to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 05.04.2022

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Ο «μαυραγοριτισμός» ζει και βασιλεύει

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που διασυνδέεται με μια σειρά μεγάλα συμφέροντα, που αποτελούν τους πολιτικούς και κοινωνικούς σπόνσορές της και που δεν επιθυμεί να τα θίξει» τόνισε σε συνέντευξη του ο Δημήτρης Βίτσας, Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο «ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 και 105,8» της Ελληνικής ραδιοφωνίας


Και συνέχισε:

«Η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που εμφανίζονται  και μέθοδοι “μαυραγοριτισμού”. Δηλαδή, υπάρχουν υπερκέρδη, με βάση και τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, τα οποία βαρύνουν την ήδη άδεια τσέπη των καταναλωτών.

Για παράδειγμα:

Το φετινό ελαιόλαδο και ηλιέλαιο που πωλείται στην αγορά, έχει παραχθεί  πέρυσι και  σε οικονομικές συνθήκες τελείως διαφορετικές από σήμερα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί η τιμή του  να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Το ίδιο ισχύει και με άλλα προϊόντα όπως λχ τα ζυμαρικά, τα άλευρα, το ψωμί κλπ.

Η λύση είναι να παρθούν πρόσθετα μέτρα που να αφορούν τις τιμές στην ενέργεια και τα καύσιμα, ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά και συγχρόνως, συνεχείς  εξονυχιστικούς ελέγχους για τη διαμόρφωση των τιμών, ιδιαίτερα στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Προκύπτει δε το ερώτημα:

Πότε θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιριών και με ποιο τρόπο θα επιστραφούν οι αυξημένες χρεώσεις στους καταναλωτές;

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που διασυνδέεται  με μια σειρά μεγάλα  συμφέροντα, που αποτελούν τους πολιτικούς και κοινωνικούς σπόνσορές της  και που  δεν επιθυμεί  να τα θίξει.

Θα έπρεπε λοιπόν ήδη, κάποια προϊόντα να έχουν μπει σε διατίμηση, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν…»

Σχετικά με τη τραγωδία στη Μπούκα ο κ. Βίτσας επισήμανε:

«Στην Μπούκα είδαμε με τηλεοπτικούς όρους το φρικτό πρόσωπο του πολέμου.

Αυτή η παράνομη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τους νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές, θα πρέπει να σταματήσει. Μπορεί να απελάθηκαν 40 διπλωμάτες από την Γερμανία και ίσως ακολουθήσει και η απέλαση άλλων από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όμως αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο.

Ούτε αυτό θα γίνει με την απέλαση Δυτικών διπλωματών από τη Ρωσία, όπως διαμηνύει η κα Ζαχάροβα.

Βλέπει κανείς ότι, τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία, προτάσσουν τα δικά τους μεμονωμένα συμφέροντα και δεν σταματούν την ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη για λήψη πρόσθετων μέτρων, τη στιγμή που οι ίδιοι αυξάνουν τις αγορές Ρωσικού πετρελαίου.

Όσο αφορά το αφήγημα περί τέλεσης εγκλημάτων πολέμου από την πλευρά της Ρωσίας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, τόσο στη δίκη της Νυρεμβέργης, όσο και στη δίκη του Τόκυο, δεν υπήρχε προηγούμενο νομικό υπόβαθρο αλλά αυτές καθόρισαν τι είναι έγκλημα πολέμου και τι όχι. Αυτό που επιδρά περισσότερο δεν είναι τα βίντεο που κυκλοφορούν αλλά οι μαρτυρίες των κατοίκων.

Να σταματήσει λοιπόν τώρα ο σκοτωμός των αμάχων και των παιδιών και το τι θα γίνει μετά απομένει να το δούμε. Να λύνονται τα προβλήματα μεταξύ των λαών μέσω της διπλωματίας και όχι με βομβαρδισμούς και εισβολές στρατευμάτων.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)