to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 21.10.2020

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: «..Ου μετανοείν, αλλά προνοείνχρη τον άνδρα τον σοφόν …»

«Αυτό έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν έστειλε την φρεγάτα ΄΄Νικηφόρος Φωκάς΄΄ και απέτρεψε τις Τουρκικές έρευνες το 2018»


Διαβάστε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό Σταθμό «Status 107,7Fm»:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ:

«..Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζεται να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, που θα καθορίσει με ακρίβεια τις «κόκκινες» γραμμές μας, καθώς και την τακτική και στρατηγική μας τόσο απέναντι στην Τουρκία όσο και απέναντι στην ΕΕ και τις υπόλοιπες σύμμαχες χώρες όπως οι ΗΠΑ κλπ.

Ακόμα και ο πιο κακοπροαίρετος βλέπει ότι η Τουρκία είναι η αναθεωρητική, η προκλητική και η επιθετική δύναμη στην όλη υπόθεση.

Άρα το ελάχιστο που θα πρέπει να γίνει από την ΕΕ είναι η επιβολή κυρώσεων οι οποίες θα ενεργοποιούνται κάθε φορά που η Τουρκία θα κάνει μια προκλητική κίνηση όπως είναι αυτή με το ORUCREIS.

Η ΕΕ λόγω των πολύ μεγάλων συμφερόντων κυρίως της Γερμανίαςαλλά και της Ισπανίας δεν φαίνεται να προχωρά σε κάτι τέτοιο.

Κυρίως όμως θα πρέπει, πρώτα και κύρια εμείς να πάρουμε σα χώρα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Κακά τα ψέματα σήμερα την πρωτοβουλία την έχει ο Ερντογάν, με την έννοια ότι όποτε θέλει βγάζει τα ερευνητικά πλοία και το στόλο γενικότερα και εμείς απλά απαντάμε, όπως τώρα στο Καστελόριζο.

Έχω μια ανησυχία γιατί αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται ούτε με επεισόδια, ούτε με γενικευμένες συγκρούσεις οι οποίες θα φέρουν τις δύο χώρες πολλά χρόνια πίσω.

Η επέκταση λοιπόν των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης αλλά και στην Αν. Μεσόγειο, είναι μια κίνηση η οποία θα έβαζε την Τουρκία να απαντά και την ΕΕ να στέκεται απέναντι σε αυτό το ερώτημα που θα οδηγούσε τα πράγματα σε ένα διάλογο επί συγκεκριμένων θεμάτων , σαν αυτόν του κου Δένδια με τον κο Ράμα, ώστε να συνταχθεί ένα συνυποσχετικό για να πάμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Δεν νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε  είναι  να κλιμακώσουμε και να πιθανολογήσουμε  μια σύγκρουση, αλλά να καταστήσουμε σαφή τη θέση μας  ότι δεν φοβόμαστε ακόμα και μια ένοπλη σύγκρουση όταν πρόκειται για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η βασική  διαφωνία μας με την κυβέρνηση είναι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως τουλάχιστον αυτά εκφράστηκαν από τον κο Γεραπετρίτη τις προάλλες, που μίλησε για κόκκινη γραμμή στα 6 μίλια.

Όπως και να το κάνουμε, οι Τούρκοι από την πλευρά τους, τόσο ο κος Ερντογάν όσο και οι κοι Ακάρ και Τσαβούσογλου βρίσκουν και κάνουν ότι κάνουν.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα έξυπνος για να καταλάβει ότι οι Τούρκοι συνεχώς θα επανέρχονται .

Το ότι το ORUCREISβρέθηκε στα 9 μίλια από το Καστελόριζο, τουλάχιστον με αυτά που έγιναν μέχρι τώρα γνωστά, σημαίνει ότι έγινε προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας το Καστελόριζο  να ΄΄γκριζαριστεί΄΄.

Η ενδεχόμενη άσκηση vetoαπό την πλευρά μας σε αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ, αποτελεί μια συγκεκριμένη τακτική και στρατηγική που θα πρέπει να εξεταστεί.

Θα σηματοδοτούσε ότι απέναντι σε μια λογική που ορίζει ότι  η κάθε χώρα της ΕΕ κοιτάζει το δικό της συμφέρον μεμονωμένα και όχι το συνολικό Ευρωπαϊκό συμφέρον και εμείς κοιτάμε το δικό μας.

Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, όπως στο παρελθόν από την πλευρά της  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε κάνει σε ζητήματα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, τότε θα αναγκασθούν να συζητήσουν σοβαρά το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων.

Χρειάζεται να υπάρχει ένας κατάλογο μέτρων τα οποία ανά πάσα στιγμή θα ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που η Τουρκία θα προκαλεί.

‘Ότι άλλο γίνεται, αποτελεί αυτό που λέμε… «τσάι και συμπάθεια» αλλά δεν οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα.

«..Ου μετανοείν, αλλά προνοείνχρη τον άνδρα τον σοφόν …»έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Αυτό έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν έστειλε την φρεγάτα ΄΄Νικηφόρος Φωκάς΄΄ και απέτρεψε τις Τουρκικές έρευνες το 2018.

Είχε τις πληροφορίες, τις επεξεργάστηκε σωστά και προχώρησε σε ανάλογες αποτρεπτικές ενέργειες.

Και σήμερα θα βρίσκαμε τρόπο να εμποδιστούν ανάλογες ενέργειες από την Τουρκία.

Δεν λείπουν οι γνώσεις, το πατριωτικό αίσθημα και η παλληκαριά από τους στρατηγούς τους  ναυάρχους και  τους πτεράρχους  που χειρίζονται σήμερα τα ζητήματα της εθνικής μας άμυνας, ώστε αν χρειαστεί να εμποδίσουν το κάθε ORUCREISνα εισέλθει στα χωρικά μας ύδατα.

Κάθε στιγμή αναλύεις τα γεγονότα , βλέπεις τι συμφέρει και καθορίζεις ανάλογα τις κινήσεις σου.

Κανείς δεν είναι στο μυαλό του Ερντογάν παρόλο που οι Τούρκοι πάντα λένε τι ακριβώς επιδιώκουν.

Μέσα στις σκέψεις του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία είναι και οι προεδρικές εκλογές του 2023.

Η φιλοδοξία του Ερντογάν είναι να πάει ως πρόεδρος της Τουρκίας έως το 2028.

Συγχρόνως υπάρχει και η σημερινή κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα, τη στιγμή που εξακολουθεί να δαπανά τεράστια ποσά σε εξοπλισμούς.

Ενώ όμως έχει ανοίξει μέτωπα σε όλη τη Μεσόγειο, κατά κύριο λόγο πολεμά με μισθοφόρους.

Φέρετρα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα δεν φτάνουν.

Κάτι τέτοιο όμως, δεν μπορεί να γίνει  με την Ελλάδα.

Μακριά από εμάς βέβαια κάθε σκέψη που θα οδηγούσε σε σύγκρουση, παρόλο που «..της λευτεριάς το τίμημα δεν μετριέται με το στρέμμα…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)