to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 25.07.2022

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: «Κάθε πολιτική δύναμη θα δοκιμαστεί μπροστά στην κοινωνία»

«Αυτό που σήμερα χρειάζεται η χώρα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή, που θα στηριχθεί πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης. Η συνεργασία των κομμάτων δεν είναι "τέκνο" της επιθυμίας του καθενός, αλλά "τέκνο" της ανάγκης» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δ. Βίτσας μιλώντας στον Alpha 98,9


O Δ. Βίτσας επισήμανε συγκεκριμένα:

«…Όπως και να το κάνουμε, του χρόνου τέτοια μέρα θα έχουμε μια διαφορετική κυβέρνηση. Εμείς ήδη από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 στη Βουλή, υποστηρίζουμε  ότι το να γίνουν εκλογές είναι μια βασική λύση σε σχέση με τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η χώρα. Ο Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις που έκανε, απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών το Σεπτέμβρη, όμως εγώ δεν αποκλείω αυτές οι δηλώσεις να μην αποδειχθούν ακριβείς.

Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η προετοιμασία έχει να κάνει περισσότερο με τη συγκρότηση  των ψηφοδελτίων, πλην όμως, καθημερινά επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμα που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας. Τα βασικά σημεία ήδη τα έχει θίξει ο Αλέξης Τσίπρας και κυρίως το τι θα καταργήσουμε (πχ Νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά) και που θα αντικατασταθούν από  μια νομοθεσία που θα ΄΄γέρνει΄΄ προς τη μεριά των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των αγροτών.

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια διαφορά με τη ΝΔ, όμως θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ότι πέφτει πολύ και συνεχώς σε σχέση με τα ποσοστά της από τις Βουλευτικές εκλογές του 2019, ενώ παράλληλα διογκώνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων. Όπως και να έχει, εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά με τη ΝΔ και είναι γνωστό ότι ακόμα και  στα προηγούμενα χρόνια, οι δημοσκοπήσεις αδικούν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό όμως που σίγουρα φαίνεται είναι ότι η ΝΔ δεν μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση ούτε με την απλή αναλογική, αλλά ούτε και με το νόμο που υπάρχει σήμερα.

Αυτό που σήμερα χρειάζεται η χώρα είναι μια Κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή, που θα στηριχθεί  πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης.

Η συνεργασία των κομμάτων δεν είναι ΄΄τέκνο΄΄ της επιθυμίας του καθενός, αλλά ΄΄τέκνο΄΄ της ανάγκης. Και αυτό θα φανεί το βράδυ των εκλογών, άσχετα με αυτά που ισχυρίζονται τώρα τα κόμματα. Φυσικά, δεν γίνεται να γίνει αυτό που ζητά σήμερα το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, δηλ. να σχηματιστεί Κυβέρνηση που θα στηρίζεται αποκλειστικά πάνω στο δικό του πρόγραμμα και πόσο μάλλον όταν θα είναι και ο μικρότερος εταίρος σε αυτήν.

Το σύνηθες σε τέτοιες Κυβερνήσεις είναι, πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος και η δική μας πρόταση είναι να είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Βέβαια, μέχρι να φτάσουμε εκεί, έχουμε πολλά ακόμη βήματα να διανύσουμε.

Εμείς το βράδυ των εκλογών, θα κινηθούμε προς το ΜΕΡΑ-25, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και τουλάχιστον σε πρώτη φάση θα επιδιώξουμε την εξασφάλιση της ανοχής του ΚΚΕ.

Εκεί που δεν πρόκειται να απευθυνθούμε είναι στη ΝΔ, την Ελληνική Λύση, ή κόμματα που μπορεί να προκύψουν από τη ΄΄Δεξιά πολυκατοικία΄΄. Υπάρχει πιθανότητα, με την κατάρρευση της ΝΔ να εμφανιστούν στο πολιτικό προσκήνιο, κόμματα με Εθνικιστικά- Ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Ήδη υπάρχουν τέτοιοι σχηματισμοί, όπως του κου Μπογδάνου με τον κο Τζήμερο κλπ…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)