to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 03.10.2022

Πολιτική

Δημ. Βίτσας: Η πιθανή απώλεια της εξουσίας καθιστά τον Ερντογάν ακόμη πιο επικίνδυνο

«Βεβαίως και έχουμε λόγο να ανησυχούμε από την όξυνση που προκαλεί τελευταία ο Ερντογάν, γιατί είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, μιλούν με την ίδια σκληρή γλώσσα» ανέφερε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνέντευξη του ο Δημήτρης Βίτσας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό ERT NEWS


Και συνέχισε: «Η λύση απέναντι σε αυτή την επιθετική ρητορική, είναι  να κινητοποιήσουμε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, μια που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ακόμα και ρητορικά, πράγμα που αποτελεί την επίδειξη ενός ΄΄τσαμπουκά΄΄ ο οποίος όμως δεν έχει κανένα απτό αποτέλεσμα.

Η ιστορία μας διδάσκει πως, όταν γίνεται μια σύγκρουση, υπάρχει μια συσπείρωση γύρω από τη σημαία και προς την υπάρχουσα κυβέρνηση. Άρα πιθανά ο Ερντογάν να θελήσει να το χρησιμοποιήσει αυτό για την μετάθεση των εκλογών για αργότερα από το 2023. Δεν είναι όμως εύκολο αυτό, γιατί η αντιπολίτευση θέλει την όσο το δυνατό πιο έγκαιρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Ερντογάν γνωρίζει πως στην πολύ πιθανή πλέον περίπτωση απώλειας της εξουσίας, υπάρχει ζήτημα ακόμα και για την προσωπική του ασφάλεια, λόγω των μεγάλων συγκρούσεων στο εσωτερικό της χώρας και πολλοί είναι αυτοί  που καραδοκούν για να τον εξοντώσουν.

Για να αποφύγουμε λοιπόν το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου , θα πρέπει να δημιουργούμε συμμαχίες, να φέρνουμε στα διεθνή φόρα, στον ΟΗΕ και την ΕΕ τη συμπεριφορά της Τουρκίας και  να ζητάμε διαρκώς τη σαφή σύμπλευση των συμμάχων μας προς τη μεριά μας.

Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εδαφική κυριαρχία  και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αν ο Ερντογάν έχει κάποιες βλέψεις, αυτές περισσότερο στρέφονται προς την Κύπρο παρά προς τα νησιά του Αιγαίου.

Τουλάχιστον σε αυτή την περιοχή, είμαστε σε θέση υπεροχής όσο αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς»

Σχετικά με τις εξελίξεις με την Ουκρανία επισήμανε ότι: «Υπάρχει νέα διάσταση στον πόλεμο μετά την προσάρτηση από τους Ρώσους των εδαφών στην Ανατολική Ουκρανία, όμως αυτό δεν τελειώνει τον πόλεμο, απεναντίας μπορεί να ισχύσει το αντίθετο. Ήδη μια σειρά από μεγάλες δυνάμεις ( ΗΠΑ, ΕΕ κλπ), δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν αυτή η διαδικασία . Μετά από τα δημοψηφίσματα σε αυτές τις περιοχές, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι απέναντι στην επεκτατική και επιθετική στάση του Πούτιν, η Δύση θα απαντήσει και αυτή ανάλογα . Έχω μιλήσει από την αρχή του πολέμου για την πιθανότητα μιας γενικευμένης σύρραξης. Μπορεί αυτή τη στιγμή η Ρωσία να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εξ αιτίας του ενεργειακού στο οικονομικό πεδίο, αλλά μακροπρόθεσμα η θηλιά θα μπει στο δικό της λαιμό.

Όταν λέμε ότι η Ευρώπη έχει ενεργειακό πρόβλημα επι της ουσίας μιλούμε για τη Γερμανία και την Ολλανδία. Και πληρώνουν τις συνέπειες της εξάρτησής τους σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο, έναντι των άλλων μορφών ενέργειας. Αυτό που προέχει λοιπόν αυτή τη στιγμή, είναι να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα σε όλα τα μέρη της ΕΕ.

Όσο αφορά τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης στη χώρα μας, οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος, παίρνουν μεγάλα ποσά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και μας επιστρέφουν ελάχιστα. Μόνο τον Σεπτέμβρη είχαμε πάνω από 500 εκ ευρώ ουρανοκατέβατα κέρδη και δεν έχει επιστραφεί ακόμα ούτε ένα ευρώ.

Η επιδότηση του Σεπτεμβρίου κατά κύριο λόγο προήλθε από τα χρήματα του Ταμείου της πράσινης  μετάβασης και τα υπόλοιπα από τον τακτικό προϋπολογισμό. Και επιπλέον σήμερα πληρώνουμε το γεγονός ότι, αντιγράφοντας τη Γερμανική πρακτική, πήγαμε και αυξήσαμε τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας στο 45%»

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, τις εκλογές και τη πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ας μην έχουμε καμιά αμφιβολία ότι, αν οι δημοσκοπήσεις έλεγαν την αλήθεια, ο κος Μητσοτάκης θα είχε ήδη  προκηρύξει εκλογές. Σαφέστατα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές. Η πρότασή μας λοιπόν είναι απόλυτα συγκεκριμένη: να συνεργαστούμε με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ 25 πάνω σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, ζητώντας παράλληλα την ανοχή του ΚΚΕ.

Επομένως, τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις, το βράδυ των εκλογών θα πρέπει να σκεφτούμε τον τρόπο που η χώρα θα βγεί από τη λαίλαπα της κυβέρνησης  Μητσοτάκη»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)