to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 18.06.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Δημήτρης Καραντζάς - Φοίβος Δεληβοριάς: Η κακοποίηση είναι συλλογική ευθύνη, ως εδώ με τις γυναικοκτονίες

Μεγάλες στιγμές της επιθεώρησης σε μια άλλη ανάγνωση της Ιστορίας, με στοχασμό και άφθονο γέλιο στο θέατρο Βεάκειο μέχρι τις 25 Ιουλίου


“Διακόσια χρόνια κουκούλωμα της κακοποίησης των γυναικών, να αναγνωριστεί η γυναικοκτονία επισήμως στο νομικό σύστημα και να έχει ειδικές ποινές, φτάνει πια” είπαν σήμερα στο Κόκκινο με μια φωνή, ο Δημήτρης Καραντζάς και ο Φοίβος Δεληβοριάς που μίλησαν στην Ευγενία Λουπάκη.

Αφορμή για τη συζήτηση ήταν η επιθεώρηση “1821”, που ανεβάζουν μέχρι τις 25 Ιουλίου στο Βεάκειο, μ’ ένα καταπληκτικό επιτελείο ηθοποιών, συνομιλώντας με το “ένδοξο παρελθόν” μας με όρους ουσιαστικής ελευθερίας και υψηλού επιπέδου σάτιρας.

“Η επιθεώρηση είχε κακοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο Φοίβος Δεληβοριάς, αλλά εμείς με τον Δημήτρη κοιτάξαμε πίσω στα χρόνια του Ελεύθερου Θεάτρου και προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με αλογόκριτο χιούμορ για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Ηταν και για μας και για τους ηθοποιούς η μεγάλη Έξοδος μετά τον εγκλεισμό και ήταν λυτρωτικό”

“Αυτή η ιστορία της μοναδικότητας του Ελληνα και του κουκουλώματος των φοβερών πλευρών μας όπως η κακοποίηση των γυναικών, συμπτώματα που δυστυχώς μένουν σταθερά στο χρόνο, μας απασχόλησαν πολύ και αποτυπώνονται ιδιαίτερα στο νούμερο που έγραψε η Λένα Κιτσοπούλου “οταν πήγα να πάρω μέρος στον επαναστατικό αγώνα”, όπου παρουσιάζεται και ο ολέθριος ρόλος των ΜΜΕ που ζητάνε αίμα” τόνισε ο Δημήτρης Καραντζάς.

Και οι δύο γνωστοί καλλιτέχνες αναφέρθηκαν με θυμό στις δηλώσεις του γνωστού προκλητικού συνδικαλιστή της αστυνομίας Στ. Μπαλάσκα, που περίπου έδωσε “οδηγίες” στους γυναικοκτόνους να ομολογούν αμέσως στην Αστυνομία για να “μην περάσουν τη ζωή τους στη φυλακή”. Και ζήτησαν να πάψει το κουκούλωμα και ν’ αναγνωριστεί η γυναικοκτονία ως ειδική κατηγορία εγκλήματος με ειδικές ποινές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)