to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 17.02.2014

Πολιτική

ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ για το αιφνιδιαστικό λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ

Για «απορρύθμιση» κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ, «ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», μετά το το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, βλέπει ο Περισσός


Πυρά από ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ εναντίον της μνημονιακής συγκυβέρνησης για το λουκέτο - εξπρές στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (διαβάστε αναλυτικά για τις κινητοποιήσεις περιφρούρησης). «Καλούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αντιπαρατεθεί βίαια στις προσπάθειες προστασίας και λειτουργίας των δημόσιων δομών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ» αναφέρει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ και «δεσμεύεται πως από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι, η επαναλειτουργία όλων των πολυιατρείων με όλους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους σε αυτά ,για να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση και η δυνατότητα πρόσβασης όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας».

ΔΗΜΑΡ: Πρόκειται για απορρύθμιση 

«Η μεταρρύθμιση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα. Το κλείσιμο ωστόσο των μονάδων του ΕΟΠΠΥ δεν είναι μεταρρύθμιση. Είναι απορρύθμιση, που υπονομεύει εκ των πραγμάτων τις όποιες προοπτικές για την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου» σχολιάζει η Αγ. Κωνσταντίνου και επαναλαμβάνει ότι «ο νόμος του Υπουργείου Υγείας λειτουργεί διαλυτικά για τις υπάρχουσες υπηρεσίες και διογκώνει τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η κρίση στο χώρο της υγείας».

ΚΚΕ: Υπηρετεί την ενίσχυση των ιδιωτών

«Οι λαϊκές οικογένειες, οι ασθενείς δεν πρέπει να πιστέψουν τα ψέματα της κυβέρνησης, ότι το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί αναγκαίο προσωρινό μέτρο, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο για την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ, που δήθεν θα λύσει τις ανάγκες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των υπηρεσιών πρόληψης», αναφέρει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Προσθέτει δε, ότι αυτό που θα προκύψει μετά το άνοιγμα των πολυϊατρείων και την λειτουργία του νέου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα είναι:

• Λιγότερες υγειονομικές μονάδες με λιγότερους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς και με λιγότερα εργαστήρια.

• Ακόμα λιγότερες δωρεάν παροχές με το περιορισμένο «βασικό πακέτο» του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς για την αγορά υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το ΚΚΕ αναφέρει πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ αποτελεί μέρος των συνολικότερων αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, υπηρετώντας την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Επισημαίνει επίσης ότι το σχέδιο συμβάλλει στην διαμόρφωση εργαζομένων που θα στοιχίζουν ακόμα πιο φθηνά στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο κράτος τους, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα στην υγεία για την ανταγωνιστικότητα και την καπιταλιστική ανάπτυξη.

«Γι' αυτό έχει την πλήρη στήριξη της ΕΕ και του κεφαλαίου» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ στην οποία προστίθεται ότι το κόμμα στηρίζει τους αγώνες του λαού και των εργαζόμενων υγειονομικών για να μην κλείσει καμία υγειονομική μονάδα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να εμποδιστούν και να ανατραπούν τα μέτρα της κυβέρνησης και κάθε παραλλαγή τους που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα στην υγεία και στην ανταποδοτικότητα της παροχής υπηρεσιών, για να έχει όλος ο λαός, χωρίς εξαιρέσεις, πλήρη και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το ΚΚΕ τονίζει, ότι το εργατικό κίνημα και η λαϊκή συμμαχία έχουν συμφέρον και δικαίωμα να κλείσουν το δρόμο στην πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη του λαϊκού συστήματος υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με ανοιχτή πρόσβαση σε όλο τον λαό, με δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας, με πλήρη αξιοποίηση όλου του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και όλων των σύγχρονων τεχνικών μέσων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)