to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 14.01.2013

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: ο δρόμος της αριστεράς, είναι ο δρόμος των μεγάλων, μαχητικών, μαζικών, ειρηνικών κοινωνικών δράσεων

Συνέντευξη του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημ. Βίτσα, στο «Κόκκινο 105,5»


  • Προσπαθούμε λίγο να ανιχνεύσουμε το κλίμα των τελευταίων ημερών το οποίο έχει πολλές πλευρές. Δηλαδή, ενώ συμβαίνουν από κάτω πράγματα πάρα πολύ σοβαρά, από το φορολογικό μέχρι τα ΦΕΚ με τα οποία παραδίδεται η δημόσια περιουσία στους δανειστές μας ενέχυρο και πολλά άλλα, τις λίστες Λαγκάρντ κ.λπ.. , επικυριαρχεί το θέμα της βίας, να το πω έτσι, το οποίο όμως έχει κι αυτό λάβει σοβαρές διαστάσεις.. Ενώ ξεκίνησε με τις καταλήψεις κ.λπ., το οποίο ήταν και λίγο επικοινωνιακό, εδώ και λίγες μέρες, έχουμε και γεγονότα τα οποία δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς… και πολιτικά και δημοσιογραφικά…


Αυτή τη στιγμή θα μιλούσε κανείς για τις δύο ατζέντες. Από τη μια η ατζέντα του πλούτου με τα δικά του συμφέροντα και ιδιαίτερα το μνημόνιο και την πρακτική του εφαρμογή. Σήμερα αυτό που συζητείται στη Βουλή είναι στην ουσία η πρακτική εφαρμογή και μετατρέπονται οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο, η πρακτική εφαρμογή του μνημονίου Νο3. Και από την άλλη μεριά έχουμε την ατζέντα της κοινωνίας, δηλαδή τη φτώχεια, την περιστολή της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, τη φορολογία..

Όταν υπάρχουν αυτές οι δύο ατζέντες, η ατζέντα του πλούτου έρχεται και λέει στον κόσμο, στην κοινωνία ότι, όταν θα σκέφτεσαι πολιτική, θα σκέφτεσαι μόνο τη δική μου ατζέντα. Κι αυτό προσπαθούν. Γι αυτό εμείς μιλήσαμε για έναν φοβερό αντιπερισπασμό.

Συγχρόνως όμως συμβαίνουν γεγονότα τα οποία είναι εξόχως ανησυχητικά. Ακόμα και η επίθεση σήμερα το πρωί στα γραφεία της Ν.Δ. δείχνει ότι έχουν ενεργοποιηθεί είτε ομάδες φανατικών, είτε θύλακες του βαθέως κράτους ή και τα δύο μαζί, που με έναν είτε ασυνείδητο, είτε συνειδητό τρόπο στοχοποιούν ένα πράγμα: το μαζικό κίνημα, την οργή του κόσμου, προσπαθούν να τον φοβίσουν δηλαδή, τον ΣΥΡΙΖΑ…


  • Γιατί σας ρωτάνε δηλαδή… αν καταδικάζετε; Γιατί δεν το θεωρούν αυτονόητο;… όπως το θεωρούν για βουλευτές άλλων κομμάτων και κομμάτων της αντιπολίτευσης;..


Αυτή είναι η επικοινωνιακή τους τακτική. Δηλαδή να συνδέσουν, έστω νοητά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν καταδικάζει τέτοιες ενέργειες. Ενώ είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απόλυτα καταδικάζει οποιαδήποτε ενέργεια απειλεί τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων. Είναι ξεκάθαρο για μας.


  • Το αντεπιχείρημα είναι ότι εντάξει.. προφανώς δεν τα κάνετε εσείς αυτά, αλλά, όταν ασκείτε δριμύτατη κριτική στον κ. Κεδίκογλου, π.χ., ή σε κάποιους δημοσιογράφους ή σε κάποια κανάλια, είναι σαν να… τα ένστικτα κάποιων ανθρώπων να τα εξαγριώνετε…


Είναι δυνατόν να μην ασκήσουμε κριτική στην επικοινωνιακή πολιτική που εκφράζει είτε ο κ. Κεδίκογλου, είτε το Γραφείο Τύπου, είτε το σύνολο των συντηρητικών δυνάμεων που στην προσπάθειά τους να υπερασπίσουν την καταστροφή της κοινωνίας, δηλαδή το μνημόνιο, ξεπερνούν αν θέλετε σε επίπεδο λεκτικό ακόμα και το επίπεδο της πολιτικής αθλιότητας. Διαβάστε όλες τις ανακοινώσεις. Και μερικές φορές θα έλεγα ότι με μεγάλη δυσκολία κρύβουν την ικανοποίησή τους γι αυτά που γίνονται.

Εμείς όχι απλώς θα σταθούμε απέναντι σ΄αυτά που γίνονται, αλλά πρώτα και κύρια θα σταθούμε απέναντι και στην πολιτική τους και σε αυτά που γίνονται, γιατί ο δικός μας ο δρόμος, ο δρόμος της αριστεράς, είναι ο δρόμος των μεγάλων, μαχητικών, μαζικών, ειρηνικών κοινωνικών δράσεων.


  • Θεωρείτε ότι αυτό το κλίμα πλήττει, έστω και προσωρινά, πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ; Είδαμε μια δημοσκόπηση την Παρασκευή μια ελαφρά κάμψη, σε υψηλά ποσοστά βέβαια στο 28,5, και παράλληλα μια άνοδος της Ν.Δ., ότι ενισχύονται κάποια συντηρητικά αντανακλαστικά ή έχει να κάνει με προσδοκίες οικονομικές που δημιούργησε η δόση κ.λπ.;…


Κατ΄ αρχήν επιχειρείται να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ σαν την εμπροσθοφυλακή του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της λιτότητας. Ο τρόπος που εμείς θα αντιδράσουμε σ΄ αυτή την επιχείρηση δεν θα είναι αμυντικός και δεν μπορεί να είναι αμυντικός. Εμείς θα αναδείχνουμε τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, θα αναδείχνουμε τα σχέδιά τους και συγχρόνως θα βάζουμε τη δική μας ατζέντα. Η δική μας ατζέντα λέει ότι σήμερα αυξάνεται η τιμή του ρεύματος, σήμερα έρχονται και άλλοι φόροι, σήμερα ο κόσμος δεν μπορεί να ζεσταθεί και χρησιμοποιεί καυσόξυλα και πάει λέγοντας… Σήμερα συγχωνεύονται σχολειά, σήμερα απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι. Εκεί επικεντρωνόμαστε και καλούμε το λαό να αντιδράσει και μπαίνουμε μπροστά σ΄ αυτή τη διαδικασία της αντίστασης. Συγχρόνως ο δρόμος ο δικός μας λέει ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς, μαζί με το λαό και με διαδικασίες δημοκρατικές και δημιουργικές, μπορεί να αντιπαρατεθεί και να λύσει αυτά τα προβλήματα. Αυτό είναι το βασικό. Αυτό εμείς θέλουμε να κάνουμε.


  • Σας ασκούν επίσης κριτική ότι έχετε διγλωσσία, ότι άλλα λέτε στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό; Και παίρνουν για παράδειγμα το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε. Άκουγα το πρωί στο ραδιόφωνο ότι προσχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο γερμανικό στρατόπεδο κι ότι βάζει νερό στο κρασί του για το μνημόνιο κι ότι πάει με τον Σόιμπλε να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση εν όψει του ότι θα κυβερνήσει κάποια στιγμή. Τα ακούτε κι εσείς… Για πείτε μας λίγο γι αυτό το ταξίδι….


Είναι και λίγο αστείο το πράγμα με την έννοια ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καθήκον θα έλεγα να λέει τις απόψεις, τις ιδέες της, τις σκέψεις της σε σχέση με το τι γίνεται στη χώρα της αλλά και στην Ε.Ε. και διεθνώς και στις ηγεσίες, στις πολιτικές ηγεσίες των άλλων κρατών με τις οποίες είναι σε σφοδρή αντίθεση και εν πολλοίς σε σύγκρουση. Αλλά αυτό που τους πειράζει είναι αυτή καθαυτή η συνάντηση, με την έννοια ότι ξένες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν το ρόλο που παίζει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ…


  • Και τους χαλάει το ότι είναι ένα περιθωριακό κόμμα, όπως λέει ο κ. Σαμαράς…


Ακριβώς… Ότι είναι μια περιθωριοποιημένη πολιτική δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η προσπάθειά τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στο Βερολίνο είπε ότι, αν θέλουμε να προσδιορίσουμε με μια λέξη τη φράση εκκίνησης του δικού μας πολιτικού σχεδίου, είναι ακύρωση του μνημονίου. Δεν πάει το σχέδιο της αριστεράς μαζί με την πολιτική της λιτότητας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αυτά λοιπόν θα πούμε και στον κ. Σόιμπλε, από τον οποίον βέβαια έχει ενδιαφέρον, θα ακούσουμε τις απόψεις και της γερμανικής ηγεσίας.

Οι αντίπαλοί μας έχουν τη λογική τους, μια δική τους συστημική πρακτική καθωσπρεπισμού. Κι επειδή αυτοί είναι εθελόδουλοι, θεωρούν ότι όλα τα πράγματα πρέπει να γίνονται έτσι.


  • Δηλαδή ό,τι θέλει ο Σόιμπλε…


Ακριβώς.. Το είπα με έναν κομψό τρόπο. Θα δουν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος.


  • Την Πέμπτη θα συζητηθεί στη Βουλή το θέμα της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Να πάμε λίγο στο τυπικό, που δεν είναι και τόσο τυπικό, δηλαδή τι θα γίνει, πώς θα στηθούν οι ψηφοφορίες. Ποια είναι η γνώμη του ΣΥΡΙΖ; Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να στηθούν κάλπες ανά πρόσωπο ή ανά πρόταση;…


Έχω την αίσθηση ότι ο κανονισμός της Βουλής –δεν είμαι και ο πιο ειδικός- μιλάει ότι οι κάλπες στήνονται ανά πρόσωπο. Και από κει και πέρα μια πρακτική, αν μπορεί κανείς να κάνει μια υπόδειξη, θα ήταν σε κάθε πρόσωπο να αναγράφονται και οι κατηγορίες και ο βουλευτής να σημειώνει ποιες κατηγορίες επιλέγει.

Το βασικό όμως όσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ είναι ότι κάποιοι πολιτικοί και μη πολιτικοί παράγοντες, διοικητικοί δηλαδή, κατείχαν και απέκρυψαν τη λίστα. Άρα αυτή είναι η αιτιολογική βάση…


  • Και την κατείχαν και νωρίτερα απ΄ ότι νομίζαμε ..


.. Είναι η αιτιολογική βάση και του ποινικού αδικήματος. Και διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι, δεν λέω βουλευτές, οι οποίοι να λένε ότι όσοι την κατείχαν και την απέκρυπταν είναι ύποπτοι, με το τεκμήριο βέβαια της αθωότητας, εκτός ενός. Γιατί αυτό δεν μας λένε; Όλοι οι άλλοι είναι ύποπτοι εκτός του κ. Βενιζέλου, ο οποίος κι αυτός την κατείχε και την απέκρυπτε. Χθες σε ένα πολύ ωραίο άρθρο της ΑΥΓΗΣ υπήρχε κι ένα χρονολόγιο των απαντήσεων του κ. Βενιζέλου και στον Αλ. Τσίπρα και στον Δημ. Παπαδημούλη και στην πρόταση από την οποία ξεκίνησαν όλα, που έκαναν ο Παν.Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παν. Κουρουμπλής. Άρα εδώ έχουμε το πολιτικό αδίκημα ότι ποτέ δεν χτυπήθηκε η φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε πρόκειται για μεγάλες δυνατές εταιρείες, και δεν χτυπήθηκε από πολιτική επιλογή. Εξ αυτού υπάρχουν και ποινικά αδικήματα τα οποία πρέπει να διερευνήσει η προκαταρκτική επιτροπή.

Και μου κάνει ακόμα μεγάλη εντύπωση ότι από τη μεριά της τρικομματικής κυβέρνησης δεν έχουν σταματήσει σε αυτό για να δουν ποιοι ενέχονται, ποιοι εμπλέκονται και αυτούς να ψάξουμε για να ψέξουμε, αλλά προσπαθούν να κάνουν την προκαταρκτική επιτροπή και τα αποτελέσματά της μέσω του Τύπου και της τηλεόρασης, μέσω και κάποιων δημοσιογράφων που έχουν αυτή την αποστολή, να την κάνουν από …



tags: ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)