to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 27.02.2016

Πολιτική

Δημήτρης Γάκης στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής: «Νησιωτικός Χάρτης Ανάπτυξης για το Αιγαίο»

Για τους στρατηγικούς στόχους ενός «Χάρτη Νησιωτικής Ανάπτυξης» στο Αιγαίο, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, Δημήτρης Γάκης, στη συζήτηση για την αναπτυξιακή προοπτική του Νοτίου Αιγαίου, την Πέμπτη 25.02.16 στη Βουλή.


Το Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την περίοδο 2015-2019, παρουσίασε στην Επιτροπή Περιφερειών ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γεώργιος Χατζημάρκος. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Σταθάκης, που αναφέρθηκε στους κύριους αναπτυξιακούς άξονες των Ελληνικών Περιφερειών και έθεσε τις κυβερνητικές προτεραιότητες για μια στοχευμένη νησιωτική πολιτική, ενός Αναπτυξιακού Σχεδίου που «θα αντιμετωπίζει υπαρκτά προβλήματα των νησιών και θα δημιουργεί και το πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων που πρέπει να καλυφθούν».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στη ομιλία του αναφέρθηκε σε δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν το Αιγαίο: Στο αναπτυξιακό/οικονομικό και στο προσφυγικό.

«Είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν άμεσα οι θεσμοί χάραξης περιφερειακής πολιτικής για την υλοποίηση ώριμων αναπτυξιακών έργων και σε δράσεις «νησιωτικότητας». Τόσο σε θεσμικό όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο (μέσα από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, το νέο αναπτυξιακό νόμο, όσο και στην υλοποίηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τη διαδικασία για την εκτέλεση μεγάλων έργων και θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας).

Ειδικά για τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Δημήτρης Γάκης κατέθεσε τη δική του πρόταση αναπτυξιακής πολιτικής που λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής μας περιφέρειας αλλά και τις ανάγκες που προκύπτουν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Είναι θετική συγκυρία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα, σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών, που αναγνωρίζει την σπουδαιότητα της παροχής στήριξης στις νησιωτικές περιοχές και καλεί την Επιτροπή, να καταρτίσει ένα Στρατηγικό Πλαίσιο της Ε.Ε. για τα νησιά, να αναλάβει δράσεις για την αντιμετώπιση των μοναδικών δυσκολιών λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στις νότιες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης. Μας δίνεται μία ευκαιρία, ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι Περιφερειακοί και Εθνικοί Φορείς, για να διευκολύνουν τους εμπλεκόμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε το ψήφισμα αυτό να γίνει πράξη», είπε ο Δημήτρης Γάκης.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, επεσήμανε ότι «τώρα είναι η ώρα για μια ουσιαστική και τεκμηριωμένη δράση, προς όφελος των Περιφερειών, προς όφελος των νησιωτών. Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική χρονική στιγμή για τη χώρα, τόσο σε επίπεδο ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων που έχουμε δεσμευτεί με την Συμφωνία με τους Θεσμούς, όσο και στην υλοποίηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Χρειάζεται έγκαιρα ενημέρωση και μεταφορά τεχνογνωσίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά, επίσης, θα πρέπει η Κυβέρνηση, να λάβει υπόψιν τις γεωγραφικές και δημογραφικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας, στον νέο Αναπτυξιακό νόμο που θα καταθέσει στη Βουλή».

Ο Δημήτρης Γάκης, με την ευκαιρία της συζήτησης, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να παραστούν στη ειδική εκδήλωση, που διοργανώνεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα (02.03.16), που αφορά «την ιστορία της Δωδεκανήσου και τις αναπτυξιακές προκλήσεις του σήμερα, τις προσδοκίες αλλά και τις προοπτικές για το μέλλον που οραματίζεται ο δωδεκανησιακός λαός, εμπνευσμένος από την ιστορική πορεία της ενσωμάτωσης».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Δημήτρης Γάκης, έκανε εκτενή αναφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, που αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα της εποχής μας και βιώνουν έντονα οι νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου.

«Η αντιμετώπιση του προσφυγικού θα γίνει συλλογικά, με ευρωπαϊκή λύση. Η ελληνική κοινωνία – ειδικά στη Δωδεκάνησο και στα άλλα ακριτικά νησιά του Αιγαίου – επιδεικνύει σημαντικό έργο σε αυτή την κατεύθυνση, που αποτελεί παράδειγμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για όλη την Ευρώπη», τόνισε ο βουλευτή, υπογραμμίζοντας την προσφορά όλων των ανθρώπων του Νοτίου Αιγαίου και τη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο με τη λειτουργία κατάλληλα οργανωμένων χώρων υποδοχής, όσο και με τις πρωτοβουλίες που στηρίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της ανάδειξης του προσφυγικού προβλήματος σε διεθνές επίπεδο (όπως, είναι η διοργάνωση της έκθεσης έργων Ελλήνων γελοιογράφων για το προσφυγικό).

Κλείνοντας την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση, ο Δημήτρης Γάκης τόνισε: «Για να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, πρέπει να επενδύσουμε στην εξωστρέφεια, να εκμεταλλευτούμε το μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό της περιφέρειας, της χώρας, και να επενδύσουμε σε υψηλής προστιθέμενης αξίας επενδύσεις. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.τ.λ., για ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και ιδιαίτερα, για την νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Σε αυτό θέλουμε να συμβάλει η συζήτησή μας, δηλαδή, στην διαδικασία εξάλειψης των περιφερειακών ανισοτήτων, με επιχειρήματα και στηρίγματα στις Περιφερειακές Αρχές, για το δικό τους αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο, που στοχεύουν, στην επιτάχυνση των ενεργειών, για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της απασχόλησης.

Φυσικά, θεωρούμε αυτονόητο, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και παροχή τεχνικής βοήθειας, πόρων και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και στις Περιφέρειες αλλά και στους νησιωτικούς Δήμους, που δίπλα στα μόνιμα προβλήματά τους αντιμετωπίζουν την όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης του προσφυγικού προβλήματος»

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)