to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:24 | 20.02.2017

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Όχι στον απομονωτισμό, η Αριστερά να διαμορφώσει ενιαία πολιτική στόχευση

Μια πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup πρέπει να κάνει σαφές ότι μέσα από τη δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας, υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.


Πλέον στην Ευρώπη λένε όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή για την ασφυξία που προκαλούν στην Ελλάδα και άλλες χώρες οι υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, είναι επείγον η ευρωπαϊκή Αριστερά να διαμορφώσει ενιαία πολιτική στόχευση και να ενισχύσει την αριστερή στροφή της σοσιαλδημοκρατίας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημ. Βίτσας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στ. Σχινά.

Μια πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup πρέπει να κάνει σαφές ότι μέσα από τη δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας, υπογράμμισε ο κ. Βίτσας. «Η κυβέρνηση προτιμά τα δύσκολα, να διαπραγματεύεται όλα τα ζητήματα, παρά να περάσει αυτό στις πλάτες του λαού, αλλά και τις πλάτες της Ευρώπης».

Θα πρέπει να προκύψει ένα «σενάριο βάσης» με αυτά που θα πρέπει να γίνουν να για κλείσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να οριστούν τα επίπεδα στα οποία πρέπει να βρεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τα χρόνια μετά το 2018 και να αποσαφηνιστούν ορισμένα ζητήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα, λιγότερα για το 2018 και περισσότερα για το 2019 και το 2020, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας.

Τα όπλα της Ελλάδας

Η Ελλάδα διαθέτει όπλα σε αυτή την μάχη, όπως η δημοσιονομική πορεία του προγράμματος, με την συνολική υπεραπόδοση του 2016, αλλά και του πρώτου μήνα φέτος στο πρωτογενές πλεόνασμα, συνέχισε ο κ.Βίτσας. «Σαν κυβέρνηση είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και έτοιμοι, όταν κλείσει η αξιολόγηση, να κάνουμε το δικό μας μέρος», όπως είπε.

Επιπρόσθετα, υπάρχει πλέον αναγνώριση της προσπάθειας από τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών. Πλέον, η Ελλάδα αναμένει από το ΔΝΤ να μην κωλυσιεργεί και να πάρει σαφή θέση, αν θα συμμετάσχει ή όχι, και με ποιον τρόπο. «Σαν ευρωπαίος πολίτης, λέω ότι σήμερα η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες -και μέσα από τα παθήματά της- και τους αρχικούς μηχανισμούς για να λύνει τα προβλήματά της ... πάντα ήταν προβληματικό το ΔΝΤ να "μπαίνει" στην Ευρώπη, σε μία ανεπτυγμένη περιοχή», σημείωσε ο κ. Βίτσας. Δεδομένης της πορείας που έχουν πάρει τα πράγματα, της απουσίας σύγκλισης και αλληλεγγύης, «πρέπει οι όροι του ΔΝΤ να ισορροπούν με τις ανάγκες τις δικές μας και της Ευρώπης».

Η Ευρώπη υιοθετεί τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης που καταγράφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ.Βίτσας σημείωσε ότι η ΕΕ «έρχεται να πει αυτά που λέγαμε ως ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, ότι η υπεραπαισιοδοξία στις προβλέψεις του ΔΝΤ δημιουργεί μία ασφυκτική κατάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και αλλού».

Το πιο επείγον είναι συνολικά η Αριστερά στην Ευρώπη να διαμορφώσει μία ενιαία πολιτική στόχευση, για το «πώς θα πάμε από τον κοινωνικό ανταγωνισμό, τον νεοφιλελευθερισμό, τα μνημόνια, στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και την αλληλεγγύη», ώστε η Ευρώπη συνολικά να λειτουργεί με άλλο τρόπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. «Είναι κεντρικό θέμα, δεν το έχουμε ακόμη καταφέρει», όπως είπε ο κ.Βίτσας, σημειώνοντας μάλιστα ότι εντός της Αριστεράς προπαγανδίζεται ένας κατ' ουσίαν αντιμαρξιστικός απομονωτισμός.

Το δεύτερο είναι το πώς θα ενισχυθεί η προσπάθεια αριστερής στροφής του πλέον συγγενικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας. Τα βήματα που καταγράφονται στην Ευρώπη δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί και εδώ μία αποκόλληση από την συμμεργασία σοσιαλδημοκρατίας και νεοφιλελευθερισμού που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90. Την εκμεταλλεύτηκε η παραδοσιακή δεξιά, σε επίπεδο δικαιωμάτων και στρατηγικών και τελικά αποτέλεσε τη βάση για να βρεθούν και μέσα στη Βουλή ακροδεξιά στοιχεία, με μία ναζιστική εγκληματική οργάνωση να «μας κουνάει το δάχτυλο».

Η Αριστερά να σταματήσει να μάχεται εθνικά

«Πρέπει να λύσει η Αριστερά βασικές αντιφάσεις, όπως το γεγονός ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου δρουν παγκοσμίως και υπερεθνικά, ενώ οι δυνάμεις της εργασίας εθνικά ... είναι βλακεία να υποστηρίζονται στρατηγικές σε κάθε χώρα ξεχωριστά, στη λογική "θα νικήσουμε και μετά θα ενωθούμε ... είναι βούτυρο στο ψωμί τους, πώς μπορούν να σε πιέζουν», υπογράμμισε ο αναπλήρωτής υπουργός Άμυνας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη αριστερή στην Ευρώπη, έχει δώσει μεγάλες μάχες και έχει πετύχει πράγματα, διαμόρφωσε συνθήκες διεθνούς συμπαράστασης για να αλλάξει το τοπίο στην Ευρώπη, τόνισε ο κ.Βίτσας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)