to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 07.05.2020

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Πολύ κατώτερα των αναγκών της κοινωνίας τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση

«Έχει σημασία αν θα είναι 2%, 4,7% ή 9,7% και πάνω η ύφεση, γιατί ανάλογα θα πρέπει να είναι και τα μέτρα που θα παρθούν. Το περίεργο είναι ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι τα ίδια για κάθε πρόβλεψη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημ. Βίτσας μιλώντας στην εκπομπή Kontra24


Ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε μεταξύ άλλων, σχετικά και με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το μέγεθος της ύφεσης :

Έχει σημασία αν θα είναι 2%, 4,7% ή 9,7% και πάνω γιατί ανάλογα θα πρέπει να είναι και τα μέτρα που θα παρθούν. Το περίεργο είναι ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι τα ίδια για κάθε πρόβλεψη.

Όπως αναδείξαμε στην Bουλή αυτά τα μέτρα είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η γνώμη μας είναι ότι υπάρχουν ειδικοί λόγοι για την Ελλάδα ,που πρέπει να παρθούν τα μέτρα μπροστά. Στην πρώτη φάση στην χώρα μας θα υπάρξει βουτιά στην οικονομία, μεγάλη αύξηση της ανεργίας, μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και λόγω του τουρισμού, πρόβλημα στο να ανοίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στο χώρο της εστίασης που κάποιες δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν καν.

Έχει λοιπόν σημασία να ανοίξουμε ένα κύκλο στην οικονομία αυτή την περίοδο, που θα έχει να κάνει με την διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων από την μια μεριά, και να κινείται στα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης δηλαδή σε ποσοστό από 75%-100% και όχι με τα 800 ευρώ για 45 ημέρες κλπ που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Να δοθούν τα 3,6 δις ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς επιστροφή μαζί με μια σειρά πρόσθετα μέτρα που αφορούν την φορολογία , την δυνατότητα δανειοδότησης κλπ.

Η χθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες, ανέδειξε τα προβλήματα αλλά δεν έδωσε λύσεις.
Δεν πρέπει λοιπόν να κάνουμε τους προφήτες αλλά να πάρουμε μέτρα ώστε να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις και οι προφητείες, μειώνοντας τις επιπτώσεις μέχρι το τέλος του 2020 και το 2021 να τις αντιμετωπίσεις με καλύτερους όρους.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν υπόψη ότι θα είναι μειωμένα τα δημόσια έσοδα και ο κύκλος της οικονομίας θα είναι μικρότερος. Γι’αυτό μιλάμε για 26 δισ.  ευρώ τώρα.


Υπάρχουν τα διαθέσιμα, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι από το ΄΄μαξιλάρι΄΄ που είχαμε εξασφαλίσει εμείς καθώς και τα Ενωσιακά προγράμματα που αν αθροισθούν μας κάνουν περίπου 40 δισ. και μάλιστα διαθέσιμα για το 2020.

Εντύπωση προκαλεί ο ισχυρισμός του κου Σταϊκούρα ότι τα 26 δισ. που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο ενώ τα 24 δισ. που προτείνει η ΝΔ θα σώσουν την Ελλάδα, η ύφεση θα είναι 4,7% και θα μας οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

Η πρότασή μας είναι απόλυτα κοστολογημένη. 7 δισ. για μισθούς, 3,6 δισ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ.

Όλοι συμφωνήσαμε στο πρόγραμμα «Μένουμε στο σπίτι» ώστε να περιορίσουμε την μεταδοτικότητα του ιού, να ΄΄αγοράσουμε ΄΄χρόνο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου συστήματος υγείας , να υπάρξει χρόνος ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες πρόνοιας , να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία και το εμβόλιο .

Είναι άλλο πράγμα λοιπόν να είσαι 2 μέτρα μέσα στο πηγάδι και άλλο να βρίσκεσαι στον πάτο.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν στη ΝΔ είναι καλοί ή κακοί άνθρωποι αλλά το είδος της πολιτικής που ακολουθείται.
Η πολιτική της λοιπόν είναι κακή.

Η 13η σύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδόθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Το ίδιο έγινε με όλα τα προνοιακά επιδόματα. Αυτό προκάλεσε μείωση εισοδημάτων στον κόσμο.
Το γεγονός ότι εξαιρούνται της δυνατότητας δανειοδότησης όλοι αυτοί που είναι στις λίστες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ αποτελεί κεντρικό πρόβλημα.

Η προστατευτική μάσκα έφτασε το 1 ευρώ ενώ κόστιζε 0,20 και η λεγόμενη ελεύθερη αγορά , αντί να ρυθμίσει, επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Παράλληλα υπάρχουν καταστάσεις με ΄΄οσμή΄΄ σκανδάλου όπως η υπόθεση με τα ΚΕΚ , η αγορά μασκών στην 6η ΥΠΕ με προκλητικές τιμές κλπ.

Συγχρόνως σε χώρους όπως οι δομές προσφύγων , τα κέντρα φιλοξενίας , οι φυλακές κυριαρχεί η θεωρεία της ανοσίας της αγέλης.
Δεν φτάνει μόνο να αυξάνεται ο αριθμός των ΜΕΘ αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη επάνδρωσή τους με το κατάλληλο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό.
Συνεπώς , δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά να είμαστε σε εγρήγορση.

Η Ελλάδα έχει την ιδιομορφία ότι μπαίνει στην υγειονομική και οικονομική κρίση εξαιτίας του κορονοϊού , βγαίνοντας από την προηγούμενη κρίση και μόλις το 2018 βγήκε από τα μνημόνια. Το θετικό είναι ότι το κόμμα που κυβέρνησε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα από το προηγούμενο διάστημα.

Η διαφθορά ήταν ένα από τα στοιχεία που έφεραν την χρεωκοπία της χώρας μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια οικονομία μηδενική, έφτιαξε απόθεμα , έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο και την οδήγησε σε μία μικρή έστω ανάπτυξη και ανάκαμψη.

Αντίθετα , το πρώτο 10μηνο της ΝΔ δεν είδαμε ανάλογη πορεία.
Η μεγάλη πίκρα της ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε 4,5 χρόνια σε αντίθεση με την αντίληψή της ότι η χώρα τους ανήκει. Η χώρα ανήκει σε όλους μας.

Εμείς θέλουμε η συζήτηση να γίνεται πάνω σε πολιτικά προγράμματα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι για τα κακώς κείμενα δεν θα σηκώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και καταγγελίας.

Είχαμε κάνει όμως μια συμφωνία που προέβλεπε ότι η Βουλή θα λειτουργήσει με την ελάχιστη σύνθεση, ακριβώς για να νομοθετεί και να νομιμοποιεί κατά μια έννοια μέτρα που αφορούν την πανδημία του κορονοϊού. Η ΝΔ έρχεται και σπάει αυτή τη συμφωνία φέρνοντας με λειψή σύνθεση της Βουλής και με απόφαση του προεδρείου και με παράτυπες διαδικασίες, σοβαρότατα νομοσχέδια όπως αυτό το αντιπεριβαντολλογικό.

Θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα θερινά τμήματα της Βουλής τα οποία έχουν όλα τα δικαιώματα της ολομέλειας.

Εμείς αποχωρήσαμε για δύο λόγους. Ο ένας ήταν ο διαδικαστικός που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κοινοβουλευτική δημοκρατία και ο άλλος είναι το περιεχόμενο αυτό καθ’αυτό που είναι αντίθετο με το περιβάλλον και καμία επένδυση δεν πρόκειται να φέρει

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)