to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 18.01.2019

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Καλύτερη η κατάσταση στο προσφυγικό, απαιτούνται ειδικά μέτρα για Λέσβο και Σάμο

Για το μεταναστευτικό, τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε εκπομπή του Alpha 989.


Ο κ. Βίτσας εκτίμησε, ότι, με εξαίρεση τη Σάμο και τη Λέσβο, τα πράγματα είναι καλύτερα από το καλοκαίρι, καθώς το σύστημα που έχει στηθεί, αποδίδει. Για την Σάμο χρειάζονται ειδικά μέτρα, γιατί εκεί εστιάζεται περισσότερο το πρόβλημα.Στη Λέσβο τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης είναι στο όριο ή κάτω από το όριο των δυνατοτήτων.

O Δ. Βίτσας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:

Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ανέφερε ότι είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με το καλοκαίρι. Στα νησιά, αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκονταν περίπου 20.000 άνθρωποι, ενώ αυτή τη στιγμή είναι περίπου 11.500. Έχουμε στήσει ένα σύστημα που είναι αποδοτικό, όχι όμως στη Σάμο, δυστυχώς. Λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για τη Σάμο, εκεί εστιάζουμε. Στη Μόρια σήμερα βρίσκονται 4.700 άνθρωποι και τα άλλα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης βρίσκονται στο όριο ή και κάτω από το όριο της χωρητικότητάς τους. Στα 28 Κέντρα Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα τα πράγματα είναι καλά. Επίσης, συνολικά περίπου 32.000 άνθρωποι διαμένουν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, νιώθουμε ότι κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε και κάτι περισσότερο.

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα, ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι εξακολουθούν να έρχονται άνθρωποι από την Τουρκία, όχι όμως με τους ρυθμούς που έρχονταν πέρσι. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τις τουρκικές αρχές. Ανέφερε, ακόμη, ότι έχει ανοίξει ένας νέος δρόμος, ιδιαίτερα για Αφγανούς μετανάστες ή πρόσφυγες από τα παράλια ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, κάτω από το δέλτα του Έβρου. Προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με την τουρκική ακτοφυλακή, ώστε να ληφθούν μέτρα.

Σε σχέση με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ο Υπουργός ανέφερε ότι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες υπήρξε μια επιτυχής συνεργασία για περίπου τέσσερα χρόνια. Ο στόχος ήταν να βγει η Ελλάδα από τη μνημονιακή περίοδο και να χτυπηθεί η διαφθορά που είχε επικρατήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δεν γίναμε εμείς ΑΝΕΛ, οι ΑΝΕΛ δεν έγιναν ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε σοβαρές διαφορές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και σε ζητήματα δικαιωμάτων. Αυτό είναι μια αλήθεια. Φτάσαμε σε ένα σημείο ταυτοτικής διαφοράς. Άρα, ολοκληρώθηκε με επιλογή του Πάνου Καμμένου αυτή η συνεργασία. Η κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε μια νέα διπολικότητα ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά, συντήρηση και πρόοδο. Στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα έχουν μεγάλη σημασία οι πολιτικές και οι κοινωνικές δυνάμεις να δημιουργήσουν ένα μέτωπο. Να σταματήσουν την ακροδεξιά πλεύση των κοινωνιών και να την αντιστρέψουν για να επανέλθουμε σε μια λογική ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία, περισσότερη δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ασφάλεια, όπως εντάσσεται και η αλληλεγγύη. Όταν αυτό δεν γίνεται από τις πολιτικές δυνάμεις, τότε γίνεται από τις κοινωνικές δυνάμεις. Δηλαδή, οι κοινωνικές δυνάμεις επιλέγουν τους πολιτικούς φορείς που θα υποστηρίξουν.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Δ. Βίτσας σημείωσε πως πιστεύει ότι η κύρωσή της θα ξεπεράσει τις 151 ψήφους στη Βουλή. Δυστυχώς, αυτό που συζητάμε αυτές τις μέρες είναι η διαπάλη για την κυβερνητική εξουσία, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, πρόσθεσε ο Υπουργός. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία δεν ψάχνει την ουσία του πράγματος, αλλά ψάχνει να βρει έναν τρόπο για να αντιπαρατεθεί με την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση και η Βουλή που εκπροσωπούν την κοινωνία και το κράτος θα πρέπει να πάρουν τις ιστορικές, πολιτικές τους αποφάσεις, κατέληξε ο ΥΜΕΠΟ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)