to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 26.07.2022

Πολιτική

Δημήτρης Βίτσας: «Είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Η κυβέρνηση επιδίδεται αποκλειστικά σε επικοινωνιακή διαχείριση των πυρκαγιών και δεν μαθαίνει από τα προηγούμενα λάθη, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Οι πυρκαγιές και η αντιμετώπισή τους, οι αλλαγές στο καθεστώς των συντάξεων και οι επιδοτήσεις στο κόστος της ενέργειας ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Βίτσας στο Kontra Channel και στην εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη.

«…Το βασικό σημείο της κριτικής μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι, ενώ έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και θα έπρεπε σε αυτό να έχουμε επικεντρωθεί, η Κυβέρνηση επιδόθηκε αποκλειστικά σε μια  απίστευτη επικοινωνιακή διαχείριση.

Τη στιγμή που, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές  στην Βορ. Εύβοια, όπου είχαν καεί 500 χιλιάδες στρέμματα,  η αποκατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα.

Το μεγάλο μας λοιπόν πρόβλημα είναι ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. 

Εδώ και ένα χρόνο, καταργήθηκε  ο φορέας διαχείρισης του δάσους της Δαδιάς  και  η ευθύνη πήγε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όμως είναι διαφορετικό πράγμα να είσαι εκεί και διαφορετικό  να παίρνεις αποφάσεις από την Αθήνα.

Έχουμε μπροστά μας μια σειρά από ερωτήματα που σαν συντεταγμένη πολιτεία και σαν πολιτικά κόμματα  οφείλουμε να απαντήσουμε:

  • Χρησιμοποιούμε drones για την έγκαιρη προειδοποίηση και πρόληψη της πυρκαγιάς;
  • Χρησιμοποιούμε κάμερες μέσα στα δάση για την παρακολούθηση;
  • Είναι σωστό να μη χρησιμοποιούμε τις γνώσεις των ντόπιων κατοίκων και να προβαίνουμε συλλήβδην σε εκκενώσεις περιοχών, μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθεί η Κυβέρνηση;
  • Έχουν παρθεί αποφάσεις για τις διαδικασίες που θα προβλέπουν τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση αλλά και στην εκκένωση των περιοχών;
  • Τι μπορούμε να πούμε στον άνθρωπο που για τρίτη φορά κάηκε το σπίτι του και  αυτοκτόνησε;

Η κριτική μας λοιπόν εστιάζεται στον τρόπο που αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση η Κυβέρνηση, δηλαδή αποκλειστικά  ως επικοινωνιακό ζήτημα.

Ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά ουσιαστικά το Μάιο, η συζήτηση και ο σχεδιασμός  θα έπρεπε να ξεκινά από το Δεκέμβρη…»

Για τις αλλαγές στο καθεστώς των επικουρικών συντάξεων 

«… Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρξε συγκεκριμένη κατεύθυνση, τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων να πηγαίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτή η οργανωμένη κλοπή που έγινε δύο και τρεις φορές στο παρελθόν, και ιδιαίτερα στο πρώην ΙΚΑ, ουδέποτε μπορεί να αναπληρωθεί.

Το κοινωνικό κράτος προϋποθέτει  ότι πρέπει να υπάρχει ασφάλιση στους εργαζόμενους, να υπάρχει δημόσια υγεία, να υπάρχει καταβολή σύνταξης κλπ.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, φέρνει ως παράδειγμα χώρες με πολύ αναπτυγμένο κοινωνικό κράτος διαχρονικά, που έχουν ιδιαίτερες ιδιομορφίες (μικρός πληθυσμός, μεγάλη έκταση, μεγάλες αξίες παραγωγής κλπ.).

Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις αυτές έρχονται γιατί ουδέποτε ο κος Μητσοτάκης έχει μπει στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Κατηγορεί  τη νέα γενιά ότι ρέπει προς τη μαύρη εργασία, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν αποτελεί επιλογή  αλλά καταναγκασμό. Υπάρχει πολύς κόσμος που υποφέρει , ιδιαίτερα νέοι, που αποφοιτούν και αναγκάζονται να εργαστούν ως εργάτες, σερβιτόροι κλπ. Αυτή είναι η κατάσταση και πρέπει να την φτιάξουμε , χωρίς βέβαια υποκατώτατους μισθούς και λογικές που λένε ότι οι  ασφαλιστικές κρατήσεις των εργαζομένων, δεν αποτελούν μισθολογικό κόστος…»

Για τις επιδοτήσεις στο κόστος της ενέργειας 

«… Αυτού του είδους οι επιδοτήσεις, δεν είναι προς την πλευρά του καταναλωτή, αλλά είναι υπέρ του καρτέλ των παρόχων.

Το πρόβλημα για την Κυβέρνηση είναι ποιος τελικά θα πληρώνει και θα ενισχύει τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και όχι πως θα διαμορφώνεται μια λογική τιμή στο ρεύμα, που θα αντιστοιχείται με το εισόδημα των πολιτών.

Ποιος αποφάσισε να αντιπροσωπεύει  το φυσικό αέριο το 40% στο ενεργειακό μίγμα ( από το 25% που ήταν πριν ), με τις γνωστές συνέπειες λόγω του εξαπλασιασμού της τιμής του; Φυσικά η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Γιατί να περνά το 99,5 % του ενεργειακού κόστους, μέσα από το χρηματιστήριο της  ενέργειας, κάτι που δε συμβαίνει σε καμιά χώρα;

Γιατί να μη οριστεί ένα πλαφόν στη χοντρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος;»

Δείτε όλο το βίντεο: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)