to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δημήτρης Μάρδας: Οι φορολογικοί «παράδεισοι» διευρύνουν τις παγκόσμιες ανισότητες

Ερωτήματα προς διερεύνηση σχετικά με την κ. Μητσοτάκη: η Eterna Μanagement με έδρα τα Κέιμαν απουσιάζει από το βιογραφικό της


«Η ύπαρξη των φορολογικών παραδείσων είναι σύμφυτη με τον σύγχρονο καπιταλισμό στην πιο στρεβλή -ή χυδαία κατ’ άλλους- έκφρασή του» τονίζει ο Δ. Μάρδας μιλώντας στην «Αυγή» για τις αποκαλύψεις των Paradise Papers. Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τους φορολογικούς «παραδείσους» και τις off shore «σκληρό μηχανισμό» που «αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες» και εκτιμά ότι ως παγκόσμιο φαινόμενο «μόνο με διεθνή συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Όσον αφορά την εμπλοκή της Μ. Μητσοτάκη στην υπόθεση, ο Δ. Μάρδας παρατηρεί ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά και να φαίνεται» και υπογραμμίζει ότι υπάρχουν διάφορα ερωτήματα προς διερεύνηση, όπως το γιατί απουσιάζει από το βιογραφικό της συζύγου του προέδρου της Ν.Δ. η Eterna Management με έδρα τα Νησιά Κέιμαν.

Παράλληλα ο Δ. Μάρδας επισημαίνει ότι, για να υπάρξει η θεαματική άνοδος της παραγωγής που χρειάζεται η χώρα μας, «η κυβέρνηση χρειάζεται πρωτόγνωρες ταχύτητες, ευελιξία, συγκρούσεις με κάθε κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα στα τάρταρα», αλλά και «αυτοκριτική που θα διορθώνει άμεσα τις όποιες αδυναμίες των νέων πολιτικών».

* Ποια είναι η άποψή σας για τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers; Τι αίσθηση σας δημιουργεί η παρουσία όλων αυτών των «ηχηρών» ονομάτων στις λίστες των off shore;

Οι αποκαλύψεις για τα Paradise Papers επιβεβαιώνουν και αποδεικνύουν ότι το νέο αυτό σκάνδαλο δείχνει γι’ άλλη μια φορά ότι ορισμένες εταιρείες και εύποροι άνθρωποι της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να μην πληρώσουν φόρους. Τα παραπάνω είναι μέρος δήλωσης του επιτρόπου κ. Μοσκοβισί. Αυτή η θέση αρκεί ως απάντηση σε όσους βιώνουν αυταπάτες στο συγκεκριμένο θέμα.

* Ποια είναι η χρησιμότητα και η λειτουργία των φορολογικών παραδείσων στον σύγχρονο καπιταλισμό;

Η ύπαρξη των φορολογικών παραδείσων είναι σύμφυτη με τον σύγχρονο καπιταλισμό στην πιο στρεβλή -ή χυδαία κατ’ άλλους έκφρασή του. Πρόκειται, στη μορφή που οδηγεί σε αποκρύψεις εισοδημάτων, για έναν σκληρό μηχανισμό, ο οποίος αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες.

* Οι φορολογικοί παράδεισοι και οι off shore μπορούν να καταπολεμηθούν; Πώς μπορούν να αντιδράσουν κράτη όπως η Ελλάδα σε αυτού του τύπου τη φοροδιαφυγή;

Η ιστορία της δημιουργίας αλλά και η ύπαρξή τους για τόσα χρόνια έχει καταδείξει ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ως τέτοιο μόνο με διεθνή συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η Ελλάδα έχει πικρή πείρα, καθώς μια από τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση ήταν, πλην της αδιαφανούς δράσης μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τις δυνάμεις εκείνες που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου μηχανισμού φορολογικής απάτης. Και φυσικά να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για την καταπολέμηση όμως του φαινομένου είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία και σε αυτή την κατεύθυνση η Επιτροπή της Ε.Ε. μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο.

* Πώς σχολιάζετε τη στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της εμπλοκής της συζύγου του προέδρου της Ν.Δ. στην υπόθεση;

Καταρχάς το ρητό που αναφέρει ότι «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται» δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πέραν αυτού, όμως, εδώ τίθενται διάφορα ερωτήματα προς διερεύνηση. Δηλώνει η κ. Μητσοτάκη λόγου χάρη ότι όλες οι εταιρείες που συμμετέχει είναι δηλωμένες στο βιογραφικό της σημείωμα. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Στο βιογραφικό της σημειώνεται μια εταιρεία, η Eterna Capital Advisors Sarl με έδρα την Ελβετία, ενώ η Eterna Management με έδρα τα Κέιμαν απουσιάζει.

Δεύτερο ζήτημα. Και στην Ευρώπη υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι, όπως τα νησιά Τζέρσεϊ, το Λουξεμβούργο κ.λπ. Γιατί προτιμούνται από Ευρωπαίους πολίτες τα Κέιμαν; Η διαφορά ανάμεσα στα Κέιμαν και την Ευρώπη είναι μία. Το θεσμικό καθεστώς, βάσει διεθνών συμφωνιών, που θωρακίζει τις οικονομίες στην Ε.Ε. από την απειλή του μαύρου χρήματος είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των εν λόγω νησιών.

* Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια. Τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες σε πρακτικό επίπεδο από τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων;

Η έξοδος από την κρίση και τα Μνημόνια, σε συνδυασμό με υψηλή αύξηση της παραγωγής, σημαίνει καλύτερες μέρες για τους πολίτες και ιδιαίτερα για εκείνες τις κατηγορίες που επλήγησαν περισσότερο και «σήκωσαν» τα περισσότερα βάρη. Η απεξάρτηση από τον ασφυκτικό κλοιό της μνημονιακής πολιτικής θα μας δώσει τη δυνατότητα να ασκήσουμε μια άλλη πολιτική.

Βέβαια μην ξεχνάμε ότι η χώρα, όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, βρίσκεται σε ένα καθεστώς πολυμερούς εποπτείας από το 1993 και μετά ως προς τα ελλείμματα, τα χρέη κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι περίοδοι ευδαιμονισμού, όμοιες με αυτούς που ζήσαμε πριν από το 2009, από όταν οι κυβερνήσεις δανείζονταν για να μοιράζουν χρήματα με σκοπό την επανεκλογή τους και μόνο, εκφράζουν μια πραγματικότητα άλλης χώρας άλλου πλανήτη!

Για να έχουμε όμως θεαματική άνοδο της παραγωγής, η κυβέρνηση χρειάζεται πρωτόγνωρες ταχύτητες, ευελιξία, συγκρούσεις με κάθε κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα στα τάρταρα και αυτοκριτική που θα διορθώνει άμεσα τις όποιες αδυναμίες των νέων πολιτικών τολμήσαμε εμείς να προωθήσουμε. Τέτοιες αφορούν τη δεύτερη ευκαιρία που δίνουμε στους πτωχεύσαντες επιχειρηματίες, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια κ.ά.

Η αυτοκριτική είναι κύριο συστατικό μιας ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης και κύριος παράγοντας που οδηγεί σε ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές πολιτικές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)