to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 20.09.2013

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, βασική δύναμη που εγγυάται τη σταθερότητα και τη δημοκρατία»

Αποσπάσματα από συνέντευξη του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στον ραδιοσταθμο Σκάι και τον Άρη Πορτοσάλτε


Σχετικά με τη κατάσταση που διαμορφώνεται, ο Δημ. Βίτσας τόνισε πως «ο φασισμός και οι φασιστικές ιδέες, αντιμετωπίζονται σε αξιακό επίπεδο, σε κοινωνικό επίπεδο και σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής, με την έννοια ότι πρέπει να εμπεδωθούν οι αρχές της δημοκρατίας και η ελάχιστη κοινωνική συμφωνία πάνω σε έναν τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν».

Σχετικά με τις αιτίες ανάπτυξης του ναζιστικού φαινομένου,  ο Δημ. Βίτσας επισήμανε ότι «πρέπει να απαλειφθούν οι αιτίες οι οποίες φούντωσαν το ναζιστικό φαινόμενο στη χώρα. Και οι αιτίες προέρχονται από την φτωχοποίηση που επέβαλλε αυτή η βάρβαρη πολιτική λιτότητας».

«Στη μία μεριά το μνημόνιο και ο φασισμός και από την άλλη η κοινωνία και η δημοκρατία»

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου που είπε ότι «για να αντιμετωπιστεί η φτωχοποίηση  (...) δενπρέπει να εμπεδωθεί, αυτό που είπε και ο κ. Τσίπρας, η πολιτική σταθερότητα σε αυτό τον τόπο;», ο Δημ. Βίτσας απάντησε:«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από εκείνες τις δυνάμεις, εγώ θα έλεγα η βασική δύναμη που εγγυάται και  τη σταθερότητα και τη δημοκρατία. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κατασκευασμένη θεωρία των δύο άκρων, η οποία είναι κατασκευασμένη με την έννοια ότι προσπαθεί να αποδείξει ότι υπάρχουν δύο άκρα τα οποία γεννούν την ένταση. Δεν είναι αυτό. Την ένταση την γεννούν η Χρυσή Αυγή και η πολιτική της λιτότητας. Κι εμείς θεωρούμε ότι από τη μία μεριά είναι το μνημόνιο και ο φασισμός και από την άλλη μεριά είναι η κοινωνία και η δημοκρατία. Επιτρέψτε μας, εμείς να θεωρούμε ότι εμείς είμαστε από τη δεύτερη μεριά».

Περί μειοψηφικών απόψεων

Ο Αρης Πορτοσάλτε ισχυρίστηκε στη συνέχεια τα εξής: «Στα κόμματα υπάρχουν και μειοψηφικές απόψεις οι οποίες κλείνουν το μάτι -χθες η κα Μπακογιάννη με πολύ θάρρος είπε: “να δεχθώ ότι υπάρχει ισχνή μειοψηφία μέσα στη Ν.Δ. που κλείνει το μάτι προς στη Χρυσή Αυγή” – αλλά ένα μέρος της κοινωνίας λέει ότι υπάρχουν και το διαπιστώνουμε αυτό ότι και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μειοψηφίες που κλείνουν το μάτι σε κάτι πιο αριστερό, το οποίο είναι όμως στα όρια της παραβατικότητας. Το αποδέχεστε αυτή ή όχι;» για να λάβει την απάντηση πως:«Αυτό το δεύτερο όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορώ να το δεχτώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται από την πολιτική του διακήρυξη και από το πολιτικό του πρόγραμμα. Η Αριστερά εν γένει είναι, όχι απλώς δημοκρατική αλλά πηγή δημοκρατίας. Οπότε, με αυτή την έννοια δεν μπορούν να μας αγγίξουν. Άλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι την επιβολή δια της βίας η Αριστερά τη δέχτηκε στο πετσί της δεκάδες χρόνια. Αυτό διαμόρφωσε στο DNA μας βαθιά  αντίληψη δημοκρατίας και πλουραλισμού» και αργότερα πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε κοινωνική κριτική, αλλά συγχρόνως δεν είμαστε καθόλου ανοιχτοί και δεν επιτρέπουμε στους πολιτικούς μας αντιπάλους, να γίνονται κριτές ή να μας ζητούν  διαπιστευτήρια δημοκρατικότητας».

Για τη Χαλκιδική

Ο δημοσιογράφος του Σκάι αναφέρθηκε και στο θέμα της Χαλκιδικής, ισχυριζόμενος πως το κοινό με το οποίο συνομιλεί, «εστιάζει στην κριτική του  προς τον ΣΥΡΙΖΑ στη συμπεριφορά ορισμένων στελεχών του κόμματος ή ακόμα και του ίδιου του κόμματος σε αυτά τα οποία συνέβησαν πάνω στις Σκουριές. Όχι στο επίπεδο της διαμαρτυρίας των πολιτών, σε ότι αφορά στην άρνησή τους να δεχτούν μια επένδυση, μια εγκατάσταση – δικαίωμά τους είναι να διαφωνούν – αλλά σε όλα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια στο επίπεδο της δολιοφθοράς. Εκεί υπάρχει μια σύγχυση που ενδεχομένως να προκαλείται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και που να οδηγεί σε σύγχυση τη κοινωνία ως προς τα συμπεράσματα που βγάζει για τη στάση σας».

Η απάντηση του Δημήτρη Βίτσα:: «Γνωρίζετε και ενδεχομένως και οι ακροατές σας να γνωρίζουν ότι στα γεγονότα στις Σκουριές και στη Χαλκιδική υπήρξε μια επιθετική πολιτική, η οποία εκφράστηκε και με κατασταλτικά μέτρα, πάνω σε μια επένδυση η οποία έχει βάλει από τη μια μεριά την εταιρεία και την κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας της Χαλκιδικής. Εμείς είπαμε ότι η επένδυση καταστρέφει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της Χαλκιδικής. Και πολιτικά στηρίξαμε τον αγώνα των κατοίκων.


»Δεν μπορεί κανένας να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για δολιοφθορές είτε για οτιδήποτε άλλο. Οι κάτοικοι κυνηγιούνται και είναι και σε γνώση σας, ότι οι επιθέσεις ιδιαίτερα στην Ιερισσό, το να μπαίνουν δηλαδή μέσα σε σπίτια βράδυ, μπροστά σε παιδιά να γίνονται συλλήψεις οι οποίες δεν αποδεικνύονται μετά και το γεγονός ότι χωρίς αποδείξεις κρατιούνται άνθρωποι στη φυλακή δεν είναι από τα θετικά στοιχεία, αλλά από τα στοιχεία που δημιουργούν ένταση στην περιοχή».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)