to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 31.12.2021

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Πεπατημένη που δεν οδηγεί πουθενά ακολουθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δυτικού Τομέα Αθηνών, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM»


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το προσφυγικό αλλά και η εγχώρια πολιτική σκηνή ήταν τα επίκεντρα της συζήτησης που είχε στα Παραπολιτικά, ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Βίτσας.

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο Δημ. Βίτσας σχολίασε: «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί μια αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή και μέσω αυτής της πολιτικής, προσπαθεί να εξάγει τόσο την εσωτερική, όσο και την εξωτερική της κρίση, μια που εμπλέκεται στρατιωτικά τουλάχιστον σε πέντε διαφορετικές χώρες( Συρία, Αζερμπαϊτζάν, κλπ).

Αυτά δεν είναι πρωτοφανή γεγονότα, αλλά είναι πρωτοφανής η οξύτητα των παρεμβάσεων από πλευράς της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας( πχ δηλώσεις Σοϊλιού κλπ).

Η επιθετική ρητορική δεν είναι τόσο αφελής όσο φαίνεται, αλλά αυτό είναι κάτι που μένει, μη γνωρίζοντας τι θα κάνει στο μέλλον κάποιος Τούρκος συνταγματάρχης  ή καπετάνιος σε μια στιγμή έντασης της κρίσης.

Αυτές τις καταστάσεις θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία. Παράλληλα, για να το συνδέσω με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν θα πρέπει να δίνουμε δικαιώματα με φαινόμενα push back , όπως μας προσάπτουν διάφοροι φορείς, η FRONTEX και ΜΚΟ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους διεθνείς κανόνες, να σέβεται το δίκαιο της θάλασσας και διαρκώς να παλεύει στα πλαίσια της Ευρώπης για την απάλειψη των αιτιών που γεννούν την μετανάστευση και την προσφυγιά.

Δεν πιστεύω ότι σε όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “αμήχανη”.

Ζούμε σε ένα κόσμο συμφερόντων και τόσο στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, όσο και σε ζητήματα επεκτατικής πολιτικής όπως αυτή της Τουρκίας, αυτά είναι που τα καθορίζουν. Είναι τεράστια τα συμφέροντα κάποιων χωρών  στην Τουρκία, όπως πχ της Γερμανίας κλπ.

Χρειάζεται λοιπόν μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή πολιτική που δυστυχώς σήμερα δεν ασκείται και η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την πεπατημένη που δεν οδηγεί πουθενά».

Σχετικά με την εσωτερική πολίτική κατάσταση ο Δημ. Βίτσας σημείωσε:  «Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του “βλέποντας και κάνοντας”, έτσι θα διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Είναι δύσκολο σε κάποιον να υπερασπιστεί μια πολιτική που δεν βασίζεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο, που μας έχει μέχρι στιγμής αφήσει 21 χιλ. νεκρούς, 36 χιλ. κρούσματα ημερησίως, με ένα ΕΣΥ στα πρόθυρα της κατάρρευσης κλπ.

Θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αναχαίτιση της πανδημίας, με την χορήγηση δωρεάν test, με ένα νέο πρόγραμμα εμβολιασμών, με την ένταξη των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ, με την εφαρμογή διατίμησης στην προμήθεια των μασκών, την παράταση του ανοίγματος των σχολείων κατά μία εβδομάδα με αλλαγή του ισχύοντος πρωτοκόλλου κλπ.

Εμείς έχουμε ζητήσει να γίνουν τώρα εκλογές, ώστε να απαλλαγεί ο τόπος από την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Θέλουμε λοιπόν το 2022 να είναι χρονιά εκλογών».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)