to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:16 | 20.12.2012

left.gr

Διεθνή

Το «δημοκρατικό» Ισραήλ απέκλεισε παλαιστίνια βουλευτή επειδή επέβαινε στο Στόλο της Ελευθερίας

Η ισραηλινή εφορευτική επιτροπή απαγόρευσε σε παλαιστίνια βουλευτίνα (που είναι πολίτης του Ισραήλ) να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι υποστήριξε τους εχθρούς του έθνους με τη συμμετοχή του στον διεθνή στολίσκο που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.



H Χανίν Ζοάμπι αναμένεται να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο στο παρελθόν είχε ανατρέψει κάθε προσπάθεια να αποκλεισθούν Άραβες υποψήφιοι από τις εκλογές, ως παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Η εφορευτική επιτροπή, με ψήφους 19 κατά, έναντι 9 υπέρ και μίας αποχής, αποφάσισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας της Ζοάμπι από τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της. Αντίστοιχες προσπάθειες να αποκλεισθούν άλλοι δύο Άραβες υποψήφιοι καταψηφίσθηκαν.

Η επιτροπή καταψήφισε την υποψηφιότητα της Ζοάμπι για δύο λόγους: «διότι αρνείται την ύπαρξη του Ισραήλ ως κράτους» και για «υποστήριξη σε εχθρικό κράτος, ή οργάνωση που εμπλέκεται σε ένοπλη διένεξη με το Ισραήλ», διευκρίνισε ο εκπρόσωπός της Γκιόρα Πόρντες.

Η Ζοάμπι επέβαινε στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, στο οποίο πραγματοποίησαν επέμβαση Ισραηλινοί καταδρομείς όταν αυτό προσέγγισε τα χωρικά ύδατα της Γάζας τον Μάιο του 2010. Εννέα Τούρκοι υπήκοοι είχαν βρει τον θάνατο στη διάρκεια της σύγκρουσης που επακολούθησε της επέμβασης, ενώ οδηγήθηκαν επί ξυρού ακμής οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Εναντίον του αποκλεισμού της Ζοάμπι τάχθηκαν κεντρώοι και αριστεροί βουλευτές: «δεν μπορούμε να αρνηθούμε την εκπροσώπηση σε ανθρώπους που διαφωνούν μαζύ μας», υποστήριξε ο Νιτζάν Χόροβιτς, του αριστερού κόμματος Μερέτζ.

Η Ζοάμπι ανήκει σε μία μικρή παράταξη του ισραηλινού Κοινοβουλίου, η οποία διακηρύσσει πως η χώρα δεν θα πρέπει να αυτοκαθορίζεται ως Εβραϊκό Κράτος, αρχή την οποία θεωρεί ως πηγή διακρίσεων απέναντι στον Αραβικό πληθυσμό [σ.σ.: και όντως θέτει ζητήματα που αγγίζουν το χαρακτηρισμό του απαρτχάιντ...] .


Πηγή: ΑΠΕ (που επιμένει να λέει "ο" Ζοάμπι, ενώ πρόκειται για γυναίκα - περισσότερα διαβάστε παρακάτω, από κείμενο στα Νέα λίγο μετά την αιματηρή επιδρομή στο Μαβί Μαρμαρά.:

Κυνήγι µαγισσών στο Ισραήλ

Είναι άραγε προδότες οι άραβες πολίτες του Ισραήλ; Με πρώτο στόχο τη βουλευτή Χανίν Ζοαµπί που συµµετείχε στον διεθνή στολίσκο για τη Γάζα, ένα κυνήγι µαγισσών έχει αρχίσει στο εβραϊκό κράτος.

Οι ύβρεις και οι απειλές που δέχεται η Ζοαµπί ξαναφέρνουν στο προσκήνιο την αµφισβήτηση του «πατριωτισµού» της αραβικής µειονότητας του Ισραήλ. Οι άραβες βουλευτές της Κνεσέτ κατηγορούνται συχνά από την ισραηλινή δεξιά ότι υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση περισσότερο απ’ όσο το κράτος του Ισραήλ. Και µετά τη φονική ισραηλινή επιδροµή εναντίον του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα, οι άραβες βουλευτές δέχονται σφοδρές επιθέσεις στο Κοινοβούλιο, αλλά και ανώνυµες απειλές. Ο ακροδεξιός βουλευτής Μίχαελ Μπεν Αρι δήλωσε ότι «πρέπει να δώσουµε µια κοινοβουλευτική γροθιά στους άραβες βουλευτές για να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια… Είµαι υπέρ της δηµοκρατίας, αλλά όχι υπέρ αυτών που θέλουν να καταστρέψουν το κράτος του Ισραήλ».

Η 41 ετών Ζοαµπί εκλέγεται µε το αριστερό κόµµα Μπαλάντ στη Ναζαρέτ, όπου κατοικούν κυρίως άραβες χριστιανοί. Συνελήφθη κατά την επιδροµή και αφέθηκε ελεύθερη χθες το πρωί. Πολλοί Ισραηλινοί ζητούν να εκπέσει του βουλευτικού αξιώµατος, ενώ ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος της επειδή συµµετείχε στον Στολίσκο της Ελευθερίας για τη Γάζα. Ο υπουργός Εσωτερικών Ελί Γισάι του υπερορθόδοξου κόµµατος Σας έφτασε να ζητήσει από τον εισαγγελέα να εξετάσει αν γίνεται να της αφαιρεθεί η ισραηλινή υπηκοότητα. Το αίτηµα του υπουργού είναι εντυπωσιακό, αν σκεφθεί κανείς ότι η βουλευτής Ζοαµπί γεννήθηκε στο Ισραήλ και είναι δικαιωµατικά πολίτις της χώρας, ενώ δεν είναι διόλου σαφές ότι η συµµετοχή της στον Στολίσκο ήταν παράνοµη.

Απέναντι σε όλους αυτούς, η µαχητική Ζοαµπί διακηρύσσει το δικαίωµά της να «επικρίνει την εγκληµατική πολιτική του Ισραήλ έναντι του παλαιστινιακού λαού». Εκφράζει επίσης τη θλίψη της για «την απουσία δηµοκρατίας στο Ισραήλ». «Αφήνουν τους Αραβες να εκφράζονται, όµως δεν τους ακούν. Δηµοκρατία δεν είναι µόνο να µπορείς να µιλάς, είναι να µπορείς να ακούγεσαι», τονίζει. Ακόµη και ο πρόεδρος της Κνεσέτ Ρόιβεν Ρίβλιν, ο οποίος ανήκει στο δεξιό Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου, είπε ότι οι απόπειρες περιορισµού της ελευθερίας της έκφρασης των βουλευτών είναι ένας «επικίνδυνος, ολισθηρός δρόµος που καταλήγει στην τυραννία».

Οι άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι 1,3 εκατοµµύριο, το 20% του ισραηλινού πληθυσµού.

Προέρχονται από τους 160.000 Παλαιστινίους που παρέµειναν στη γη τους µετά τη δηµιουργία του εβραϊκού κράτους, το 1948.
Οι κατηγορίες εις βάρος τους για προδοσία δεν είναι κάτι καινούργιο. Η Ζοαµπί καταγγέλλει πως, µετά την ιστορία µε τον Στολίσκο, έχει αρχίσει κυνήγι µαγισσών εναντίον των µελών του Μπαλάντ και προωθούνται αυτοί που έχουν την επικίνδυνη τάση να εµφανίζουν την αραβική µειονότητα και τους ηγέτες της ως εχθρούς του κράτους.

tags: Ισραήλ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)