to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:16 | 16.05.2013

Πολιτική

Δήμοι εναντίον Διεθνούς Αερολιμένα

Μηδέν ευρώ έχουν λάβει ως αντισταθμιστικά τέλη όχλησης και εγγύτητας από την εταιρεία διαχείρισης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πέντε Δήμοι που βρίσκονται πέριξ του αεροδρομίου.


Την ίδια ώρα, ο Δήμος Σπάτων διεκδικεί από τον Διεθνή Αερολιμένα δημοτικά τέλη που δεν έχουν καταβληθεί από το 1995, ενώ ο Δήμος Παιανίας «κυνηγά» δικαστικά την καταβολή τους έχοντας στο ενεργητικό του νικηφόρες μάχες. Τι πληρώνει και τι όχι η εταιρεία διαχείρισης του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τι δηλώνουν στο tvxs.gr, οι δήμαρχοι Σπάτων και Παιανίας. «Σκανδαλώδη ζημία του Δημοσίου» καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, που φέρνει το θέμα στη Βουλή. Της Αγγελικής Δημοπούλου.

Τρία ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν μεταξύ του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και των δήμων που περιβάλλουν το αεροδρόμιο: 1. Αντισταθμιστικά τέλη όχλησης ή εγγύτητας 2. Δημοτικός φόρος 3. Δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Δημοτικό φόρο έχουν λαμβάνειν οι Δήμοι Σπάτων και Παιανίας στους οποίους βρίσκεται το αεροδρόμιο. Ο φόρος αυτός σύμφωνα με τους Δημάρχους καταβάλλεται υποχρεωτικά από την εταιρεία διαχείρισης.

Τα αντισταθμιστικά τέλη όχλησης ή εγγύτητας αφορούν στους Δήμους Σπάτων - Αρτέμιδας, Παιανίας, Μαρκόπουλου - Μεσογαίας, Ραφήνας - Πικερμίου και Κορωπίου. «Από το 1995 κανένας δήμος δεν έχει πάρει αντισταθμιστικά τέλη» τονίζει στο tvxs.gr ο δήμαρχος Παιανίας, Δημήτρης Δάβαρης. «Ο νόμος του 1995 για την εγκατάσταση του αεροδρομίου προέβλεπε αντισταθμιστικά για τους πέντε δήμους που βρίσκονται γύρω από το αεροδρόμιο. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να είχε υπογραφεί ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) κάτι που δεν έχει γίνει τόσα χρόνια».

Η «πληγή» δημοτικά τέλη

Ανοιχτή πληγή αποτελούν τα δημοτικά τέλη, που αφορούν σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό. Σύμφωνα με τους Δήμους Σπάτων και Παιανίας παρότι μπορούν και διατίθενται να προσφέρουν τις εν λόγω υπηρεσίες η εταιρεία του αεροδρομίου τις διαχειρίζεται η ίδια. Ωστόσο, σημειώνουν ότι ο νόμος υποχρεώνει την επιχείρηση να καταβάλλει τα τέλη ακόμη κι αν αρνείται την παροχή των υπηρεσιών.

«Το αεροδρόμιο όπως και όλες οι επιχειρήσεις και οι δημότες θα έπρεπε να καταβάλλει δημοτικά τέλη. Από το 1995 έως και σήμερα αυτά δεν έχουν καταβληθεί στον Δήμο Σπάτων. Μόνο ο δημοτικός φόρος καταβάλλεται κανονικά» τονίζει ο Δήμαρχος Σπάτων, Χρήστος Μάρκου. «Αυτή τη στιγμή εμείς δεν παρέχουμε στο αεροδρόμιο τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Το αεροδρόμιο διαχειρίζεται μόνο του τις υπηρεσίες αυτές. Διεκδικούμε όμως το δικαίωμά μας να το κάνουμε. Ο Δήμος από τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνει τα δημοτικά τέλη».

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους βασικούς νόμους όλοι πρέπει να πληρώνουν δημοτικά τέλη εκτός από το δημόσιο και τους δήμους άρα και η εταιρεία του αεροδρομίου πρέπει να πληρώνει» εξηγεί ο δήμαρχος Παιανίας, Δημήτρης Δάβαρης.

Χαμένοι και κερδισμένοι στα δικαστήρια

«Τα χρήματα που χάνει ο Δήμος Σπάτων είναι της τάξης των 2 εκ. ευρώ για δημοτικά τέλη από τις στεγασμένες επιχειρήσεις και περίπου 8 εκ. ευρώ για τις μη στεγασμένες επιχειρήσεις» αναφέρει ο κ. Χρήστος Μάρκου. «Στα τέλη του 2012 καταθέσαμε αγωγές στην εταιρεία του αεροδρομίου αλλά και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό. Διεκδικούμε δημοτικά τέλη από το 2007. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε προσφυγή στην αποκεντρωμένη διοίκηση η οποία κι έγινε δεκτή. Εμείς όμως θα προσφύγουμε εκ νέου διεκδικώντας τις απαιτήσεις μας».

«Ο δήμος Παιανίας κυνήγησε δικαστικά την απόδοση των δημοτικών τελών και ήδη έχει κερδίσει αρκετά. Συγκεκριμένα έχουμε κερδίσει από 3.200.000 ευρώ για κάθε χρόνο, για τα έτη 2010, 2011 και 2012. Τώρα έχουμε προσφύγει για το 2013 αλλά και για την πενταετία 2005 έως και 2009. Αναφορικά με την πενταετία χάσαμε σε δεύτερο βαθμό στο εφετείο και κατόπιν προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου εκκρεμεί η υπόθεση. Θα κερδίσουμε, όμως, κι εκεί γιατί αυτά που υποστηρίζει η εταιρεία δεν στέκουν» αναφέρει ο δήμαρχος Παιανίας, Δημήτρης Δάβαρης.

«Παλεύω για το θέμα αυτό από το 2008 μέσα από σκληρές δίκες. Η εταιρεία μας πήγε και στο ΣτΕ και δεν κατάφερε τίποτα. Έχω προσφύγει και εναντίον των εταιρειών που στεγάζονται στο αεροδρόμιο, όπως το ΙΚΕΑ και το Leroy. Προσπάθησαν να με σταματήσουν με την λογική της υπερτοπικής σημασίας του αεροδρομίου. Δεν είναι όμως ζήτημα υπερτοπικής σημασίας γιατί τις άδειες των καταστημάτων τις δίνει ο δήμος. Από την πλευρά της, η εταιρεία του αεροδρομίου, ξεπερνώντας το νόμο του 1995, προσπάθησε να αποφύγει τα δημοτικά τέλη υποστηρίζοντας ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται εκτός σχεδίου. Όμως ακόμη και τα εκτός σχεδίου σπίτια από τη στιγμή που ηλεκτροδοτούνται πληρώνουν δημοτικά τέλη. Εξάλλου εξασφάλισα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το αεροδρόμιο δεν βρίσκεται εκτός σχεδίου. Αφού υπάρχουν όροι και συντελεστές δόμησης. Συμπεριφέρονται σαν αυτοκράτορες από την αρχή και σε αυτή τη λογική αρνούνται να πληρώσουν. Κι εμένα προσπάθησαν να με τρομοκρατήσουν. Αλλά δεν κολώνουμε» προσθέτει ο κ. Δάβαρης.

Παπαδημούλης: Σκανδαλώδης ζημία του Δημοσίου

«Τη μη πληρωμή δημοτικών τελών από την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και τη συνεπαγόμενη σκανδαλώδη ζημία του Δημοσίου» κατήγγειλε με ερώτηση του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων γιατί καθυστερεί από το 2008 η έκδοση ΚΥΑ που οφείλει να ρυθμίσει την επιβολή και είσπραξη δημοτικών τελών από την εταιρεία του αεροδρομίου, υπέρ των δήμων της περιοχής. Ρωτά επίσης τι ενέργειες έχουν γίνει από την υπογραφή της σύμβασης του αεροδρομίου το 1995 για την είσπραξη των τελών και τι έχουν αποδώσει.

«Ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δ. Καλογερόπουλος, στις 29/3/2013, με την υπ’ αριθ. 16842/14350 απόφασή του, έκανε δεκτή την προσφυγή της γερμανικής εταιρείας Hochtief που διαχειριζόταν ως τώρα τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, κατά της υπ’ αριθ. 620/12 απόφασης του Δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδας, με την οποία επιβλήθηκαν αναδρομικά από το 2007 δημοτικά τέλη.

Από τη σύμβαση του Αεροδρομίου (Ν 2338/1995, άρθρο 25.6) προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής και είσπραξης δημοτικών τελών υπέρ του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, αλλά και των δήμων Παιανίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου και Κορωπίου, από την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (Δ.Α.Α. Α.Ε.). Σύμφωνα με τον Ν 3631/2008 (άρθρο 10, παρ. 2) η διαδικασία είσπραξης καθορίζεται, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η εν λόγω ΚΥΑ, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει ακόμη εκδοθεί, εντελώς αδικαιολόγητα.

Η ακυρωτική απόφαση του κ. Καλογερόπουλου επικαλείται μεν το παραπάνω ρυθμιστικό κενό, όμως στο σκεπτικό της υπάρχουν εκτιμήσεις που ουσιαστικά αναιρούν τις προβλέψεις του Νόμου, απαλλάσσοντας το Αεροδρόμιο από κάθε σχετική υποχρέωση» αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης. 

Πηγή: tvxs

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)