to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:47 | 13.03.2019

πηγή: neaselida.gr

Πολιτική

Δημήτρης Πλουμπίδης: Το συγκλονιστικό σχέδιο του πατέρα του για να τον δει

Η συγκλονιστική ιστορία που είχε αφηγηθεί η Έλλη Παππά στο βιβλίο «Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο Πόλεμο και την ελληνική αριστερά» του Στέλιου Κούλογλου


Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τα πρώτα 16 ονόματα για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και μεταξύ αυτών είναι το όνομα του γιου του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Νίκου Πλουμπίδη, ο Δημήτρης Πλουμπίδης.

Η απίστευτη μαρτυρία της Έλλης Παππά

Αυτό έγινε αφορμή για να θυμηθούμε μία συγκλονιστική ιστορία που είχε αφηγηθεί η Έλλη Παππά στο βιβλίο «Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο Πόλεμο και την ελληνική αριστερά» του Στέλιου Κούλογλου. Σε αυτή την εξομολόγηση η γυναίκα του Νίκου Μπελογιάννη εξιστορεί πως ο Νίκος Πλουμπίδης είδε για πρώτη και τελευταία φορά τον γιο του, στη διάρκεια της παρανομίας.

«Ο Πλουμπίδης ήταν πολύ καλός συνωμότης. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι το τι σκέφτηκε για να καταφέρει να δει το γιο του. Ο Δημήτρης, ο γιος του, ήταν παιδάκι τότε. Ο πατέρας του δεν τον είχε δει ποτέ από την αρχή της παρανομίας. Λαχταρούσε να τον δει, έστω κι από μακριά. Έτσι ειδοποίησε τον Βρασίδα, τον αδερφό της Ιουλίας, της γυναίκας του, να φέρει το γιο του, σε ένα οικόπεδο, σε ένα άχτιστο μέρος στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Θα πηγαίναμε με ταξί μαζί με τον Πλουμπίδη προς το Θησείο και θα ανεβαίναμε τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Είχε κανονίσει να έχει ο Βρασίδας το παιδί κοντά στο δρόμο για να το δει από το αυτοκίνητο.

Μπήκαμε λοιπόν στο ταξί και εγώ ζήτησα από τον οδηγό να πηγαίνει πιο σιγά: «Για να δούμε λίγο την Ακρόπολη, επειδή ο κύριος δεν είναι από την Αθήνα». Και ο ταξιτζής πήγε σιγά. Ο Δημήτρης ήταν εκεί, σχεδόν μπροστά μας, ένα παιδάκι που κλώτσαγε μια πέτρα.. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά στη διάρκεια της παρανομίας που ο Πλουμπίδης είδε για λίγα δευτερόλεπτα κι από απόσταση το γιο του. Είναι κι αυτό μία μόνο ωχρή εικόνα εκείνης της παρανομίας που ήταν σκληρότατη.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)