to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:33 | 14.10.2019

Πολιτική

Στην Αχαΐα ο Αλ. Τσίπρας: Να συστοιχίσουμε τον κόσμο που μας στήριξε με το κόμμα μας (ενημέρωση-φωτογραφίες)

Η Αχαΐα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.


(Δευτέρα 14/10/19 - φωτογραφία από την επίσκεψη  του Αλ. Τσίπρα στο Αίγιο, στο πλαίσιο της περιοδείας στην Αχαΐα)

«Στην ανασυγκρότηση όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της δημοκρατικής παράταξης», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια ανοικτής συζήτησης με πολίτες, σήμερα το μεσημέρι της Δευτέρας 14/10, στην πλατεία Αγίας Λαύρας, στο Αίγιο.

   Όπως τόνισε, «στόχος αυτής της ανασυγκρότησης είναι να είμαστε σε θέση πολύ σύντομα να έχουμε διαμορφώσει εκείνους τους στενούς δεσμούς με την κοινωνία, αλλά και να έχουμε αποτιμήσει την εμπειρία από τα 4,5 δύσκολα χρόνια που περάσαμε, για να έχουμε το πρόγραμμα, ώστε όχι μονάχα να κερδίσουμε, αλλά και να κυβερνήσουμε τη χώρα για χρόνια σε μία πορεία προοδευτική, σε μία πορεία δημοκρατική που έχει ανάγκη ο τόπος, σε μία πορεία κοινωνικής δικαιοσύνης».

   Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε την εκτίμηση, ότι «σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι δεν μπορεί να κυβερνάνε την Ελλάδα κάποιοι που πιστεύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι πολλών κατηγοριών, αυτοί για τους οποίους γίνονται οι χαρές, οι πλούσιοι και ισχυροί επιχειρηματίες και οι άλλοι που θα πρέπει να ακολουθούν».

   Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων ότι «κάναμε και λάθη και αστοχίες, αλλά πιστεύω ότι ακόμα και αυτοί που δεν μας ψήφισαν, αναγνωρίζουν ότι αυτά δεν έγιναν από πρόθεση, αλλά σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, η οποία επανήλθε σε τροχιά κανονικότητας με πολλά δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, με έναν καθαρό διάδρομο στις αγορές - και τώρα μας λένε ότι αυτές οι κατακτήσεις είναι κατακτήσεις των τελευταίων τριών μηνών, όμως είναι δύσκολες κατακτήσεις πολλών ετών».

   Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, «τώρα που υπάρχουν δυνατότητες, πρέπει να αξιοποιηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη και όχι για χάρη κάποιων λίγων και ισχυρών, όπου για χάρη τους οδηγηθήκαμε στην κρίση».

   Επανερχόμενος στο θέμα της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι «από αύριο ξεκινάει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο καθένας και καθεμιά μέσα σε δύο λεπτά θα εγγράφεται μέλος, θα αποκτά το δικαίωμα στη γνώση, στο συντονισμό και κυρίως, στη συμμετοχή».

   Όπως πρόσθεσε, «εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες, θέλουμε να αποφασίζουμε μαζί με τον κόσμο που μας στηρίζει, να κάνουμε τα σωστά, και τούτο διότι θέλουμε να ενωθούμε σε ένα κοινό στόχο σε ένα κοινό όραμα, δηλαδή κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο και στήριξη των πιο αδύναμων, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά για μία Ελλάδα με προοπτική, για μία Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προόδου.»

   Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση ήταν το μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, ρουσφέτια σε λίγους και ισχυρούς και μία πολιτική αδιαφορίας για τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και δυστυχώς αυτό το μοντέλο βλέπω με λύπη να ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.»

   Μάλιστα, όπως παρατήρησε, «εμείς πρέπει να βρισκόμαστε μέσα στην κοινωνία, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων, να αναδεικνύουμε αιτήματα και διεκδικήσεις».

   Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι «έχω πει δημόσια, πως δεν έχει κανένα νόημα να αλλάξουμε τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει στόχο να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές και θεσμικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τους βασικούς κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, θα μας βρει αντιθέτους. Διότι αν θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα και να εκλέγει Πρόεδρο με 151 ψήφους και να βάζει τον κομματικό του υπάλληλο, εκεί θα μας βρει αντίθετους».

   Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «κρίσιμο θέμα τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, διότι με ανησυχία βλέπουμε τι συμβαίνει στη Συρία με την επίθεση του Ερντογάν σε άμαχο πληθυσμό, στους Κούρδους που έδωσαν το αίμα τους για να προστατευθούμε από τον ISIS - και τώρα βλέπουμε την διεθνή κοινότητα να μην αντιδρά, ενώ παράλληλα βλέπουμε τις παραβιάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αλλά τις κυρώσεις που εμείς πετύχαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου να τις βάζουν κάτω από το συρτάρι και να μη μιλάει κανείς».

   Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «πήγαμε σε μία συμφωνία που αναβαθμίζει το κύρος της πατρίδας μας και φέρνει πίσω τα σύμβολα στην Ελλάδα, γιατί εκεί ανήκουν.»

   Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους συγκεντρωμένους, «να οργανωθούμε, να μαζέψουμε ο καθένας και καθεμιά τις εμπειρίες μας και να τις μετατρέψουμε σε πρόγραμμα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό, για την προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται αγώνας, υπομονή και οργάνωση για να καταφέρουμε να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα για τον τόπο, για το λαό μας και για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους».

Τι τόνισε στην Ακράτα

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Ακράτα όπου τόνισε ότι: «Στόχος μας να συστοιχίσουμε τον κόσμο που στήριξε σε πολύ δύσκολες στιγμές την προσπάθειά μας με ένα κόμμα το οποίο ήταν του 4% και σήμερα είναι στο 32%. Ένα κόμμα, όμως, το οποίο επιθυμεί να ανοίξει τις πόρτες του στον απλό δημοκρατικό κόσμο, για να αποτελέσει τον κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στην πατρίδα μας».

Κάνοντας έναν απολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε «παραλάβαμε μια χώρα που βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, αντιμετωπίσαμε τη μέγιστη αυτή ευθύνη με απόλυτη εντιμότητα», τονίζει μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θυμίζει δεξιά παλιάς κοπής και η βασική της αντίληψη είναι η στήριξη μιας ελίτ των ημετέρων και των προνομιούχων»

«Η αδιαμεσολάβητη σχέση και επικοινωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας. Και σήμερα, από την Αχαΐα, την Ακράτα, ξεκινάμε αυτή τη μακρά πορεία συνομιλίας με τον ίδιο τον λαό» ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται την Ακράτα, το Αίγιο, τον Σκιαδά Τριταίας με τελευταίο σταθμό της πρώτης ημέρας την Πάτρα. Αύριο Τρίτη 15 Οκτωβρίου, θα επισκεφθεί το παράρτημα του ΚΕΘΕΑ στην Πάτρα, θα συναντηθεί στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών με το προεδρείο του Συλλόγου και την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, με βασικό θέμα συζήτησης την ακύρωση από τη κυβέρνηση της Ν.Δ. της ίδρυσης Νομικής Σχολής στη Πάτρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Κάτω Αχαΐα. Το βράδυ στις 7.30 στην Πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ακράτα:

«Θα ήθελα να σας πω ότι αισθάνομαι πολύ οικεία, γιατί έρχομαι στην εκλογική μου περιφέρεια, μην το ξεχνάμε αυτό. Είμαι βουλευτής Αχαΐας. Και δεν ήταν τυχαία η επιλογή να είμαι βουλευτής Αχαΐας. Επέλεξα έναν Νομό και μια Περιφέρεια, που ό,τι και να συμβεί σε αυτό τον τόπο, είναι ένα δημοκρατικό κάστρο. Με βαθιές ρίζες και παραδόσεις στους αγώνες του λαού μας, στους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Και ξεκινάω σήμερα εδώ από την πλατεία αυτή την όμορφη της Ακράτας, μια μακρά πορεία, που έχει το χαρακτηριστικό αυτής της άμεσης, αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας. Δεν θέλω να λέω πολλά λόγια, θέλω να ακούω και να κουβεντιάζω με τον κόσμο. Και έχω έναν στόχο. Έναν στόχο να συστοιχίσουμε τον κόσμο που στήριξε σε πολύ δύσκολες στιγμές την προσπάθειά μας με ένα κόμμα το οποίο ήταν του 4% και σήμερα είναι στο 32%. Ένα κόμμα, όμως, το οποίο επιθυμεί να ανοίξει τις πόρτες του στον απλό δημοκρατικό κόσμο, για να αποτελέσει τον κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στην πατρίδα μας.

Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, ιδίως στις μέρες, μας, τις μέρες όπου αμφισβητείται η αξία της συλλογικής δράσης και της συμμετοχής, στις μέρες μας που είναι διαφορετικές από τις μέρες των παλιών δεκαετιών, όπου ο κόσμος επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο, όπου οι νέες τεχνολογίες έχουν μπει στη ζωή μας. Όμως, η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για όσους θέλουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της κοινωνίας, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και να παλεύουμε μαζί τους.

Άκουσα ότι με προσφωνήσατε με έναν ιδιαίτερα τιμητικό όρο. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι να λέτε ότι εγώ είμαι αυτός που ηγήθηκα της προσπάθειας να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Αλλά εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ και σήμερα να βάζω ένα λιθαράκι με όλους εσάς στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε αυτός ο τόπος να κυβερνηθεί με δικαιοσύνη.

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντί σας. Παραλάβαμε τη χώρα στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Σε μια περίοδο όπου αυτό το οποίο διακυβεύονταν ήταν η ίδια η χρεοκοπία της χώρας. Παραλάβαμε μια χώρα με ταμεία άδεια, με κοινωνικές υπηρεσίες διαλυμένες, διότι κάποιοι είχαν φροντίσει να αφήσουν ένα τεράστιο έλλειμμα πολλών δις ευρώ και να κάνουν ένα πάρτι στον χώρο της Υγείας, στο χρηματιστήριο, στις τράπεζες, στις προμήθειες. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά που οδήγησαν στην χρεοκοπία.

Εμείς, βεβαίως, βρεθήκαμε με την απειρία μας, την πίστη μας όμως στις δυνάμεις μας και την εντιμότητά μας, να διαχειριστούμε την πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Κάναμε και λάθη, είχαμε και παραλήψεις. Όμως, στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι σταθήκαμε με εντιμότητα απέναντι σε αυτή την ευθύνη.

Κι αυτός είναι και ο λόγος που μια μεγάλη πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι μας ασκεί κριτική, μας παρακολουθεί και μας στηρίζει. Όταν στις μέρες, τις δύσκολες για εμάς, το 1/3 των ψηφοφόρων μας στήριξε, σε μια μάχη που από την αρχή ήταν προδιαγεγραμμένα αρνητική, αυτό είναι πολύ τιμητικό. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό το οποίο αξίζει στη δημοκρατική παράταξη του τόπου, στους δημοκρατικούς πολίτες, στην προοδευτική παράταξη, δεν είναι να ηττάται τιμητικά, αλλά να κερδίζει.

Και ακριβώς επειδή εμείς θέλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τον τόπο, μιας ισχυρής προοδευτικής πορείας για τον τόπο, ξεκινάμε αυτή την μακρά πορεία συνομιλίας με το λαό τώρα και συνομιλίας και, αν θέλετε, στην πορεία να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τις αγωνίες τους. Τώρα, πόσο μακρά θα είναι αυτή η πορεία, θα το δείξει η ίδια η ζωή. Κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό.

Αυτό το οποίο θέλω και οφείλω να σας πω είναι ότι, μόλις μέσα σε 100 μέρες από τη νέα διακυβέρνηση, έχουν αρχίσει να διαψεύδονται οι μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι πριν από τις εκλογές. Μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει ο ουρανός πιο γαλανός. Στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε είναι ένα νέο κράτος, όπως το ζήσαμε παλαιότερα, σε ποια σύγχρονη μορφή όμως. Το κράτος της δεξιάς να στήνεται, το επιτελικό λεγόμενο  κράτος, κοστίζει πάνω από 40 εκατ. στον ελληνικό  λαό – και εκεί πρέπει να το παραδεχτούμε, ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν, τους είχαν έτοιμους να τους βάλουν σε θέσεις όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, που μέσα σε λίγες μέρες κατέλαβε θέσεις κλειδιά-  όμως, οι υποσχέσεις περί ανάπτυξης 4% και μείωσης των πλεονασμάτων πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων από την επόμενη μέρα.

Οι καινοτομίες ήταν ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την ΕΥΠ και μάλιστα με κάποιον που δεν έχει πτυχίο. Αλλά, όταν οι νόμοι δεν μας αρέσουν, αλλάζουμε τους νόμους. Την ΕΡΤ. Η καινοτομία η μεγάλη της νέας διακυβέρνησης ήταν ότι διαπίστωσε ξαφνικά πως για το προσφυγικό δεν ευθυνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιγε τις πόρτες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, αλλά η γεωπολιτική κρίση, ο πόλεμος στη Συρία και οι ορέξεις του γείτονά μας του Ερντογάν. Η μεγάλη καινοτομία ήταν ότι ανακάλυψαν εκ των υστέρων πως η μεγάλη καταστροφή στο Μάτι οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή, ενώ όσο κυβερνούσαν σκάβανε με τα χέρια τους στα αποκαΐδια και στους ανθρώπους που χάθηκαν για να ρίξουν πολιτικές ευθύνες στους αντιπάλους τους. Η μεγάλη καινοτομία ήταν ότι αποφάσισαν να αλλάξουν την απόφαση που είχαμε εμείς για να μειώσουμε οριζόντια τον ΕΝΦΙΑ για όλους, ώστε να δώσουν 200 εκατομμύρια παραπάνω σ’  αυτούς που έχουν υψηλή περιουσία, σ΄ αυτούς δηλαδή που έχουν καλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Και βεβαίως όλη αυτή η συζήτηση για τις φοροαπαλλαγές εξαντλήθηκε στα μερίσματα των κερδών, στα κέρδη δηλαδή των επιχειρήσεων.

Εμείς είχαμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό –και θα το κάναμε πράξη- να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα σε οριζόντιες φοροαπαλλαγές για όλη την ελληνική κοινωνία. Ακριβώς διότι τώρα είχαμε τη δυνατότητα, μετά από τρία σκληρά χρόνια, ξαναβάλαμε τη χώρα σε ράγες, την οικονομία σε ράγες, σε μια πορεία κανονικότητας και τώρα ήταν η στιγμή να μοιράσουμε, όπως μοιράσαμε δίκαια τα βάρη για να βγούμε από την κρίση, να μοιράσουμε και δίκαια τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας.

Η νέα κυβέρνηση έχει μια άλλη αντίληψη, την αντίληψη της στήριξης μιας ελίτ των ημετέρων και των προνομιούχων. Κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, διαχρονικά, ανάμεσα σε αυτό που εμείς ονομάζουμε προοδευτική παράταξη και σ’  αυτό που είναι η συντηρητική παράταξη και η Δεξιά στον  τόπο μας. Αυτό το οποίο φροντίζουν είναι κάποιοι λίγοι και εκλεκτοί να έχουν τα μεγάλα ωφελήματα. Και πράγματι αυτό θα επιχειρήσουν τα επόμενα χρόνια.  Και κυρίως θα επιχειρήσουν μια μεγάλη ριζική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Όλα όσα κερδίσαμε με μεγάλη δυσκολία και αγώνα μετά την επιβολή  των μνημονίων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, θα τα πάρουν πίσω. Ήδη τα παίρνουν πίσω. Ήδη με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το κατακαλόκαιρο πήραν πίσω την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν τις απολύσεις των εργαζομένων και ήδη τώρα ετοιμάζουν, με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, την κατάργηση  της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων –μία απόφαση που  πήραμε αμέσως μόλις βγήκαμε από τα  μνημόνια και έδωσε τη δυνατότητα σε αυξήσεις  σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Και βεβαίως προχωράνε και σε ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, καθώς καταργούν την ευνοϊκότερη ρύθμιση, δηλαδή αν ένας εργαζόμενος έχει δύο, κλαδική και συλλογική σύμβαση, να έχει ισχύ η ευνοϊκότερη γι αυτόν. Παρεμβάσεις οι οποίες θα φανούν άμεσα στον μισθό των εργαζόμενων, στον μισθό  της μεγάλης πλειοψηφίας δηλαδή όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν θέλω όμως να μακρηγορήσω γι’ αυτά. Γιατί σας είπα ότι ο στόχος ο δικός μου δεν είναι  να μιλάω σ’ αυτές τις παρεμβάσεις πολλή ώρα, αλλά να ακούω, να ακούω και τα παράπονά σας και τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας, και τις αγωνίες σας και τις επικρίσεις που μπορεί να έχετε, κυβερνήσαμε τεσσεράμισι χρόνια, σε δύσκολες μεν συνθήκες, κάναμε πολλά, παραλείψαμε κάποια. Στόχος μας τώρα είναι να γίνουμε σοφότεροι, με μεγαλύτερη εμπειρία και άρα ικανότεροι εξ αιτίας της δυνατότητας να αποκτήσουμε αυτή τη γνώση μιλώντας μαζί σας για την επόμενη μέρα.

Η επόμενη μέρα, πιστέψτε με, θα έρθει πιο γρήγορα απ’  όσο κάποιοι φαντάζονται. Μπορεί η νέα κυβέρνηση να μην έχει μπροστά της –γιατί κι εμείς φροντίσαμε γι αυτό, εμείς λειτουργήσαμε θεσμικότερα από κάθε άλλη διακυβέρνηση, φροντίσαμε και για τη συνταγματική αλλαγή ώστε να μην υπάρχει το εμπόδιο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ανοιχτός λοιπόν θεσμικά ο δρόμος, αλλά με βάση αυτές τις πολιτικές επιλογές που κάνουν, δεν θα είναι πολιτικά ανοιχτός ο δρόμος.  Διότι όταν κάποιος έρχεται με τόσο μεγάλη φόρα για να ευνοήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον τόπο, όσο κι αν έχει προσώρας  τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης με το μέρος του, ο ελληνικός λαός στο τέλος της ημέρας καταλαβαίνει και οι πολίτες καταλαβαίνουν. Ακόμα και οι συμπολίτες μας που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι άλλα τα συμφέροντα των πολλών και άλλα τα συμφέροντα των λίγων οικογενειών που σήμερα έχουν την εξουσία σ’  αυτόν τον τόπο.

Μ’  αυτές λοιπόν τις σκέψεις θέλω πραγματικά να σας ακούσω και να σας πω πόσο ευτυχής είμαι που βρίσκομαι ανάμεσά σας και θέλω να εγκαινιάσω μια νέα σχέση  του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική και τους πολίτες, που είναι αυτή η αδιαμεσολάβητη σχέση μέσα απ’ αυτού του είδους τις συγκεντρώσεις. Και θέλω να σας καλέσω, τέλος, να σας καλέσω ως συνοδοιπόρους σε αυτή την πορεία. Γνωρίζω ότι στις μέρες μας η κομματική ένταξη δεν είναι τόσο δημοφιλής. Όμως εμείς ξεκινάμε σήμερα ένα εγχείρημα να δημιουργήσουμε το κόμμα της νέας εποχής, όχι το κόμμα που σε τραβάει από το μανίκι, ούτε το κόμμα στο οποίο έμπαιναν παλιά κάποιοι μέσα προκειμένου να προσδοκούν την επόμενη μέρα κάποιο διορισμό. Πάνε αυτές οι εποχές.  Αλλά το κόμμα εκείνο που συλλογικά και δημοκρατικά και συμμετοχικά θα λειτουργεί και θα μπορεί να ανατροφοδοτεί την ηγεσία με γνώση και με εφόδια προκειμένου να ακολουθήσει μια πολιτική  που θα κάνει καλύτερη τη ζωή μας. Αν αυτό δεν  μπορέσουμε τώρα που έχουμε αυτή την ευκαιρία να το δημιουργήσουμε, δεν θα καταφέρουμε πολλά πράγματα. Είναι η πιο δύσκολη για μένα προσωπικά αν θέλετε προσπάθεια. Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό. Ο κάθε προοδευτικός πολίτης, ο κάθε δημοκρατικός πολίτης θα έχει την αίσθηση ότι εκεί μπορεί να πει τη γνώμη του και η γνώμη του να μετρήσει. Να βάλει το πρόβλημά του κι αυτό να φτάσει ψηλά και να διεκδικηθεί. Αυτός είναι ο στόχος μας. Γι αυτό ξεκινάμε από κάτω, από χαμηλά, από τα χωριά, τις πόλεις, τους δήμους, τις πλατείες. Ο στόχος αυτός είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο για όλους μας να προσπαθήσουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε την προοδευτική παράταξη της νέας εποχής που,  όχι μόνο θα μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, αλλά να κυβερνήσεις για πολλά, πολλά χρόνια αυτόν τον τόπο διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πάντοτε η πλειοψηφία ήταν δημοκρατική και προοδευτική.

Δείτε τις φωτογραφίες από την έναρξη της περιοδείας:

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)