to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 18.02.2017

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Το Grexit είναι έξω από το τραπέζι - Όποιος το επικαλείται βλάπτει το σύνολο της Ευρωζώνης

Για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, την πορεία των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης με τους θεσμούς, καθώς και το ρόλο του ΔΝΤ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, μίλησε στη γερμανική εφημερίδα «Taz», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Η γερμανική εφημερίδα «Taz» φιλοξενεί συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημειώνει πως «ο λόγος για την καθυστέρηση είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας», τονίζοντας ότι «είμαστε αντιμέτωποι με μια παράλογη κατάσταση, όπου ο κ. Σόιμπλε θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά απορρίπτει κάθε συμβιβασμό μαζί του».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγκη εξεύρεσης μιας μακροπρόθεσμης λύσης για την Ελλάδα, υπογραμμίζει πως «η μόνη λύση θα ήταν η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε μια πορεία ανάπτυξης και να εξαλειφθούν οι αιώνιες αμαρτίες σε αυτή τη χώρα, όπως οι πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή».

Αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι Ευρωβουλευτές τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν τους περισσότερους φίλους εδώ στο Στρασβούργο σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Κ. Παπαδημούλη, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται και πάλι σε αδιέξοδο. Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει φτάσει, και μάλιστα έχει ξεπεράσει, τους συμφωνημένους στόχους. Ο λόγος για την καθυστέρηση είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι ενώ το ΔΝΤ καλεί για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών στέκεται ενάντια σε αυτό. Είμαστε αντιμέτωποι με μια παράλογη κατάσταση, στην οποία ο κ. Σόιμπλε θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά απορρίπτει κάθε συμβιβασμό μαζί του.

Οι πιστωτές υποστηρίζουν ότι ο στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί το ήδη υποσχεθέν από την ελληνική πλευρά.

Η καλύτερη απάντηση προέρχεται από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, ο οποίος σημειώνει πως οι Έλληνες έκαναν τις περισσότερες θυσίες και εφάρμοσαν τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσε να κάνει κάποιο κράτος-μέλος.

Ανησυχείτε ότι ο συμβιβασμός μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ  οδεύει εις βάρος της Ελλάδας;

Αν θέλουμε πραγματικά μια συμβιβαστική λύση, πρέπει όλες οι πλευρές να μετακινηθούν από την αρχική τους θέση. Με αυτή την έννοια, ελπίζω αρκετά σε έναν "λευκό καπνό" κατά τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Ποια είναι μια μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να μην κυλάει διαρκώς από δόση σε δόση;

Η μόνη λύση θα ήταν η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε μια πορεία ανάπτυξης. Και να εξαλειφθούν οι αιώνιες αμαρτίες σε αυτή τη χώρα: Οι πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο, έτσι ώστε η Ελλάδα να προσφέρει καλύτερα προϊόντα και να είναι φιλική προς τους επενδυτές. Ακόμα και εάν εν μια νυκτί όλα τα χρέη διαγράφονταν, δεν θα έχουμε τίποτα από τα παραπάνω, αν δεν εκσυγχρονίσουμε το ελληνικό κράτος και αν δεν ανοίξουμε την οικονομία προς τα έξω.

Είναι ένα Grexit τελικά εκτός τραπεζιού;

Το Grexit είναι έξω από το τραπέζι. Όποιος επικαλείται το ζήτημα, όχι μόνο βλάπτει την Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της Ευρωζώνης.

Επίσης στην Αθήνα κάποιοι βουλευτές της Κυβέρνησης έχουν εκφραστεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

Σας το λέω ξεκάθαρα: Κανένα μέλος της κυβέρνησης και κανένας πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφιλιώνεται με την ιδέα του Grexit. Θέλουμε επιτέλους να αφήσουμε τα πακέτα διάσωσης πίσω μας. Η παρούσα κρίση θα ήταν «παιχνιδάκι» σε σύγκριση με αυτή που θα ακολουθούσε μετά από ένα Grexit.

Με τι διάθεση αντιμετωπίζει την απάντησή σας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ενδεχομένως με δυσπιστία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;

Επί του παρόντος, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν τους περισσότερους φίλους εδώ στο Στρασβούργο, σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι θα ήταν προς το συμφέρον τους να βοηθήσουν την Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)