσιμα. Η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η συμμαχία AKP-MHP στο όνομα του «νέου πλαισίου εθνικής ασφάλειας» βασίζεται στην επιθετικότητα, τον επεκτατισμό, τις συγκρούσεις και την κυριαρχία έναντι της ειρήνης.
Τρίτον, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το εργαλείο του κράτους έκτακτης ανάγκης, που της επιτρέπει να εμποδίσει τις προεκλογικές καμπάνιες, θέτοντας πολλαπλά εμπόδια στους υποστηρικτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε κάθε πόλη. Αν σε αυτό προσθέσουμε τον πρόσφατο νόμο που υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και απαγορεύει σε απλούς πολίτες και εκλογικούς αντιπροσώπους των κομμάτων να συμμετέχουν και να ελέγχουν την εκλογική διαδικασία, ολοκληρώνεται το πλαίσιο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η προεκλογική εκστρατεία.
Ονομάσαμε τις εκλογές αυτές σταυρικές για την Τουρκία, γιατί είναι η ώρα να αποφασίσουμε. Είτε θα δώσουμε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να συνεχίσει την απορρύθμιση των δημοκρατικών θεσμών, την αποδυνάμωση της διάκρισης των εξουσιών και των μηχανισμών ελέγχου, καθιστώντας το νόμο εργαλείο της κυβέρνησης αντί της δικαιοσύνης, ρευστοποιώντας όλες τις ιστορικές και δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας. Ή τα κύρια δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως η ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, η ελευθερία της πληροφόρησης και της επικοινωνίας θα διασφαλιστούν ενάντια στον πόλεμο, τη σύγκρουση και την πόλωση.
Είτε η κυβέρνηση θα συνεχίσει με γοργούς ρυθμούς να απομακρύνει τη χώρα από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς δημοκρατικούς θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είτε θα μπει ένα φρένο στις αντιδημοκρατικές της πρακτικές.
Σήμερα, ο κοινός και εντατικός αγώνας της κοινωνικής αντιπολίτευσης είναι από τα σημαντικότερα μέσα στην προσπάθεια να σταματήσει η πορεία της κυβέρνησης. Με τον κοινό και επίμονο αγώνα όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ενάντια σε τέτοιες πολιτικές, μπορούν να γίνουν βήματα προς τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος και την ισότητα και ελευθερία των γυναικών. Ο πρωταρχικός στόχος του HDP είναι να ενισχύσει αυτό τον αγώνα.
Το κόμμα μας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να συμβάλει στην ωρίμανση μιας δημοκρατικής εναλλακτικής στη συμμαχία AKP-MHP, διευρύνοντας και κάνοντας κτήμα του λαού τον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα, τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ισότητα σε κάθε κοινωνικό χώρο. Να οργανώσει την αντίσταση στο φασισμό σε κάθε πλευρά της καθημερινής ζωής σαν δημοκρατικό, συνταγματικό και οικουμενικό δικαίωμα. Αναλαμβάνει την ευθύνη να αναπτύξει έναν κοινό αγώνα με όλα τα υποκείμενα της κοινωνικής αντιπολίτευσης στο έδαφος των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των παγκόσμιων δημοκρατικών αρχών του κράτους δικαίου και της νομιμότητας και στη βάση τω διεθνών δημοκρατικών συνθηκών.
Ενάντια στην αρχή ενός ανδρός, η πρότασή μας είναι μια ισχυρή τοπική δημοκρατία βασισμένη στον πλουραλισμό και τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. Ενάντια στην κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών, στοχεύουμε σε μια δημοκρατία που θα σέβεται τη εκτελεστική, δικαστική και νομοθετική εξουσία, με σεβασμό στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.
Οι εκλογές του Ιουνίου είναι μια ευκαιρία να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη να την αξιοποιήσει και να διευρύνει τη διεθνή αλληλεγγύη στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

* Ο Ερτουγρούλ Κιουρκτσού είναι βουλευτής HDP

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)